• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nucile de săpun: soluția-bio cu care poți spăla haine tot anul cheltuind doar 45 de lei

  agrointeligenta.ro -

  Nucile de săpun sunt soluția bio cea mai eficientă, dar și cea mai ieftină pentru spălarea hainelor și nu numai. Deși deocamdată nu a fost aclimatizat și în România, detergentul natural este importat din Asia, la un preț rezonabil.

  O jumătate de kilogram de nuci de săpun ajunge pentru 150-200 de spălări, dau asigurări reprezentanții unui magazin specializat în soluții bio, iar partea bună este că după ce sunt folosite la spălat, nucile reprezintă un îngrășământ natural foarte fertil.

  Simona Chiper este o tânără din Iași care, împreună cu soțul ei, a avut ideea de a aduce nucile de săpun în România și de a pune chiar bazele unui magazin online cu produse bio de curățat. ”Totul a pornit, asemeni multor inițiative din domeniul bio, când am devenit părinți, în 2010. A fost un moment în care am devenit tot mai conștienți de ceea ce foloseam zi de zi pentru curățenia casei sau pentru a spăla hainele celui mic. Am început să căutăm alternative la produsele de curățare de sinteză și atunci când am citit pentru prima dată despre nucile de săpun ni s-a părut a fi un produs cu totul special: 100% natural, economic și foarte versatil”, a declarat pentru Agrointeligența antreprenoarea din Iași.

  Familia Chiper a început prin a testa singură nucile de săpun, iar ideea unei afaceri a venit ca un pas normal. ”Nu erau deloc cunoscute în România în acel moment, iar numărul persoanelor interesate de astfel de produse era în creștere, așa că am pornit site-ul nucidesapun.ro”, povestește Simona cum au început business-ul.

  Inițial, magazinul online comercializa doar nuci de săpun, dar apoi s-a dezvoltat pe partea de soluții naturale de curățenie pentru întreaga casă și astăzi vinde chiar și șampoane pe bază de nuci de săpun și cosmetice bio. Cele mai bine vândute produse sunt detergentul de rufe cu miros de lavandă și detergentul de rufe Hipoalergenic, fără miros.

  Detergent 100% natural

  Nucilor de săpun, fructe bogate în saponină provenite de la arborii Sapindus Mukorossi, li se scot sâmburii și sunt uscate la soare. ”Aceasta este singura intervenție umană în acest produs. Nucile de săpun nu conțin chimicale, sunt foarte blânde în procesul de curățare și pot fi folosite și de către persoanele care suferă de alergii, au pielea sensibilă, așa cum sunt copiii, sau de cele care suferă de dermatită atopică”, recomandă Simona nucile-detergent.

  500 de grame costă 22,5 lei

  Nucile de săpun pot fi folosite în forma lor naturală, sau se pot fierbe și rezultă o soluție universală de curățare. ” Cu 1 kg de nuci de săpun pot fi spălate rufele unei familii de 4 persoane timp de 1 an de zile la 3 spălări pe săptămână cu mașina automată de 5kg”, se arată pe site-ul nucidesapun.ro, unde un pachet de 500 de grame de detergent din natură costă 22,5 lei.nucile des apun se pun in masina de spalat

  Sfat: Cea mai simplă şi mai la îndemână modalitate este folosirea nucilor pur şi simplu, într-un săculeţ de bumbac care se strânge bine şi pe care îl adăugaţi împreună cu hainele în cuva maşinii de spălat. Numărul nucilor folosite la o singură spălare trebuie adaptat în funcţie de duritatea apei. Dacă apa din zona dvs. este mai dură va trebui să folosiţi aproximativ 5 nuci de săpun la fiecare spălare (sau 10 jumătăţi).

  După utilizare nucile de săpun nu mai conţin saponină, și pot fi puse pentru compost ca să fertilizeze solul plantelor de apartament sau din grădină.

  copac de nuci de sapunFolosite de sute de ani

  Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-sapun şi indicus-indian).

  Deşi există mai multe specii, Sapindus Mukorossi sunt arborii a căror “nuci” sunt cele mai bogate în saponina. Se găsesc în principal în nordul Indiei şi în Nepal, ajung la o înălţime de 10-20 de metrii, înfloresc şi fac fructe după ce ating vârsta de 9 ani. Foarte rezistenţi şi productivi produc fructe până la 90 de ani de la plantare. Înfloresc în primăvara sau începutul verii iar fructele se culeg toamna. Nucile au iniţial o culoare galbenă, pentru că atunci când se coc să devină maronii.

  Deocamdată, în România nu există producători de nuci de săpun, dar ideea undei astfel de afaceri nu ar fi de neglijat. Singura dificultate ar fi aceea a aclimatizării soiului asiatic la condițiile noastre meteo. Totodată, faptul că arbori încep să intre pe rod abia din al nouălea an ar putea fi o problemă pentru fermieri.


  Te-ar mai putea interesa

  Care sunt cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici Tot ce trebuie să știi înainte de a înființa o livadă de nuc: De la tipul plantației, la condițiile de sol și ce soiuri de nuc aduc cel mai mare profit Ghid pentru înființarea plantației de nuci: schemă, distanțe, costuri, producție la hectar

  Ultimele știri

  Câți bani produce pe an un hectar care costă 5.000 euro și în care s-au mai investit alți 5.000 euro în irigații hi-tech Document oficial APIA: Subvențiile pe suprafață și cap de animal care se plătesc în acest an Daniel Buda a fost reales vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European