Doamna de Fier care ţine în viaţă fostul CAP Ștefan cel Mare din Bărăgan: Florica Nădrag
agrointeligenta.ro -Cum se descurcă o femeie manager în agricultură printre atâţia bărbaţi? Destul de bine, mai ales dacă are mână de fier. Nici măcar seceta şi birocraţia n-o opresc din drum.
Pe Florica Nădrag am cunoscut-o la un seminar pe teme de agricultură. Comenta tot timpul la ceea ce aveau de spus vorbitorii, o ţinea pe a ei într-una. La început am crezut că este o persoană mai cârcotaşă de fel, aşa cum sunt destule prezente la astfel de evenimente.
După ce am stat de vorbă cu ea, mi-am dat seama că nici pe departe nu este vorba de aşa ceva, ci ţine mai mult de frustarea unui agricultor care se loveşte în viaţa de zi cu zi de tot felul de probleme, unele greu de imaginat. Realitatea de la tribună nu este aceeaşi cu ce se petrece pe teren, ar spune agricultoarea. Dacă îi cunoşti povestea, chiar că ajungi să îi dai dreptate.
Florica Nădrag, inginer zootehnist de profesie, are pe mână o fermă vegetală de vreo 500 de hectare, creată pe structura fostului CAP din localitatea Ştefan Cel Mare din judeţul Călăraşi. Ştefan Cel Mare se cheamă şi societatea, este vechiul nume de dinante de 1989, care a fost păstrat, povesteşte Florica. Pe vremea aceea, ea muncea la Jegălia, într-o localitate vecină.
În 1999 a venit administrator la Ştefan Cel Mare şi aici a rămas. Societatea s-a tot dezvoltat, mai ales că în timp aproape jumătate din suprafaţă a fost trecută pe arendă. „A fost constituită pe structura fostului CAP şi toţi o tratează aşa şi acum, ca pe vechiul CAP”, spune glumind Florica. Nu înseamnă însă că nu este performantă. Cel mai important este că a reuşit să se dezvolte în timp şi să reziste pe piaţă. E chestie de strategie, dar şi de noroc, uneori.
Asiguratorul i-a dat marea lovitură
În acest an, rapiţa i-a adus noroc, povesteşte Florica, după ce în toamna anului trecut a fost nevoită să scoată cele 160 de hectare semănate. În primăvară a riscat din nou şi a meritat. “Toată lumea zicea că sunt nebună, dar eu mi-am văzut de treabă”, spune Florica. Din cele 100 ha semănate în primăvară, a rămas cu 50 ha, de pe care a scos „destui bani cât să iasă pe plus”.
Marea lovitură a primit-o însă de la firma de asigurări. „Firma mi-a făcut asigurarea doar până la data de 1 iulie. La acea dată au venit în câmp, au văzut că plantele erau verzi şi mi-au prelungit asigurarea până la 15 iulie. Pe 21 a început vântul, am sunat la asigurator şi abia atunci am aflat că asigurarea era până pe 15 iulie. Chiar şi fără asigurare, am obţinut o producţie cât să ies pe plus la rapiţă pe total”, susţine agricultoarea.
În acest an, producţia de rapiţă a fost de circa 900 kilograme la hectar, preţul de vânzare fiind de 2,3 lei kilogramul. La grâu (100 ha semănate), media la hectar a fost de 3.000 kg, iar la porumb de 2.000 kg, faţă de peste 7.000 kg, anul trecut. Seceta a afectat şi floarea soarelui, media la hectar fiind de circa 1.400 kg.
Finanţările europene, mai mult pe hârtie decât pe teren
Florica Nădrag a avut şi câteva încercări să acceseze fonduri europene pentru a putea dezvolta societatea. A încercat pe programul PHARE un proiect care viza achiziţia de utilaje, însă a fost „declarat eligibil, dar fără finanţare”. Suficient cât să o facă să înţeleagă cum stau lucrurile.
A mai vrut să facă un proiect şi pe irigaţii, dar în final a ajuns la concluzia că nu este bună legislaţia, mai ales că era vorba de o investiţie de circa un milion de euro şi avea nevoie de acordul a circa 200 de persoane pe terenul cărora se afla conducta subterană. Aşa că acum se gândeşte să rezolve problema cu puţuri forate la mare adâncime. Vrea să rezolve problema mai simplu şi să nu mai depindă de alţii.