• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O fermă din Timiș a experimentat cu succes rata variabilă de semănat pe hibrizii de porumb Bayer

    Adrian Radu -

    Care sunt considerațiile de management pe care ar trebui să le ia fermierii în considerare atunci când vizează producții mari? Pe măsură ce hibrizii de porumb s-au dezvoltat, oamenii de știință s-au concentrat asupra creșterii toleranței la stres a plantelor. Potențialul de producție al porumbului pe plantă nu a crescut în ultimii 50 de ani, dar cantitatea de producție pe hectar a crescut. Astăzi, hibrizii își pot tolera vecinii mai bine ca niciodată și, prin urmare, sunt capabili să reziste la densități mai mari ale plantelor. O parte semnificativă a creșterii randamentului este direct corelată cu densitatea la semănat.

    Fermierii din întreaga lume au adoptat în ultimii ani conceptul de semănat cu rată variabilă. Această strategie presupune corecții asupra densității plantelor în funcție de specificul terenului. În acest fel, plantele pot realiza o bună dezvoltare și îşi pot atinge potențialul maxim de producţie, chiar și în condiţii mai puţin favorabile.

    La ferma Columirom din Comlosu Mare, județul Timiș, fermierul Laurențiu Sarcină a testat în ultimii cinci conceptul de rată variabilă de semănare, cu randamente extrem de bune. Fermierul a început experimentele în anul 2016, iar până în prezent a aplicat cu succes principiile de semănare cu rată variabilă.

    ”În momentul în care noi vrem să avem producții, să avem productivități ridicate și să folosim la maximum calitățile terenului, trebuie să ne orientăm spre lucrul ăsta. Ce vreau să specific este că rata variabilă nu înseamnă numai densitate la porumb, ci spunem că rata variabilă înseamnă automat densitate și la fertilizare, în funcție de densitatea porumbului, pentru că nu este suficient să mărești densitatea porumbului și să nu faci fertilizarea pe măsură. Și altceva, ce înseamnă rata variabilă? Înseamnă, de fapt, că tu îți cunoști foarte bine terenul, parcela pe care semeni și că, în același timp, fără să mai faci acele reglaje, tu poți să ai garanția că semeni numărul de plante pe care le vrei la hectar, în funcție de tipul terenului,” a declarat Laurențiu Sarcină.

    Semănarea cu rată variabilă (VRS) are potențialul de a crește profitabilitatea operațiunilor, dar amploarea răspunsului va depinde de mai mulți factori cheie. Tehnologia permite cultivatorilor să colecteze și să analizeze mai ușor mai mulți ani de date pentru a lua decizii mai informate cu privire la hibrizi și populații. Prin utilizarea acestor date istorice, putem caracteriza mai exact variabilitatea în soluri sau medii și putem crește potențialul pentru un ROI mai consistent la VRS.

    Potrivit fermierului din Timiș, aplicarea principiului ratei variabile de însămânțare nu este condiționat de utilizarea unor echipamente de precizie. ”Într-o parcelă pe care ți-o cunoști destul de bine și știi că ai diferite tipuri de teren, poți să-ți propui să semeni același hibrid în densități diferite, iar la recoltat vei vedea clar că pe terenul mai bun, dacă ai pus un hibrid cu o densitate mai bună, vei avea o producție mai mare decât pe terenul mai slab, ” a explicat Sarcină.

    Ceea ce constituie rata optimă de însămânțare într-un câmp dat va depinde în mare măsură de genetica hibridului selectat. Fiecare hibrid poate răspunde în mod unic la fiecare mediu și caracteristică a solului.

    In cadrul fermei Columiron, fermierul a obținut rezultatele excelente prin utilizarea hibrizilor Bayer, genetica Dekalb, care au un grad crescut de adaptabilitate și toleranță la condiţiile de mediu, oferind o rentabilitate mare la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!