• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum protejăm cireșele de grauri: 8 metode eficiente în orice livadă

    agrointeligenta.ro -

    Protejarea cireșelor de grauri este o preocupare de sezon a pomicultorilor care reclamă că numărul acestor păsări a crescut, iar pagubele pe care le fac sunt însemnate. Există mai multe metode pentru a ține la distanță graurii de cireșele coapte, important fiind să interveniți rapid până nu rămâneți fără producție.

    Plasă de protecție contra graurilor

    Cea mai eficientă pe metodă pentru a proteja cireșele de grauri este investiția într-o plasă specială. Aceasta se pune deasupra pomilor pe rod și împiedică accesul graurilor până la fructe.

    Plasa de protecție nu este 100% sigură împotriva graurilor. Aceștia pot ajunge la cireșe dacă plasa este pusă direct pe pomi. De aceea trebuie avut grijă ca plasa să fie așezată pe rame care lasă o distanță de protecție până la fructele coapte.

    Tunuri pentru speriat păsările

    Livezile pot fi dotate cu tunuri care sperie păsările, inclusiv graurii. Aceste tunuri funcționează cu gaz, așa că pe lângă achiziția tunului veți avea nevoie și de o butelie cu gaz. Tunurile sunt automatizate și trag rafale de bubuituri la intervale pe care le stabiliți anterior.

    Elemente foșnitoare contra graurilor

    Păsările sunt reticente la zgomotele pe care nu le înțeleg. Pentru a vă proteja cireșii de atacul graurilor puteți pune în pomi elemente foșnitoare – pungi sau bandă de la casete video vechi. LA adierea vântului, acestea vor face un foșnet puternic ce va ține păsările la distanță.

    CD-uri sau staniol în pomi pentru a speria graurii

    Elementele strălucitoare, care reflectă lumina soarelui, pot ține graurii la distanță de cireși. Se pot agăța de ramurile pomilor CD-uri sau foițe de staniol, ghirlande sau panglici strălucitoare.

    Acoperirea pomilor tineri pentru a-i proteja de grauri

    Pomii mai tineri pot fi acoperiți cu aceeași plasă măruntă cu care se protejează și legumele în solar sau în grădină. Aceasta permite pătrunderea luminii și nu încurcă dezvoltarea pomilor.

    Sperietoare de grauri de cumpărat sau făcută în casă

    O sperietoare de păsări, în acest ca o sperietoare de grauri, este utilă în livadă și le lasă impresia zburătoarelor că este mereu cineva prin preajma pomilor. Asigurați-vă că sperietoarea aduce foarte mult cu statura unui om, inclusiv prin vestimentație, dar și că este destul de solidă pentru a rezista vântului. Poziționați sperietoarea în livadă la o înălțime care să permită ca ea să fie imediat văzută de grauri în zbor.

    Aparat cu ultrasunete pentru a alunga păsările

    Aparatele cu ultrasunete sunt eficiente împotriva graurilor. Dispozitivele funcționează pe baterii, se fixează pe pomi și se bazează pe principiul ultrasunetelor și flashurilor luminoase care deranjează păsările nedorite. Când senzorul electronic detectează intrarea păsărilor în raza sa de acțiune, aparatul emite ultrasunete la o frecvență care deranjează păsările.

    Detectorul folosește cel mai nou tip de senzor iar sunetele emise nu sunt „deranjante” pentru om. Un aparat cu utrasunete costă de la 100-200 de lei și, la această capacitatek poate acopeir suprafețe de până la 100 mp.

    Spray contra păsărilor

    Pentru a alunga graurii puteți folosi un spray împotriva păsărilor. Acesta nu este toxic pentru păsări și nici pentru animale și nu afectează calitatea recoltei.

    Dacă nu doriți să apelați la produse chimice, puteți stropi pomii cu infuzie de usturoi sau ardei iute, în special vârfurile, acolo unde vin graurii să ciugulească fructele. Dezavantajul metodei este că trebuie repetate stropirile după fiecare ploaie.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români