• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ludovic Orban: În agricultura românească utilajele sunt de import, ca și îngrășămintele și pesticidele!

  Angelica Lefter -

  Cheltuim, pe estimări, peste 2 miliarde de euro pentru seminţe, în condiţiile în care noi avem capacitatea de a dezvolta în acest domeniu, a declarat fostul prim-ministru și actualul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Acesta s-a arătat nemulțumit de soarta agriculturii românești declarând că România, care avea o cercetare dezvoltată pe zona semințelor a ajuns să importe masiv, mai ales în legumicultură.

  Mai mult, Ludovic Orban a menționat în vizita efectuată vineri, 21 mai, alături de Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Buzău, că sunt cheltuite peste 2 miliarde de euro pentru semințe din import, potrivit agerpres.ro.

  Foto: Facebook/MADR

  Cu prilejul vizitei, președintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, Ludovic Orban, a subliniat importanţa Băncii de gene de la Buzău.

  ”Dacă ne uităm la agricultura românească, vedem că utilajele sunt de import, ca și îngrășămintele și pesticidele. Am ajuns ca semințele să fie aduse din import, deși România avea o cercetare avansată, mai ales pe legumicultură. Cheltuim aproape două miliarde de euro pe semințe, în condițiile în care avem capacitatea de a ne dezvolta în acest domeniu.

  Obiectivul nostru este de a încuraja ca orice se poate face în România să se facă în țară. Noi nu trebuie să facem ceva în materie de semințe, ci să conservăm ce avem într-o bancă de gene, cum este aceasta, iar ulterior să dezvoltăm un sistem de valorificare, prin care să permitem producătorului român să achiziționeze semințe românești certificate, care nu numai că sunt produse în România, dar sunt și de o calitate ridicată. Să fim cinstiți, gustul legumelor românești este mai bun decât al celor din import”, a declarat Ludovic Orban.

  Ludovic Orban l-a însoțit, la Buzău, pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, unde au efectuat o deplasare la Banca de Resurse Genetice Vegetale. Totodată, au avut o întâlnire cu oameni de afaceri din Buzău şi o deplasare la Green Tech, companie din industria reciclării maselor plastice.

  Foto: Facebook/MADR

  Ministrul de resort a menționat, cu ocazia vizitei, că a fost depus un proiect de finanţare a investiţiilor la Banca de gene Buzău prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

  ”Am prins în bugetul pe anul acesta finanţarea demarării acestui proiect al Băncii de gene de la Buzău, am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să poată să îşi formeze o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Investiţiile, discutăm aici de o sumă considerabilă, speranţa noastră e să vină din PNRR”, a menționat Adrian Oros.

  La rândul său, cercetătorul Costel Vînătoru, desemnat să se ocupe de Banca de Gene de la Buzău, a reiterat faptul că acest obiectiv strategic are nevoie urgentă de investiţii şi trebuie obţinută acreditarea sa.

  „Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice, acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată (…). De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv”, a concluzionat cercetătorul Costel Vînătoru.


  Te-ar mai putea interesa

  Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis