Idee de afacere ”made in Bacău”: Școală de apicultură la cursanți acasă
agrointeligenta.ro -Tenace și neobosit în tot ce face, așa cum este cunoscut în branșă, profesorul Ioan Ursu, unul dintre cei mai apreciați apicultori băcăuani, se bate pentru a pune în practică încă o ideea a sa.
Ioan Ursu, inventatorul biostupului și al unei tehnologii de obținere a mierii de albine cu proprietăți bio, crede că sute sau chiar mii de șomeri care ar îndrăgi apicultura ar putea să învețe altfel această meserie și să facă inclusiv mici afaceri din ea ori măcar să-și întrețină fără probleme familiile.
Profesorul Ursu își descrie metoda în opt pași, în broșura “Biostup și noua tehnologie apicolă”, dar astfel de argumente le-a pus și pe masa Direcției de reconversie profesională din Ministerul Muncii, pentru că vede un sprjin important pentru susținerea șomerilor chiar din partea statului.
“Am explicat cu lux de amănunte această idee la minister. A fost foarte apreciată, a trezit chiar entuziasm, dar în final nu s-a legat nimic și, astfel, mă văd nevoit să caut alte și alte soluții, să stau de vorbă cu alți oameni, cu autorități, parlamentari, cu alți specialiști. Pentru că nu mă las până nu pun ideea în practică. Eu știu că aplicarea metodei mele ar presupune și un mic sprijin financiar din partea statului, din fondurile europene pentru reconversie profesională, de exemplu, sau chiar din fonduri guvernamentale”, a declarat Ioan Ursu pentru Ziarul de Bacău.
Credit bancar achitat într-un an
Profesorul Ioan Ursu îi vede pe șomeri, viitorii apicultori, la un curs de un an, ținut chiar în propriile lor stupine. Oamenii ar urma să învețe, deci, apicultură chiar la ei acasă, după un program pe care și-l fac singuri, dar pe un suport didactic oferit tot de profesor, autorul deja cunoscutului videomanual de apicultură.
Cum ar putea să se încumete un șomer la o astfel de încercare știind că în primul rând tocmai banii îi lipsesc? O spune tot profesorul Ursu: “Cursantul trebuie să cumpere cinci biostupi, cu tot cu familii de albine. Nu are bani, însă. I-ar trebui cinci mii de lei, pentru a începe investiția în primăvară. Un biostup, cu familie de albine, costă 1.000 de lei. Cei 5.000 de lei necesari pot fi luați prin credit bancar. Dobânzile și comisioanele cerute de bancă ar trebui amortizate de la guvern. În acest fel, apicultorul se poate apuca de treabă, după tehnologia Ursu. Astfel, în toamnă poate avea, prin înmulțire, 15 – 20 de stupi. În primăvara următoare, vinde 10 dintre ei, cu 500 de lei bucata, și astfel achită creditul la bancă. El rămâne, deci, cu cinci sau zece stupi și continuă activitatea. Atunci eu îi pot da certificatul de apicultor atestat, pentru că a mers pe metoda mea și l-am supravegheat, i-am furnizat soluții pe internet, pe lângă lecțiile din videomanual. Apicultorul nu stă la un curs într-o sală, ci aplică practic tot ce învață. Sala lui de curs este stupina și obține și producție.” Statul ar trebui să-l sprijine pe cursant și pentru contravaloarea celor cinci volume din videomanulul de apicultură al profesorului Ursu.
Asociație pentru a susține valorificarea mierii
Ioan Ursu crede că toți cursanții vor putea beneficia de sprijin și după anul de studii. În acst scop s-a gândit să înființeze o asociație profesională, care să se numească chiar așa: “Asociația Apicolă BioStupul”. Prin ea s-ar putea achiziționa produsele stupului doar de la cei care aplică noua tehnologie bio, care îi va ajuta pe apicultori să obțină prețuri mai bune.
Foto: Ziarul de Bacău