• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma ”Caprele Irinucăi” își închide porțile! Tânăra care a fondat afacerea renunță la toate animalele!

    Angelica Lefter -

    Ferma ”Caprele Irinucăi” se închide. Decizia a fost anunțată de către fondatoarea afacerii de familie, Irina Ciochină.

    Despre ”Caprele Irinucăi” am scris când ferma se afla la început de drum. În 2014, Irina Ciochină și soțul ei își puseseră la bătaie toate economiile pentru a fonda afacerea care avea să dea culoare peisajului de ferme de familie. La acel moment, ca și acum, putem vorbi despre afacerea celor doi tineri care despre un veritabil model de bune practici. Unul care părea să aibă toate elementele pentru un succes asigurat: pasiune, muncă, produse curate și clienți mulțumiți. Dar pentru că suntem în România, ”Caprele Irinucăi” este o fermă care în loc să prospere, să facă pasul următor spre marile magazine, își va închide porțile.

    Ferma ”Caprele Irinucăi” a fost proiectul unei tinere ieșence, Irina Ciochină, care, împreună cu soțul ei, a lăsat în urmă viața plină de trăiri urbane și a preferat să se întoarcă în satul unde a copilărit, să pună pe picioare o fermă de capre și să producă hrană sănătoasă din ingrediente 100% naturale. Cei doi tineri au investit într-un efectiv de peste 60 de caprine, iar laptele l-au transformat în produse de calitate, o parte din ele rețetă proprie.

    Ferma situată la 8 kilometri distanță de Iași, în satul Sorogari din comuna Aroneanu a prins viață în 2011-2012, când soții Ciochină, după mai mulți ani în care au lucrat în Olanda și Belgia, au decis să își construiască un viitor în România.

    ”În ultimele luni de stat in Olanda am vizitat multe ferme, în principal de capre; nu a fost un moment Evrika, dar s-au legat planurile. Le-am zis managerilor că mă întorc în România să îmi fac fermă de capre. Unii au zâmbit, au luat-o ca pe o glumă. Alții mi-au spus să mă duc „să îmi fac de cap” dar să mă întorc, că au nevoie de mine. Unii colegi m-au privit cu neîncredere, alții cu ironie, alții cu invidie”, povestea cu entuziasm pe blogul personal ”Caprele Irinucăi – ferma veselă de căprițe”, fermiera Irina Ciochină.

    Cei doi soți au reușit cu toți banii strânși din munca în străinătate, să mărească treptat efectivul de animale și să facă fericiți poate sute sau mii de clienți, deschizând chiar și un magazin cu lactate din ferma de capre. Astăzi, familia Ciochină se vede nevoită să renunțe la tot din cauza multor piedici pe care le-a întâlnit în acest răstimp, din 2011 până în 2021. La data de 15 iunie, caprele vor ajunge în alte ferme, iar pe ușa magazinului va fi pus lacătul, au anunțat fermierii.

    Ferma Caprele Irinucăi

    Contactată de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, pentru a afla principalele motive din cauza cărora ar renunța la un proiect atât de frumos, Irina Ciochină spune cu regret că principala cauză ar fi ”uzura zilnică”.

    ”Nu știu dacă mai are sens să vorbesc despre asta. Numai noi știm prin câte am trecut! Sunt multe probleme, una după alta au apărut. Nu am renunțat din primul an. Este un moment dificil pentru noi. Din păcate nu preia nimeni afacerea, să continue treaba, animalele vor merge la o altă fermă, dar probabil că nu va fi la modul la care am făcut-o noi până acum. Nu este nimic spectaculos în cauzele pentru care renunțăm. Eu am transmis un mesaj (n.r. pe Facebook), am încercat să spun acolo, dar sincer, aș putea să scriu o carte după toată aventura”, spune crescătoarea de animale din județul Iași.

    Lipsa forței de muncă în fermă, principalul motiv pentru care familia Ciochină renunță la întreaga afacere

    Clienții fermei de capre au aflat despre închiderea fermei de pe Facebook, acolo unde Irina Ciochină anunță că familia sa a decis să renunțe la fermă. Regretul se citește în fiecare rând din textul transmis și preluat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Dragi colaboratori și prieteni,

    Aventura noastră cu natură, iubire și căprițe se apropie de final. Vă mulțumim pentru toată încrederea, încurajările și susținerea acordate, au fost aproape 10 ani foarte frumoși și provocatori, am învățat incredibil de multe lucruri, chiar dacă multe dintre lecții au fost mai mult amărui.

    Lipsa constantă de personal dar și schimbările bruște în relaționarea cu acesta ne-au obosit și ne-au determinat să ne retragem. Este un domeniu frumos dar un lanț complex de la firul ierbii la caserolele cu brânză din magazin.

    Acum, la final, suntem bucuroși că am avut ocazia să creăm ceva din toată inima, că am trăit atît de multe emoții și că am avut parte de lecții care vor rămâne cu noi pentru întreaga viață. Am avut momente de curaj de care nu ne-am fi crezut în stare, de bucurie nemărginită și speranță, dar am și plâns din toata inima, ne-am luptat cu frică, furie, dezamăgiri și cu deznădejde.

    Simt că am reușit să le depășim pe toate.

    Am avut alături și oameni extraordinari, devotați, serioși si harnici, cărora le mulțumim, de la care am învățat. Dar mai presus de toate suntem o familie foarte unită, asta a fost binecuvântarea noastră constantă a tuturor acestor ani. Asta ne-a dat mereu încredere și putere. Tot aici ne regăsim și acum, la final, mai înțelepți, mai răbdători și mai liniștiți. Mai plini de iubire.

    Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare clipă, suntem recunoscători că ne-a adus aici și nu vom uita lecția de smerenie primită din lucrul cu pământul și cu animalele.

    Si nici răsăriturile superbe cu care ne-am început zilele în toți acești ani.

    Suntem recunoscători pentru comunitatea creată în jurul nostru, pentru toate prieteniile legate, toate conversațiile și toate zâmbetele și sunt convinsă că ne vom mai întâlni. Vă dorim să fiți sănătoși și să vă bucurați de viață și de natură!

    Salutări calde,

    Irina și familia

    PS: căprițele vor mai fi la noi în curte până pe 15 iunie, după care vom încheia producția și vom închide magazinul. Vă mulțumim pentru tot!”, a transmis pe această cale Irina Ciochină, tânăra crescătoare de capre din județul Iași.

    Ferma Căprele Irinucăi

    Aici se încheie un episod din de câțiva ani memorabili din viața fermei ”Caprele Irinucăi”, însă tânăra fermieră a lăsat în declarația sa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, o poartă deschisă. Nu exclude posibilitatea de a reveni vreodată la creșterea animalelor, care i-au oferit atâta satisfacție de-a lungul celor aproape 10 ani.

    ”Poate la ceva timp vom mai relua, poate vor fi niște lecții de învățat”, a concluzionat Irina Ciochină.

    Ferma Caprele Irinucăi – județul Iași


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!