• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima fermă de vaci de carne din Iași: Tânărul fermier Bogdan Pantazi pariază pe rase franțuzești, mai puțin pretențioase

    agrointeligenta.ro -

    Familia Pantazi din Pașcani este cunoscută mai ales datorită capului familiei, Dumitru Pantazi, în prezent primarul orașului. Mai puțin cunoscut este fiul politicianului, Bogdan Pantazi, cel care a preluat și gestionează mai multe afaceri agricole, dintre care cea mai importantă este ferma de vaci înființată în 2007.

    Ferma de bovine a fost ridicată pe locul fostului CAP Lunca Paşcani, iar Dumitru Pantazi, devenit între timp primar, a lăsat afacerea agricolă pe mâinile fiului său Bogdan, ajutat de Florin Stanciu, şeful fermei zootehnice, care are grijă de o mie de capete de vaci.

    Până de curând, ferma familiei Pantazi număra doar vaci de lapte, dar efectivul s-a mărit și cu exemplare de carne, investiția fiind prima de acest fel din județul Iași. Ideea i-a aparținut tânărului Bogdan Pantazi în urmă cu 3 ani, când s-a decis să obțină fonduri europene pentru o fermă de vaci de carne. Un an mai târziu, a depus proiectul pentru obținerea finanțării europene, în valoare de 2 milioane de euro.

    Proiectul, intitulat „Construire și dotare grajduri bovine de carne, producere energie din surse regenerabile și modul sacrificare bovine în cadrul SC AgroComplex Lunca Pașcani”, a fost depus în cadrul Măsurii 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole.

    Anul trecut, acesta a trecut de etapa selecției pentru a primi finanțarea europeană. O parte din banii de la UE au fost primiți deja, iar efectivul de bovine a crescut în scurt timp în ferma lui Bogdan Pantazi.

    bogdan pantazi„Acum avem 300 de vaci de carne și 700 de lapte. Am mai adus și vaci de lapte, încă 60, din rasa Holstein, anul trecut. În următorii ani, vrem să creștem efective proprii în fermă, de aceea vrem să o extindem și mai construim câteva grajduri. Vrem să ajungem la un efectiv de 1.000 de vaci de lapte și 500 de vaci de carne”, a spus Bogdan Pantazi (foto sus) pentru Bună Ziua Iași.

    Suprafața totală a fermei din Pașcani este de 3.500 de hectare, din care 300 de ha sunt pentru pășune. Bovinele provin din Franța, iar cele mai multe vaci de carne provin din rasa Charolaise.

    Deși prețurile de achiziție a bovinelor de carne mai mari decat în cazul celor de lapte, cheltuielile de întreținere sunt mai mici. Animalele nu sunt pretențioase la hrană și sunt ținute în cea mai mare parte a anului la pășune. Pentru că sunt rezistente la temperaturi de până la -25 de grade Celsius, iarna pot fi adăpostite și în grajduri cu trei pereți, ca în cazul oilor. Un avantaj al înființării unei ferme cu aceasta rasa de animale este si ritmul de creștere: un vițel poate sa ajungă în 18-20 de luni la o greutate de 600-650 de kilograme.

    Charolaise„Charolaise este rasa de vaci de carne cea mai răspândită în Europa și în Franța. Vacile adulte pot cântări între 700 și 1.100 de kilograme, iar vițeii de 7 luni ajung, în medie, între 275 si 320 kg la femele si între 310 si 360 kg la masculi. Carnea acestei vaci are calități organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetică, nu are surplus de grăsime, doar 10 la sută în comparație cu 15-30 la sută la alte rase bovine”, a mai spus Bogdan Pantazi.

    În ceea ce privește rasa Limousine, aceasta ajunge la o greutate cuprinsă între 650-950 de kilograme în cazul femelelor și 1.100-1.350 kilograme taurii.

    Potrivit Bună Ziua Iași, În județul Iasi, o mare parte din fondurile europene disponibile din anul 2007 și până în prezent pentru sectorul zootehnie au fost obținute pentru modernizarea fermelor de vaci pentru lapte.

    Foto: infopresspascani.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!