Un deputat USR îi cere ministrei USR de la Mediu să deblocheze Rabla Tractoare: ”Fermierii au fost lăsați cu ochii în soare”


Pe de-o parte taie, pe de alta, tot ei, cer. Un deputat USR, Adrian Giurgiu, a sancționat public decizia colegei de la USR, ministra Mediului Diana Buzoianu, și a noului Executiv, de a menține suspendarea programului Rabla pentru Tractoare. Giurgiu susține că producătorii și dealerii au rămas cu utilajele pe stoc, iar fermierii ”cu ochii în soare”.
Adrian Giurgiu are 33 de ani și este deputat de Mureș, din Reghin mai exact. El a transmis vineri, 4 iulie, în mediul online, un mesaj în care critică decizia de suspnedare a programului Rabla pentru Tractoare, o măsură luată de Guvernul interimar și ulterior îmbrățișată pe moment și de către noul Guvern condus de Ilie Bolojan și în parte portofoliul de la Mediu a revenit USR.

”Când statul promite și nu face. Așa s-a întâmplat și cu programul ”Rabla pentru Tractoare” dedicat persoanelor fizice agricol-familiale. A fost anunțat cu surle și trâmbițe și lansat în luna mai. După doar câteva minute, platforma electronică s-a blocat din cauza suprasolicitării. Deși în total au fost depuse mii de cereri, sesiunea a fost anulată și nu s-a mai făcut nimic de atunci.
Anularea programului „Rabla pentru Tractoare” nu doar că a adus ZERO beneficii – a creat un MINUS uriaș în economie. Producătorii de utilaje agricole – inclusiv fabrica din Reghin, jud. Mureș, singura din România pe segmentul TAF-urilor (tractoare articulate forestiere) – stau acum cu utilaje pe stoc, vânzările au scăzut, iar angajații ajung în șomaj. Mai mult, fermierii mici și mijlocii, care depind de astfel de programe, au fost lăsați cu ochii în soare, iar sectorul agricol are de suferit.
În timp ce în alte țări fermierii mici și mijlocii sunt sprijiniți activ, agricultura românească e trasă în jos. În loc să susținem producția locală și să creăm o piață mai echilibrată, încurajăm importurile și ajungem să exportăm grâu și să importăm făină și cozonaci. Profitul, locurile de muncă și valoarea adăugată pleacă din România.
Asta se întâmplă când politicienii creează programe care nu funcționează. Dacă nu făceau nimic, era mai bine – lumea își cumpăra tractoare în ritmul obișnuit, fără să rămână cu planurile în aer.
Impactul negativ cade asupra producătorilor, fermierilor, agricultorilor, distribuitorilor și în cele din urmă și asupra noastră, celor care vrem să mâncăm produse de calitate făcute în România.
Aceste programe trebuie făcute cu cap și trebuie dedicate și celor mici, nu doar marilor jucători. Altfel riscăm să punem lacăt pe fabrici, România ajunge la mâna marilor producători, iar noi ajungem să mâncăm produse mai slab calitative și să importăm tot mai mult și tot mai scump”, a transmis deputatul mureșean.