Agricultorii, la mâna aleșilor locali: Prețul mediu al produselor agricole, fixat în ședințele Consiliilor Județene
agrointeligenta.ro -Noul Cod Fiscal lasă pe mâna consiliilor judeţene stabilirea preţului mediu al produselor agricole, preț în funcție de care se va face și impozitarea fermierilor. Reglementarea îi nemulțumește pe liderii din agricultură, care acuză politizarea sistemului și chiar niveluri de preț ce nu au legătură cu piața reală.
În unele județe, consilierii județeni organizează dezbateri publice pentru fixarea prețului mediu, dar decizia este votată în ședință de CJ, la care fermierii nu se pot opune. O astfel de situație este la Bacău, unde sfârșitul lunii va aduce prima consultare publică.
În Bacău, producătorii agricoli, arendaşi sau proprietari de terenuri, vor avea de plătit impozit, la un preţ mediu pentru grâu de 600 de lei/tonă, 500 de lei/tonă la porumb şi 600 de lei, la cartof. Preţurile propuse de Direcţia Agricolă din Bacău, transmise către Consiliul Judeţean sunt aceşeaşi ca şi în 2013, când Bacăul a avut un preţ mediu foarte scăzut, comparativ cu alte judeţe din ţară.
„Există acestă dezbatere publică pentru stabilirea preţului mediu, iar hotărârea se va lua în următoarea şedinţă de consiliu judeţean“, a declarat pentru adevarul.ro Claudiu Nastase, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău. Decizia luată de consilierii judeţeni va regulariza estimările pe piaţa terenurilor agricole care vor fi concesionate sau arendate.
Situație tranșată în Teleorman
Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Teleorman, Petru Săvuşcă, pe baza fundamentării emise de Direcţia pentru Agricultură, s-au stabilit, de asemenea, preţuri medii pe kilogram de 0,68 lei/kg la orz, 1,35 lei/kg la floarea soarelui şi 0,70 lei/kg lei la porumb. Săvușcă a precizat pentru Agerpres că la alcătuirea preţurilor medii ale acestor produse agricole s-au avut în vedere cheltuielile care se fac cu lucrările mecanice, seminţe, fertilizarea cu îngrăşăminte chimice, aplicarea pesticidelor sau costurile cu forţa de muncă. De asemenea, CJ a stabilit preţul mediu pentru masa verde de pe pajiştile din Teleorman, la un nivel de 0.06 lei pe kilogram pentru recolta anului 2014, calculul fiind făcut pentru o producţie evaluată la circa 20.000 de kilograme pentru un hectar.
Vaslui, cel mai mic de preț fixat până acum
Prin hotãrâre a CJ Vaslui, pretul mediu la grâu si porumb boabe a fost stabilit pentru 2014 la 45 bani/kg, la struguri de vin sau mere, de 70 bani/kg, în timp ce floarea-soarelui si prune s-au vândut cu 1 leu/kg. În cazul în care arendasii nu fac direct plata către stat a impozitului agricol, țăranii care au dat pământ în arendă vor trebui să facă drumuri la agențiile fiscale pentru plata impozitului.
La Mehedinți, grâul s-a dat cu 60 de bani și se impozitează la 1 leu
Fermierii din Mehedinţi sunt revoltaţi şi spun că afacerile lor vor ajunge pe butuci din cauza acestui preţ de referinţă care nu reflectă nici pe departe realitatea de pe piaţa de cereale. Au vândut grâul cu 0,45 – 0,60 de bani kilogramul, dar acum sunt obligaţi să achite impozitul de 16 la sută pe producţia obţinută în 2013 la preţul de referinţă de 1 leu kilogramul. Producătorii agricoli au cerut o întâlnire la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în speranţa că se mai poate face ceva pentru remedierea acestei greşeli.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, a declarat că acest preţ de referinţă la grâu a fost stabilit pentru anul 2013, aşa cum prevede legea, adică la propunerea Direcţiei Agricole Mehedinţi. Din acest motiv, Georgescu a considerat că în cea mai mare parte vina aparţine Direcţiei Agricole, în acest sens cerându-i demisia directorului Ştefan Răceanu de la această instituţie. De cealaltă parte, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi a precizat că preţul de referinţă a fost stabilit după preţul pieţii de la acea vreme.
Diferențe uriașe între județe
Dacă fermierii băcăuani se bucură că prețurile fixate la ei în județ sunt mici, nu același lucru se poate spune despre cei din alte județe. Pe site-ul ANAF au fost publicate prețurile medii din 2013 și unde se vede clar că prețurile variază foarte mult de la o regiune la alta. Astfel, dacă la Buzău s-a fixat cel mai mic preț, de 0,5 lei pe kilogramul de grâu, la Sălaj, nivelul este de 1,20 de lei pe kilogram.
LAPAR: Prețurile medii ar trebui dictate de bursă
Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, apreciază că regulile noului Cod Fiscal nu sunt în sprijinul fermierilor. El apreciază că situația ar trebui tranșată cu ajutorul Bursei. „Este o lucrare neserioasă. De ce să stabilească consiliile judeţene preţul mediu, când avem Bursă. Ar putea fi luat preţul mediu de la Bursă după raportările când se vând aceste produse: în lunile august, septembrie şi octombrie. Preţul stabilit la nivel de judeţ ar putea fi prea mare, ceea ce va aduce prejudicii agricultorilor“, a precizat Baciu.
Preţul mediu al produselor agricole stă la baza evaluării în lei a contravalorii arendei ce se achită în natură în vederea stabilirii veniturilor realizate din cedarea folosinţei terenurilor de către proprietarii acestora.
Impozitul pe venitul din activitãti agricole se calculează de unitătile fiscale prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităti agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul final care se virează la bugetul de stat. Impozitul pe veniturile din arendã este considerat de Codul fiscal drept „venit din cedarea folosintei bunurilor” și se calculează ca și la chirii, după ce se deduce cota forfetară de 25%, existând și posibilitatea stopajului la sursă, respectiv ca arendașul să oprească din arendă contravaloarea impozitului și să-l vireze la stat în locul arendatorului.
Lista prețurilor medii în anul 2013 poate fi consultată AICI.
Foto: desteptarea.ro