Liber la comerțul cu pui de o zi și păsări vii, prin intermediul comercianților autorizați sanitar-veterinar
Roxana Dobre -Decizie pentru crescătorii de păsări! Puii de o zi și păsările vii vor putea fi vânduți de fermele comerciale și magazinele înregistrate sanitar veterinar, dacă acestea se află în afara zonelor de protecție și supraveghere sanitar veterinară din cauza apariției unor focare de gripă aviară.
ANSVSA a revenit asupra deciziei din 7 mai de a interzice comercializarea puilor de o zi și a păsărilor vii pe întreg teritor României iar potrivit unei noi informări a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, din 19 mai, comercializarea puilor de o zi din stațiile de incubație autorizate sanitar veterinar către gospodăriile populației poate fi efectuată și de către unitățile comerciale înregistrate sanitar veterinar. Mai mult, comercializarea puilor precrescuți în cadrul fermelor comerciale înregistrate sanitar veterinar, poate fi realizată de către acestea direct către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea păsărilor vii se va face cu respectarea obligațiilor de supraveghere, prevenire, control și depistare a bolilor de către direcțiile sanitar veterinare.
“ANSVSA a făcut verificări în cele 37 de județe în care conform anchetei epidemiologice inițiale au fost comercializați, fără respectarea prevederilor legale, pui de o zi. Controale care au fost ulterior extinse în toată țara, fiind dispuse măsuri de control, coroborate cu aplicarea măsurilor în focare, respectiv în zonele de protecție și supraveghere stabilite în jurul focarelor”, se arată în preambulul deciziei, potrivit www.economica.net.
Schimbarea deciziei a avut loc și la solicitarea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților
Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a anunțat pe pagina personală de Facebook că în interiorul comisiei au avut loc dezbateri cu conducerea Autorității Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) pentru a lămuri aspectele legate de deciziile din ultima vreme privind gestionarea problemei gripei aviare. Ulterior discuțiilor autoritățile au revenit asupra hotărârii de interzicere a comerțului cu păsări vii.
”Am reușit să dovedim că interesele fermierilor primează! Liber la comerțul cu păsări vii, prin intermediul comercianților autorizați sanitar-veterinar! După ce am solicitat și am avut marți, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, dezbateri cu conducerea Autorității Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) pentru a lămuri aspectele legate de deciziile din ultima vreme privind gestionarea problemei gripei aviare, ieri autoritățile au revenit asupra hotărârii de interzicere a comerțului cu păsări vii. I-am explicat președintelui ANSVA, dr. Robert Chioveanu, că decizia luată în Comitetului Național pentru Situații de Urgență Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB) a fost puțin pripită și disproporționată”, a subliniat Chesnoiu.
Acesta a mai arătat că decizia inițială a ANSVSA aduce pierderi financiare uriașe atât pentru intermediarii corecți, cei autorizați sanitar-veterinar, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici.
”Spun pripită, pentru că identificarea unui focar izolat de gripă aviară nu impune măsuri de interdicție la nivel național, care pun în pericol funcționarea tuturor fermelor de pui, a gospodăriilor și a fermelor mici.
Reamintesc că, acum două săptămâni, după ce, în județul Mureș, a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială, ANSVA a avut inițiativa de a interzice comerțul cu păsări vii, de la pui de o zi până la păsări reformă, pe întreg teritoriul României, timp de 30 de zile, decizie dispusă prin hotărârea Centrului Național de Combatere a Bolilor. Mă bucur să văd că argumentele mele și punctele de vedere susținute de colegii deputați din Comisie, au condus la o hotărâre a autorităților în interesul fermierilor!”, a mai spus președintele Comisiei pentru Agricultură.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris că comerțul cu păsări vii, de la pui de o zi până la păsări reformă, a fost interzis din 7 mai pe teritoriul României timp de 30 de zile. ANSVSA, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a comunicat în mod oficial decizia luată în cadrul unui comitet special ce s-a întrunit după ce, în județul Mureș, a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială.
Despre acest subiect citiți aici: ANSVSA a interzis comerțul cu păsări vii timp de 30 de zile. Excepție – fermele autorizate!
Reamintim că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete din localitatea Ungheni (județul Mureș) în seara zilei de 6 mai. Autoritatea anunțau o creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.În fermă au fost impuse imediat restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor. A fost demarată eutanasierea tuturor păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi incinerate împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.
Ulterior virusul a fost confirmat în mai multe exploatații și gospodării care au cumpărat pui de la ferma din Mureș.