• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ludovic Orban: În agricultura românească utilajele sunt de import, ca și îngrășămintele și pesticidele!

  Angelica Lefter -

  Cheltuim, pe estimări, peste 2 miliarde de euro pentru seminţe, în condiţiile în care noi avem capacitatea de a dezvolta în acest domeniu, a declarat fostul prim-ministru și actualul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Acesta s-a arătat nemulțumit de soarta agriculturii românești declarând că România, care avea o cercetare dezvoltată pe zona semințelor a ajuns să importe masiv, mai ales în legumicultură.

  Mai mult, Ludovic Orban a menționat în vizita efectuată vineri, 21 mai, alături de Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Buzău, că sunt cheltuite peste 2 miliarde de euro pentru semințe din import, potrivit agerpres.ro.

  Foto: Facebook/MADR

  Cu prilejul vizitei, președintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, Ludovic Orban, a subliniat importanţa Băncii de gene de la Buzău.

  ”Dacă ne uităm la agricultura românească, vedem că utilajele sunt de import, ca și îngrășămintele și pesticidele. Am ajuns ca semințele să fie aduse din import, deși România avea o cercetare avansată, mai ales pe legumicultură. Cheltuim aproape două miliarde de euro pe semințe, în condițiile în care avem capacitatea de a ne dezvolta în acest domeniu.

  Obiectivul nostru este de a încuraja ca orice se poate face în România să se facă în țară. Noi nu trebuie să facem ceva în materie de semințe, ci să conservăm ce avem într-o bancă de gene, cum este aceasta, iar ulterior să dezvoltăm un sistem de valorificare, prin care să permitem producătorului român să achiziționeze semințe românești certificate, care nu numai că sunt produse în România, dar sunt și de o calitate ridicată. Să fim cinstiți, gustul legumelor românești este mai bun decât al celor din import”, a declarat Ludovic Orban.

  Ludovic Orban l-a însoțit, la Buzău, pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, unde au efectuat o deplasare la Banca de Resurse Genetice Vegetale. Totodată, au avut o întâlnire cu oameni de afaceri din Buzău şi o deplasare la Green Tech, companie din industria reciclării maselor plastice.

  Foto: Facebook/MADR

  Ministrul de resort a menționat, cu ocazia vizitei, că a fost depus un proiect de finanţare a investiţiilor la Banca de gene Buzău prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

  ”Am prins în bugetul pe anul acesta finanţarea demarării acestui proiect al Băncii de gene de la Buzău, am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să poată să îşi formeze o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Investiţiile, discutăm aici de o sumă considerabilă, speranţa noastră e să vină din PNRR”, a menționat Adrian Oros.

  La rândul său, cercetătorul Costel Vînătoru, desemnat să se ocupe de Banca de Gene de la Buzău, a reiterat faptul că acest obiectiv strategic are nevoie urgentă de investiţii şi trebuie obţinută acreditarea sa.

  „Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice, acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată (…). De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv”, a concluzionat cercetătorul Costel Vînătoru.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Avans APIA 2021. Primii 500.000 de fermieri care intră la plată din 18 octombrie! Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” 2021 – ediție record cu peste 20.000 de participanți veniți din toate colțurile țării! Programul ”Deschidem Vinul Românesc” a încântat iubitorii de vinuri la a 5-a ediție RO Wine

  Ultimele știri

  Ce produse Daymsa au fost aplicate la semănatul culturii de rapiță de pe platforma Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 Norul vulcanic a intrat în România și se va extinde până mâine seară! Anunțul specialiștilor! George Stângă – ales vicepreședinte PNL pentru agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară