• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Altoirea în verde a pomilor fructiferi. Cum se altoiesc pomii pe timpul verii

    agrointeligenta.ro -

    Altoiri de vară sau altoiri în verde la pomii fructiferi, cum mai sunt ele denumite, se pot face în perioada cuprinsă între finele lunii mai și luna iulie, poate chiar începutul lunii august, în funcție de vreme, dacă avem iarnă blândă și altoii au timp să se lemnifice.

    Cele mai simple altoiri de vară au fost prezentate pas cu pas, prin fotografii și explicații, de către pomicultorul Costi Mariniță. Aceasta a publicat pe grupurile de pomicultori de pe Facebook recomandările sale privind altoirile în verde la pomii fructiferi.

    Proprietarul unei livezi de familie cu pomi fructiferi din mai multe specii, Costi Mariniță a subliniat că rezultate bune se obțin la altoirile făcute în primele două luni de vară, adică în iunie și iulie.

    ”Rezultatele cele mai bune le-am avut în luna iunie, când este cald dar soarele nu este atât de puternic să deshidrateze altoii”, a explicat Costi Mariniță.

    Pomicultorul Costi Mariniță a prezentat cele patru metode de altoire de vară la pomii fructiferi, toate patru fiind altoiri în verde:

    Ce pomi fructiferi se pot altoi vara

    Toți pomii fructiferi pot fi altoiți vara cu oricare dintre cele patru metode prezentate în acest articol. Astfel, cele patru metode de altoire în verde a pomilor fructiferi se pot executa la toți pomii, indiferent de specii – sâmburoase sau semințoase, dar și la pomi exotici cum ar fi lămâii. ”Lămâiul se altoiește cel mai bine la sfârșit de mai – început de iunie”, explică pomicultorul.

    Altoire sub coajă – fotografii finale

    Altoirea în verde a pomilor fructiferi: Metoda sub coajă

    Metoda sub coajă sau sub scoarță este o metodă de altoire de vară care se recomandă începătorilor. Această metodă mai simplă de altoire în verde a pomilor fructiferi este asemănătoare celei din primăvară în uscat, dar cu mici excepții specifice altoirilor de vară.

    Când se face altoirea pomilor sub coajă

    Altoirea sub coajă a pomilor fructiferi se face vara, preferabil la începutul sezonului cald. Costi Mariniță spune că rezultatele cele mai bune se obțin la altoirile executate în luna iunie, când este cald dar soarele nu este atât de puternic să deshidrateze altoii.

    Cum se altoiesc pomii fructiferi cu metoda sub coajă

    Altoirea pomilor fructiferi cu metoda sub coajă începe cu recoltarea altoilor din pomi sănătoși, fără istoric de boli (1)

    Altoii se recoltează în perioada altoirii, ramuri tinere de anul 1 și se taie frunzele, lăsând doar codițele frunzelor (2). Se recomandă diametre mai mici, de maxim 3 cm.

    Se taie trunchiul sau ramura pe care o altoim, cât mai drept și se fasonează ușor cu un cuțit.

    Altoiul poate avea lungimea de 8-10 cm și 2-3 muguri, care sunt aflați la baza codițelor frunzelor (3).

    Ramura altoi se taie oblic si în lung dintr-o singură trecere cu cuțitul, pe o parte, iar pe cealaltă o tăietură scurtă (4). De preferat să rămână măduva întreagă sau cât mai puțin desprinsă.

    Se taie coaja trunchiului și se depărtează ușor cu vârful cuțitului sau o spatulă.

    Partea altoiului cu tăietura lungă se introduce sub coajă, lipită de trunchi, dar nu se introduce de tot, se lasă loc de calusare.

    Se dezlipește ambele părți ale coajei portaltoiului și se introduce altoiul, centrat pe tăietură (5-6).

    Se înfășoară partea altoirii cu folie de altoit sau folie alimentară (7-8)

    Se acoperă altoii cu o pungă și se leagă la bază, pentru a se creea efectul de seră și a nu se deshidrata altoii. (9)

    Peste pungă se poate pune o folie de aluminiu, pentru a proteja în perioada prea caldă, de exemplu iulie.

    Când se observă că începe creșterea frunzuliței, se fac câteva găurele în pungă , în partea de jos, pentru o mică aerisire (10-11-12)

    După ce au dat frunzulițele, din mugurii de la baza codițelor vechi, se scoate punga și se înfoliază ușor tulpina altoiului lăsând afară doar frunzulițele (13-14)

    După dezvoltarea completă a frunzei, aproximativ 2-3 săptămâni, se desface folia de pe altoi lăsând doar legătura la punctul de altoire (15). Aceasta din urmă o desfacem toamna, poate chiar primăvara și dăm cu mastic.

    Se urmărește dezvoltarea altoiului, pentru a nu se strangula de la legătură. În acest caz desfacem și refacem altă legătură, un pic mai slabă.

    Altoire în verde: Metoda Z de altoire a pomilor fructiferi

    Altoire de vară la pomii fructiferi: Metoda Z

    Metoda Z de altoire a pomilor fructiferi este o altă altoire pe care o puteți executa vara, când încă temperaturile nu au ajuns caniculare.

    Când se altoiesc pomii prin metoda Z

    Metoda Z de altoire a pomilor fructiferi este o altoire de vară. Ea se poate executa între lunile mai-iulie, poate și începutul lui august, în funcție de vreme. Este important ca vremea rămasă până la venirea iernii că permită altoilor să se dezvolte.

    Cum se execută altoirea pomilor prin Metoda Z

    Metoda Z de altoire în verde a pomilor fructiferi nu este foarte complicată, dar trebuie un pic de atenție și îndemânare în a folosi cuțitul de altoit.

    Pentru această metodă de altoire avem nevoie de foarfecă, cuțit altoit sau un cutter, folie de altoit sau alimentară și niste pungi de plastic (1)

    Diametrul altoiului și portaltoiului este mic, aproximativ cât un creion (2)

    Altoii se recoltează în perioada altoirii, se taie frunzele, lăsând doar codițele frunzelor. Căutăm ramuri tinere, de 1 an, care să aibe mugurii de la baza frunzei bine dezvoltați. De evitat lăstarii lacomi. Altoiul poate avea lungimea de 8-10 cm si 2-3 muguri, care sunt aflați la baza frunzelor (2)

    Se taie trunchiul sau ramura pe care o altoim (portaltoiul), cât mai drept și se fasonează ușor cu un cuțit (3)

    Altoiul, cât și portaltoiul se taie la fel, capătul la 45°, iar pe partea opusă se desprinde coaja, cu o tăietură de aproximativ 2-3 cm lungime (vezi pozele 4-5-6).

    Se îmbină cu partea tăiată, una peste cealaltă, conform imaginii (7) și se taie surplusul de coajă, formând un „Z”.

    Se înfășoară partea altoirii cu folie de altoit sau folie alimentară (8).

    Se acoperă altoii cu o pungă de plastic și se leagă la bază, pentru a nu se deshidrata (9). În perioadele caniculare se poate pune peste pungă o folie de aluminiu, dacă soarele „arde” prea tare.

    Când începe să formeze frunzulița, facem 2-3 găuri in partea de jos a pungii, pentru o aerisire, dar să nu intre apa in caz de ploaie.

    După ce au dat frunzulițele, se scoate punga și se înfoliază ușor tulpina altoiului lăsând afară frunzulițele.

    După dezvoltarea completă a frunzei, se dă jos folia de pe altoi, lăsând doar legătura altoirii, până in toamnă, când desfacem si dăm cu mastic.ț

    Altoire în verde: Metoda copulației perfecționate

    Altoiri în verde la pomii fructiferi: Metoda copulației perfecționate

    Metoda copulației perfecționate necesită un pic mai multă îndemânare și multă atenție la manevrarea cuțitului de altoit.

    Această metodă de altoire în verde este recunoscută ca având rezultate mai bune decât metoda sub scoarță, mai ales că după câțiva ani nici nu se mai cunoaște punctul de altoire. Motivul? La altoirea prin copulație perfecționată se face pe diametre mai mici decât la metoda sub coajă, iar diametrul altoiului, de preferat, să fie aproximativ egal cu diametrul portaltoiului.

    Se pot face altoiri direct pe tulpină sau în coroana pomului.

    La fel, specific altoirilor în verde, se acoperă altoiul cu o pungă si se leagă la bază, pentru a creea efectul de seră si a nu se deshidrata altoiul in razele directe ale soarelui.

    După ce au format frunzulițe se dă jos punga și se înfoliază cu grijă altoiul, lăsând afară frunzele.

    După dezvoltarea completă a lor , se poate da jos folia de pe altoi, dar rămâne legătura altoirii.

    În 2-3 săptămâni, dacă asigurăm si necesarul de apă (irigarea portaltoiului), se observă rezultatul altoirii.

    Altoiri de vară la pomii fructiferi: Metoda în mugure dormind

    Metoda în mugure dormind este o altoire în verde care se poate executa către finele verii. Este o metodă care necesită un grad mai ridicat de experiență.

    Când se face altoirea pomilor prin metoda în mugure dormind

    Altoirea pomilor prin metoda în mugure dormind se face în perioada cuprinsă între luna august și început de septembrie.

    Cum se altoiesc pomii prin metoda în mugure dormind

    Altoii sunt lăstari lemnificaţi, de anul 1, cu diametrul de 6–8 mm. Sunt recoltați în ziua altoirii, iar dacă sunt aduși din altă parte, cu cel mult 2 zile înainte;

    La aceste ramuri altoi, se elimină fiecare frunză cu o porţiune din codiță. Până în momentul altoirii, se ţin în vase, cu baza în apă sau înfoliați.

    Portaltoiul trebuie să aibă grosimea de maxim 2 cm, trebuie să fie în plină vegetație, iar seva să circule în pomișor, asta se cunoaște după faptul că scoarța se dezlipește ușor de pe lemn. (1-2)

    Imediat după recoltare, lăstarii se fasonează cu briceagul de altoit, se taie frunzele și o parte din codiță (pețiol) cu scopul de a reduce la maxim deshidratarea.

    Din codița frunzei rămâne pe lăstar numai o porțiune lungă de circa 1 cm. Lăstarii fasonați mai pot fi păstrați în pungi din material plastic sau înveliți în cârpe ude (3)

    Portaltoii se altoiesc într-o anumită ordine, începând cu aceia la care circulația sevei încetează mai devreme cum ar fi : părul, cireșul, vișinul după care urmează prunul, piersicul, iar la urmă mărul și gutuiul.

    Portaltoii generativi se altoiesc la 5-6 cm deasupra solului, iar cei vegetativi la 10-15 cm. La această înălțime, în coaja portaltoiului, cu lama briceagului, se fac două tăieturi perpendinculare una peste alta, în formă de T, adânci până la lemn.

    Tăietura verticală trebuie să aibă o lungime de 3-3,5 cm iar cea orizontală de 1 cm.

    Tăietura orizontală poate fi dreaptă sau ușor curbată.

    După aceea se desprinde coaja de pe lemn cu spatula briceagului, care se introduce sub marginile cojii, începând de la locul unde se întâlnesc cele două tăieturi în formă de T.

    Urmează detașarea unui mugure din partea mijlocie a lăstarului altoi. Mugurii de la bază și vârful lăstarului sunt mai mici, slab dezvoltați.

    Altoirea cu mugure se execută ușor, produce răni mici, iar sudura dintre altoi și portaltoi este trainică.

    La detașarea mugurelui se procedează astfel: lăstarul se ține în mâna stângă astfel ca degetul arătător să se afle sub mugurele ce trebuie detașat (ca punct de sprijin).

    Tăietura se începe cu baza lamei briceagului la circa 1,5 cm deasupra mugurelui și se continuă până la 1,5 cm sub mugure, astfel ca lama să înainteze concomitent de sus în jos (prin alunecare) și de la stânga spre dreapta.

    Mugurele este scos împreună cu un scutișor de coajă și o porțiune de lemn foarte subțire.

    Mugurele detașat se introduce sub coaja portaltoiului, direct de pe lama briceagului, împingându-l de sus în jos cu spatula lamei briceagului sau prinzându-l de pețiol. Dacă scuțișorul nu intră complet în locașul de pe portaltoi, partea care rămâne în afară se taie pe linia orizontală a T-ului.

    Se efectuează imediat legătura, cât mai strâns, începând de sus în jos, deoarece secțiunile altoilor se oxidează.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!