Bayer Agro Arena 2021 a pornit la drum cu soluții eficiente pentru culturi
Adrian Radu -Bayer Agro Arena 2021 a pornit la drum! Evenimentul care face turul României, pentru a le arăta fermierilor din țara noastră care sunt tehnologiile care îi duc la producții importante, a făcut prima oprire în vestul țării. La Comloșu Mic, în județul Timiș, au fost organizate 3 ateliere, rapiță, porumb și cereale, în care au fost explicați pașii necesari pentru recoltă bogată la final de an.
Mircea Boteanu a fost gazda specialiștilor de la Bayer la acest prim eveniment din seria Agro Arena din acest an. Veștile cu care și-a primit fermierul bănățean oaspeții au fost mixte. Rapița a intrat bine în iarnă, grâul a răsărit bine în primăvară, dar porumbul este întârziat cu vreo 3 săptămâni, din cauza condițiilor climatice.
Per total, culturile arată bine, și asta și datorită produselor Bayer. ”La rapiță am doar hibrizi Dekalb, Extremus mi-a plăcut mult și anii trecuți. Genetica te ajută la recoltat, nu se crapă silicvele, nu ai pierderi. La porumb, am 5182, pe care îl folosesc de când a ieșit pe piață. Pentru protecție, utilizez Adengo în preemergență și postemergență timpurie. E erbicidul care lasă culturile curate, mai ales că avem probleme cu costreiul din rizomi. Folosesc toate produsele de protecție Bayer, Falcon Pro, Nativo Pro, Aviator XPro, Prosaro pentru fuzarioză”, a explicat Mircea Boteanu.
Toate elementele duc spre un an agricol bun, mai ales că prețurile au crescut față de anul 2020. Presiunea de pe culturi dispare după aplicarea produselor Bayer, astfel că recolta se anunță bogată.
Corina Răducan, reprezentant zonal Bayer, a dirijat atelierul de rapiță, prezentând tehnologia aplicată la Comloșu Mic. Tratamentul la sămânță s-a făcut cu Acceleron, în timp ce problemele cu purecii, larvele de atalia și de muscă au fost rezolvate cu Buteo Start. “Am făcut tratamente insecticide punctuale, pentru a preveni pierderea plantelor. Am început cu Decis Expert și Mospilan. Și nu am uitat să facem în toamnă un tratament fungicid la 6 frunze cu Folicur, pentru phoma. La ieșirea din iarnă, am intervenit cu Tilmor, unde am prins fungicidul, să nu dăm voie să se dezvolte bolile, și insecticidul Decis, iar la înflorit deplin am apelat la Propulse și insecticidul Mospilan”, a detaliat Corina Răducan.
Atât fermierul, cât și specialiștii Bayer așteaptă o producție mare la rapiță, mai ales datorită geneticii Dekalb. Hibrizii prezintă toleranță la scuturare, au stabilitate în producții și productivitate mare. Conținutul în ulei și toleranța la orobanche sunt alte două puncte forte ale acestor hibrizi. ”Pentru campania care urmează, menținem asigurarea la nerăsărire, care ne încurajează ca, indiferent de condițiile meteo, să înființăm cultura. Vă încurajăm să semănați la timp, având această asigurare în spate, pentru că este garanția unei producții bune pentru anul care urmează”, le-a transmis fermierilor Ionel Tilineac, reprezentant vânzări Bayer.
Atelierul de porumb a fost deschis de George Pandor, reprezentant zonal Bayer, care a prezentat cei 6 hibrizi nou lansați în anul 2020. 4709 este un hibrid semitimpuriu, cu un pachet agronomic foarte bun, și care tolerează foarte bine stresul. La rândul lui, 4897 garantează producții mari și este recomandat în medii de producție mijlocii și ridicate. 4908 prezintă o calitate excelentă a boabelor, iar 5404 vine cu un potențial de producție ridicat și se recomandă a avea o densitate de semănare de 75.000-80.000 de boabe la hectar.
”Hibridul 5709, tardiv, are producții foarte mari, pachet agronomic foarte bun, este un hibrid stabil și putem avea încredere în el. Ultimul hibrid este 6897, cel mai tardiv, excelent productiv, adaptabilitate foarte bună, recomandat în zonele irigate. Dacă am privi la toți hibrizii, au ceva în comun: producțiile mari și pachetul agronomic foarte bun”, a completat George Pandor.
Producțiile profitabile țin atât de genetica folosită, cât și de schemele de tratament din cultura de porumb. Adengo este erbicidul-vedetă de pe lanurile de porumb din țara noastră. La Comloșu Mic s-au încercat 3 variante de erbicidare: Adengi în preemergență, Adengo în postemergență timpurie și Capreno. ”Facem această încercare pentru că Adengo ne permite acest lucru, având capacitatea de a se transloca în plantă prin rădăcină și frunze. Am zis să folosim aceste caracteristici an de an, în funcție de pregătirea patului germinativ. La pregătire superficială facem o aplicare postemergentă. Dacă primavara se anunță secetoasă, vom opta pentru postemergență timpurie. Anul acesta, varianta câștigătoare a fost Adengo postemergent”, a declarat Marin Maftei, reprezentant zonal Bayer.
Platforma de cereale păioase a avut un loc important în cadrul Bayer Agro Arena Comloșu Mic, fiind prezentate două pachete de tratamente. Primul este Falcon Pro, iar al doilea Nativo Pro. În plus, au fost aplicate și cele două produse inovatoare din portofoliul Bayer, Aviator XPro și Zantara. “Aviator este o soluție complexă și completă pentru o cultură de cereale care atinge un nivel înalt de producție, oferă un control foarte bun pe bolile foliare instalate în faza incipientă. Zantara asigură un control foarte eficient. Aș dori să amintesc cele două produse pentru monocotile, primul este Atlantis Flex, iar celălalt este Hussar Active Plus, care asigură un control și pe un spectru mare de dicotile”, a explicat Ionuț Săndoiu, reprezentant zonal Bayer.
Veronica este buruiana care face probleme în vestul țării, din cauza ferestrelor calde din timpul iernii. Atunci, aceste buruieni apar, iar în primăvară sunt deja într-o fază avansată de creștere. Soluția Bayer este erbicidul Complet. “Preluarea lui se face în 3 moduri, rădăcini, hipocotile, frunze. Reușim un control foarte bun. Recomandăm utilizarea Complet pentru a avea culturile curate de buruieni de la pornirea în vegetație până la reluarea în vegetație. Iarba vântului, Rocoina și Macul sunt și ele controlate de acest produs”, a spus Adrian Cosor, Responsabil Bayer pentru culturile de cereale păioase.
Eficacitatea produselor Bayer, dar și o imagine completă asupra tehnologiilor aplicate în culturile prezentate la Comloșu Mic pot fi vizualizate mai bine cu ajutorul aplicației Climate FieldView, un instrument care nu trebuie să lipsească din nicio fermă. Toate detaliile despre produsele Bayer se găsesc pe www.cropscience.bayer.ro.