Rareş Niculescu, europarlamentar: O treime din subvenţia acordată fermierilor nu ajunge în agricultură, ci la bugetul de stat
agrointeligenta.ro -Europarlamentarul Rareş Niculescu, membru în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, consideră că fermierii români sunt ”căpuşaţi” de statul roman prin impozite multiple.
Situaţia agricultorilor români a fost făcută publică de Niculescu chiar în plenul de la Bruxelles, unde a luat cuvântul ieri seară. ”Aş dori să atrag atenţia plenului asupra unei situaţii absurde care aduce prejudicii grave agricultorilor români şi ridică semne de întrebare cu privire la buna utilizare a fondurilor europene pentru agricultură. Este vorba despre impozitele dure impuse agricultorilor”, a declarat Rareş Niculescu, citat de Agerpres.
În inetrvenţia sa din cadrul procedurii discursurilor de un minut, Niculescu a subliniat că fermierii români dau statului circa o treime din subvenţiile primite de la Uniunea Europeană. Potrivit eurodeputatului PDL, un agricultor român datorează statului următoarele taxe: impozit de 16% indiferent dacă obţine profit sau pierdere, contribuţie pentru asigurări de sănătate — 5,5%, contribuţie pentru asigurări sociale şi, nu în ultimul rând, o taxă pentru a-i fi atestată calitatea de producător.
Nu avem o politică ”în interesul fermierilor”
”O mare parte din subvenţia agricolă ajunge aşadar în realitate la bugetul statului român, nu la fermieri. Această politică fiscală a guvernului român este departe de a fi o politică în interesul agricultorilor, o politică destinată să sprijine agricultura românească”, a mai spus Niculescu.
Impozitarea excesivă din agricultură a fost criticată recent şi de Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR. ”România este singurul stat din Europa care ia impozit pe bani europeni, ne ia impozit de 16%. În scripte apare că îți dă statul 21 de euro? Da! Dar îți ia 23 de euro îți percepe impozit. Deci se anulează ceea ce îți dă statul. Acesta este adevărul. Acolo ne aflăm, timp în care uităm să spunem că statele vecine, pe lângă subvențiile de două, de trei ori mai mari decât România, au și alte facilități. Luați Franța, motorina subvenționată cu 50% din preț, luați Spania unde apa de irigații este adusă gratuit până la hidrant. Statul mai vine și cu alte facilități, iar noi nu beneficiem de niciunul dintre aceste ajutoare. E drept, anul acesta va fi subvenționată motorina și la noi, să vedem ce va fi”, a declarat Baciu. El a arătat că, în realitate, fermierii români nu primesc 160 de euro şi nici măcar 143 de euro. ”Primim doar 121 de euro, plăți directe pe hectar, aceștia sunt toți banii pe acest an”, a explicat Baciu.