• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Presiunea corectă a anvelopelor aduce profit în agricultură

    Adrian Radu -

    Presiunea corectă în anvelopele pentru utilajele agricole trebuie să fie un factor important pentru orice responsabil tehnic dintr-o fermă. Folosirea unei presiuni neconforme duce la o mulțime de dezavantaje financiare, care vor reduce profitul la final de an. Specialiștii Michelin au identificat o serie de efecte negative generate de utilizarea unei presiuni greșite în anvelopele cu care sunt echipate utilajele agricole. Printre acestea se numără uzarea anvelopelor, compactarea solului, dar și reducerea puterii motorului, prin patinaj sau rezistență la rulare. De exemplu, un tractor de 210 cai-putere echipat cu anvelope cu presiune necorespunzătoare poate folosi doar 115 cai-putere forță de tractare.

    “Efectele utilizării unei presiuni prea scăzute sunt: provocarea de daune ireparabile carcasei, care duc la crăparea anvelopei, rezistența la rulare va genera o uzură excesivă pe șosea și un consum crescut de carburant, frecarea între anvelope cu montaj jumelat sau triplu. În aceeași măsură, o presiune excesivă poate genera patinajul anvelopei în câmp, iar pe suprafețe dure sau teren pietros poate genera daune, cum ar fi tăieturile sau străpungerile accidentale”, a explicat Roberto Pașca, Account Manager Michelin România.

    Fermierii trebuie să știe că presiunea din anvelope trebuie verificată la rece. La fel de important este faptul că valoarea ideală trebuie să țină cont de factori precum tipul de lucrare care se efectuează, viteza de deplasare și de lucru, utilajul folosit, greutățile suplimentare adăugate, felul în care arată terenul lucrat, dar și distanța care se parcurge pe drumuri întreținute. Michelin vine în ajutorul fermierilor români cu aplicația MICHELIN Pressure Calculator, unde pot fi găsite valorile potrivite. Aceste date pot fi regăsite și în catalogul companiei.

    Anvelopele MICHELIN Ultraflex aduc profit în agricultură

    O etapă esențială a determinării presiunii corecte a anvelopei este cea legată de identificarea sacinii și greutății tractorului pe fiecare punte, această operațiune făcându-se după ce utilajul a fost balastat. În cazul în care echipamentul va fi transportat pe tiranți, acesta va fi așezat în poziție ridicată pentru determinarea greutății punții spate. În plus, pe această punte se vor adăuga și greutățile suplimentare, cum ar fi remorcile ori rezervoarele de gunoi lichid.

    Presiunea din anvelopele utilajelor folosite pe drumuri întreținute ori pe terenuri cu înclinații mai mari de 10 grade trebuie crescută cu 0.4 bari față de presiunea utilizată în condiții normale. Michelin recomandă reducerea cu 0.2 bari a presiunii în cazul operațiunilor în câmp care necesită cuplu ridicat, cum ar fi aratul sau scarificatul.

    O variantă excelentă din portofoliul Michelin o reprezintă tehnologia Ultraflex. “Anvelopele cu tehnologia MICHELIN Ultraflex pot funcționa la o presiune cu până la 40% mai mică decât anvelopele radiale standard. Rezultatul este o amprentă mai mare, care reduce compactarea solului și crește producția agricolă cu până la 4%. Mai mult decât atât, oferă o tracțiune excelentă, care rezultă în economie de carburant prin reducerea patinajului. Tehnologia Ultraflex este prezentă pe o gamă largă de anvelope agricole MICHELIN, destinate combinelor, tractoarelor, utilajelor de erbicidat și a remorcilor”, a completat Roberto Pașca.

    Mai multe informaţii despre gama de anvelope MICHELIN Ultrafex şi caracteristicile acestei tehnologii puteţi găsi pe website-ul Michelin România (https://business.michelin.ro/agricultura).


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!