• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Condamnare în scandalul care a pus la pământ multe ferme!

  Roxana Dobre -

  Condamnare în scandalul internațional care a pus la pământ multe ferme! Este vorba despre o condamnare la închisoare pentru directorul unei companii belgiene care a fost acuzat că a comercializat un produs pentru tratarea găinilor, prezentat în mod eronat ca fiind 100% natural şi care conţinea de fapt un insecticid interzis. Cazul a zguduit industria avicolă europeană în anul 2017!

  Belgianul de 49 de ani, patronul companiei Agro Remijsen, în prezent în faliment, a fost condamnat vineri, 4 iunie de Tribunalul din Anvers la trei ani de închisoare, din care doi ani cu suspendare pentru comercializarea produsului interzis, potrivit www.agerpres.ro. În total, şapte directori de companii şi patru firme au fost judecaţi în secţiunea belgiană a acestui dosar, în faţa Tribunalului Corecţional din Anvers. Totuşi, instanţa a fost mai clementă decât rechizitoriul Parchetului şi a considerat că doar trei dintre acei directori trebuie să fie condamnaţi. Sentinţa poate fi atacată în recurs.

  Scandalul internațional a izbucnit în 2017

  Utilizarea fipronilului pentru dezinfectarea găinilor, în principal în Belgia şi Olanda, a zguduit industria avicolă europeană în 2017, cauzând sacrificarea preventivă a păsărilor de crescătorie şi retragerea a zeci de milioane de ouă din raioanele supermarketurilor.

  Autorizat pentru combaterea păduchilor şi a acarienilor la câini şi la pisici, fipronilul este interzis în UE pentru curăţarea crescătoriilor avicole, întrucât această substanţă folosită în combaterea dăunătorilor riscă să ajungă pe animale destinate lanţului alimentar. Riscul de reziduuri, chiar dacă este foarte mic, trebuie să fie exclus pentru a proteja sănătatea umană.

  În cazul de faţă, fipronilul era folosit pentru a lupta mai eficient împotriva păduchelui roşu, inamicul declarat al găinilor.

  Substanța era importantă din România

  Compania Agro Remijsen, cu sediul în Ravels, un oraş din nordul Belgiei, aproape de frontiera olandeză, a fost găsită vinovată pentru că a importat ilegal fipronil din România cu scopul de a fabrica un amestec comercializat cu denumirea ”Dega-16”. Acel dezinfectant, prezentat ca un produs miracol împotriva păduchelui roşu, a înşelat vigilenţa crescătorilor de păsări.

  În Belgia, o companie de dezinfectare l-a utilizat deşi ştia că produsul era interzis şi nociv, aşa cum a dezvăluit instanţa din Anvers. Directorul acelei companii este persoana care a primit o condamnare la închisoare alături de cei doi asociaţi de la Agro Remijsen.

  2 milioane de păsări au fost sacrificate

  Criza sanitară izbucnită în vara anului 2017 a afectat aproape toată Europa, iar alimente suspecte (ouă şi produse pe bază de ouă potenţial contaminate) au fost descoperite în mai multe regiuni, chiar şi în Hong Kong. Numai în Belgia ”peste 77 de milioane de ouă” au trebuit să fie distruse şi aproape 2 milioane de păsări să fie sacrificate, potrivit Autorităţii belgiene pentru siguranţa lanţului alimentar (AFSCA), care s-a constituit parte civilă în acest proces.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în 2017 despre scandalul ouălor infectate cu insecticid. Despre acest subiect citiți aici: ACEBOP cere SUSPENDAREA IMPORTURILOR DE OUĂ: „Este singura MĂSURĂ FĂRĂ COSTURI pentru SIGURANȚA CONSUMATORILOR”

  ROMÂNIA, PUSĂ LA ZID PE NEDREPT! ACEBOP – prima ASOCIAȚIE DE FERMIERI care reacționează: ”CEREM AUTORITĂȚILOR SĂ IA ATITUDINE!”  Te-ar mai putea interesa

  Terenuri agricole de vânzare în Ucraina. Noua lege funciară intră în vigoare la 1 iulie ANM: Alerte de furtuni – Lista județelor unde cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Adrian Chesnoiu: Uniunea Europeană nu ne impune să unim APIA cu AFIR!

  Ultimele știri

  Mana la roșii: cauze, semne, tratament, prevenirea bolii la tomate Perioada de retenție a animalelor în ferme omoară piața cărnii de vită din România! Invitație la Bayer Agro Arena 2021 de la Domnești, județul Argeș