• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicoleta și Nicu Duică. Între ferma de găini din România și firma de demolări din Belgia

    Daniel Befu -

    Nicoleta și Nicu Duică, proprietarii Avicola Rojiște, o fermă bio de găini ouătoare, sunt un cuplu de fermieri total diferiți de restul producătorilor agricoli. Nu au background în domeniu, sunt pasionați de curse offroad, în 2016 devenind chiar campioni naționali, sunt proaspăt intrați în branșă, iar motivele care i-au determinat să își înceapă investiția în agricultură, au o doză ridicată de încărcătură emoțională de ordin personal. Poate că acest mix de factori, cumulat cu voința extraordinară, dobândită din activitățile sportive, să fi determinat reușita strălucită a familiei Duică în businessul agricol demarat în 2014.

    E drept că au alergie la termenul ”business”, considerându-l nedemn de a descrie ”investiția făcută cu pasiune” în Avicola Rojiște, o bijuterie hi-tech, creată în urmă cu câțiva ani, fermă pe care acum copiii lor – mai ales Robert și soția lui Cristiana încet, încet o preiau, din punct de vedere al managementului operațional. În paralel, afacerea conține și o componentă vegetală, de aproximativ 250 ha, amplasate în jurul fermei zootehnice, mare parte din suprafață aflându-se în conversie înspre agricultura bio.

    A emigrat în Belgia în anul 2000

    Anul 2000 a însemnat pentru Nicu Duică un nou început, care l-a făcut să devină unul din principalii actori dintr-o nișă foarte specifică a domeniului construcțiilor, controlând un business cu 46 de angajați.

    ”În Belgia am plecat de mult, cu 20 de ani în urmă. Am plecat din România din vânzări. N-am avut nici o treabă cu demolările. Ajuns acolo, am lucrat inițial în demolări, un an-doi, am prins bazele, mi-a plăcut și-apoi am început efectiv activitatea pe cont propriu și încet, încet, în câțiva ani, s-a legat, cu foarte multă muncă. Am ajuns să avem lucrări în execuție în toată Belgia. Avem capabilități pentru orice fel de proiect. Dintre proiectele reprezentative în care am fost angrenați, amintesc Palatul Sporturilor din Anvers. Structura clădirii a rămas, însă noi am demolat interiorul, tribunele, absolut tot. A fost un proiect foarte interesant. Noi am fost contractați și pentru demolarea spitalului militar din Anvers. V-am dat doar două exemple de proiecte frumoase, provocatoare”, își amintește românul, care în prezent locuiește în Anvers, deși face săptămânal naveta cu avionul înspre România, pentru a urmări îndeaproape operațiunile fermei zootehnice și a celei vegetale.

    Totul a început de la câțiva pui crescuți acasă, ca să-i apropie pe copii de lumea păsărilor de ogradă

    Ca orice afacere și aceasta are un moment zero. ”Ideea acestei ferme a pornit de la faptul că noi, pe lângă copiii cei mari, Robert (26 ani) și Ana Maria (19 ani), mai avem alți doi copii mici, Lucas (10 ani) și Mara (9 ani), care nu trăiesc tot timpul în România. Acum câțiva ani, copiii cei mici, când veneau pe la mama, pe la țară, trăiau în lumea lor și așa cum fac copiii mici, se speriau de puiuții de găină de fiecare dată când interacționau: «Aoleu, ne mănâncă, ne mănâncă». Și soția mea a zis: «Nu se poate ca fiul și fiica noastră să nu știe ce înseamnă un animal în curte»”, mai spune crescătorul.

    Și atunci soția lui a luat niște puiuți mici, vreo 10-20, pe care i-a crescut, s-au făcut mari, au făcut ouă, copiii s-au jucat cu ei, s-au adaptat, au început să-i iubească. ”Când puii cumpărați de hobby au crescut și au început să se ouă, atunci am văzut că oul pe care-l aveam noi la găinile noastre, era puțin diferit față de oul care era în magazine acolo unde eram noi. De aici a plecat dorința de a crea un ou mai bun, un ou mai sănătos, o mâncare pe care în primul rând noi, ca familie, să putem s-o mâncăm și sunt convins că dacă noi putem să facem lucrul ăsta cu plăcere, atunci și restul oamenilor vor aprecia produsul nostru”, își amintește Nicu Duică.

    A urmat dorința de a salva o fostă avicolă de la degradare

    Acela a fost momentul pregătitor pentru ce urma să se întâmple. ”Povestea fermei noastre a început efectiv în anul 2014 când am achiziționat locul acesta. Era un colț puțin uitat de lume, însă cu eforturi supraomenești câteodată, am reușit să ne atingem scopul pe care ni l-am dorit și anume să putem să avem o fermă modernă și cu fundamente sănătoase. Locația a fost aleasă pentru că eu am crescut la câțiva kilometri de aici, în satul următor, așa că provenind de aici și trecând mereu cu mașina înspre satul natal, în vizită la părinți, am văzut condiția acestei ferme cum se deprecia zi de zi. Atunci am zis că ăsta poate fi pentru noi un început frumos, o poveste frumoasă, din zona de business unde noi activăm, în Belgia. Cum noi am început drumul de antreprenoriat într-o ramură total diferită, în una din subramurile construcțiilor în care e foarte mult praf și am fi vrut mereu să ne îndreptăm către natură, acum, fiindcă prin ferma pe care o deținem avem această șansă, încercăm să integrăm într-o manieră cât mai naturală tot ce avem. Adică până și cu dejecțiile de la ferma de păsări, încercăm să fertilizăm solul pe care îl avem împrejurul fermei și pe care punem culturi cât mai naturale, unele dintre ele aflându-se deja în al doilea an de conversie înspre bio. Încercăm să ne integrăm cât de frumos putem în natură”, explică producătorul filosofia după care se ghidează în activitatea agricolă, pe care o vede drept o cură de sănătate și o vindecare după anii de stat în praf. Simultan a mai fost și un al doilea motiv care i-a dus cumva în direcția înființării unei ferme.

    ”După ce au crescut mari, copiii noștri cei mari, s-au întors din Belgia. Erau la vârsta la care trebuiau să aibă și ei o activitate și, sfătuindu-ne în familie, am zis că avem mai multe variante: activitate ușoară, activitate mai grea sau o super-activitate și uite că, privind retrospectiv, putem spune că, implicându-se în coordonarea activității Avicola Rojiște, au ales o super-activitate pentru ei”, mai spune producătorul.

    Pentru Nicoleta Duică, e un vis care s-a materializat. ”Această investiție corespunde întru totul dorințelor noastre. Ne place natura și la Rojiște ne integrăm total în natură. Natura e locul de unde ar trebui să vină mâncarea sănătoasă. Și de ce să nu dăm viață înapoi, să renaștem, ceea ce era pe timpul comunismului o fermă foarte frumoasă? Se numea Avicola Rojiște. De aceea i-am și păstrat numele de Avicola Rojiște și i-am redat viața”, declară fermierița, vizibil emoționată de un moment special relatat de soțul ei. ”Noi, după ce am luat ferma a fost o chestiune de echipă de lucru. Adică, bun, iei ferma și trebuie reconstruită. Fiind din zonă, am căutat oameni de-ai locului cu vechime în avicultură. Am avut nevoie de ei în primul rând ca să ne și povestească în ce ne-am băgat și în al doilea rând, ca să vină și ei în echipă. Unul dintre ei a fost nea Mihai, un om al satului care a fost aici la începuturi, la prima șarjă, la «grand opening», atunci când Avicola Rojiște a fost inaugurată în anii ‘70. Cincizeci de ani mai târziu, nea Mihai a fost martor la prima noastră populare, după ce am cumpărat și refăcut ferma. Revăzând acel loc că prinde din nou viață, când nu mai avea nici o speranță nimeni, lui nea Mihai i-au dat lacrimile. Ca și nouă acum. Prin trăirile lui nea Mihai, practic am simțit și noi, chiar dacă nu am reușit să intrăm întru totul în ce se petrecea în sufletul dânsului, sentimentele pe care le-a trăit cu 50 de ani în urmă, atunci când era tânăr. A fost fantastic. Reacția dânsului, pentru noi a fost o încununare a resurselor investite. De aceea îl considerăm pe nea Mihai parte din familia noastră”, se destăinuie fermierul.

    O fermă de familie în care sunt implicați cu toții, de la mic la mare

    Conceptul cel mai important care ghidează membrii familiei Duică în tot ceea ce fac e unitatea. ”Am considerat tot timpul, că mă regăsesc foarte bine în natură. Astăzi sunt cu pălărie, dar de obicei nu sunt așa, ci interacționez cu ferma efectiv. Ceea ce facem, facem totul în familie, de la pus sămânța de grâu în pământ, până la a hrăni găinușele noastre și a le recolta ouăle acestor găinușe hrănite sănătos”, explică Nicoleta Duică. ”Toată familia, împreună, ca un tot, am clădit această fermă. Chiar dacă doi dintre copii sunt mici de vârstă, ne-au ajutat prin ce-au putut ei, în timp ce fiul cel mare, Robert, administrează această fermă împreună cu noi. Am lucrat ca o echipă în toate etapele, inclusiv în instalarea tehnologiei. Am instalat-o cu copiii cei mici, de 9 și de 10 ani. Ei puneau mereu câte-o șaibă. Aveau cu ei un tipar, ca să nu greșească când puneau șaibele, atunci când s-au montat echipamentele”, o completează soțul său.

    Până acum investițiile au totalizat câteva milioane de euro și o supradoză de pasiune. ”E foarte, foarte multă muncă. Nu este ca în alt gen de activitate. Dacă muncești foarte, foarte mult și ești foarte, foarte atent, atunci și găina va sta în condiții optime și va crea un ou foarte, foarte frumos și de foarte bună calitate”, crede el. ”Trebuie să pui suflet în ce faci și atunci va răsări bine grâul sau porumbul și va crește sănătos”, crede ea.

    Au obținut un ou 100% transparent

    Cu multe investiții hi-tech în spate, inclusiv o aplicație informatică achiziționată de la Big Dutchman, care permite șefului de fermă să vizualizeze pe telefonul mobil toți parametrii de producție, proprietarii Avicola Rojiște au reușit să obțină, premieră în România, ”oul 100% transparent”. Nu e vorba de vreun ou din cristal, ouat de vreo găină magică, însă oul de Rojiște se-apropie destul de mult de această imagine de basm.

    ”Am vrut să facem niște pași, altfel de pași, către un produs sănătos și un produs transparent, în care fiecare cumpărător care vrea, să poată să vadă cine suntem noi, cum e obținut oul nostru și de ce e diferit de alte ouă. Am investit în tehnologii noi, moderne, pentru a putea transparentiza tot procesul de producție. Pentru că trăim în era digitală, tehnologia poate să creeze tot felul de posibilități. Între timp povestea noastră a început să devină foarte frumoasă, pentru că partenerul nostru principal Carrefour, chiar ne-a apreciat munca și eforturile depuse de familie și faptul că am venit cu produse noi. De-asta am și accesat acest proiect, «filiera calității», pentru că este un proiect foarte frumos, care nouă ne dă foarte mare încredere în noi. Practic, cred că am produs împreună cu Carrefour filiera asta a calității”, mai spun soții Duică.

    Aceștia recunosc că a fost foarte dificil, pentru că a trebuit să reinventeze totul și să obțină o grămadă de avize. Apoi Carrefour a ales Avicola Rojiște, să fie prima fermă din România în care a implementat «tehnologia blockchain», care permite consumatorului să cunoască fiecare aspect din procesul de producție a ouălor noastre, de la tipul și proveninența hranei, până la medicamentele administrate găinilor.

    ”Chiar dacă nu suntem prezenți fizic în casa lui, prin scanarea codului QR de pe ambalaj, consumatorul află totul despre povestea noastră și a ouălor produse de noi. E ca și cum am sta cu consumatorul la masă. Oul produs de noi este diferit pentru că în primul rând în alimentația găinii nu mai există nimic modificat genetic și pentru noi asta a fost o provocare aproape imposibilă, dar, până la urmă, cu mari eforturi și cu susținere dinspre toți partenerii noștri, am reușit și am adus produsul ăsta la condiția minimă de a nu fi modificat genetic. Toată mâncarea este nemodificată genetic. În procent foarte mare este pe bază de cereale, iar restul șroturilor care intră în rețetă, sunt nemodificate genetic. Toată mâncarea pentru ferma de găini provine de la partenerul nostru din zonă. Sunt produse locale. El pe lângă faptul că face furajul pentru găini, este și agricultor, ceea ce pentru noi a fost un mare plus, pentru că avem controlul cerealelor, pentru că știm de unde provin și cum au fost crescute și și-a asumat împreună cu noi acest proiect. În al doilea rând, am reușit să populăm fermele cu puicuțe crescute în același sistem ca la noi. Cu greu am găsit un furnizor care să-mi aducă găini tinere crescute la sol. E din Ungaria. Sunt astfel de producători și în România, dar noi suntem la început, iar producătorii de obicei își cresc pentru ei sau au deja clienții lor tradiționali”, declară, când unul, cânt celălalt, soții Duică.

    Cuplul atipic de producători e încrezător că viitorul va fi la fel de însorit, ca și anii scurși din 2014, când au preluat ferma zootehnică. În următorii ani, targetul este să poată acoperi cererea de produse free-range și bio și să asigure din producție proprie obținută în ferma vegetală, o parte din hrana păsărilor de la Avicola Rojiște. Până atunci, ce este cert e că ouăle produse în inima Olteniei, sfârâie în tigaie la Anvers. ”Iarna luăm ouă de la Rojiște cu noi, în Belgia și mai nou și vara, luăm lăzi din acelea frigorifice, fiindcă ouăle produse de noi chiar ne plac foarte mult”, admite el.

    ”Le luăm pentru noi și pentru copii. Și mai dăm și la angajați”, detaliază ea.

    Vă recomandăm și: VIDEO: Prima fermă din România unde s-a implementat tehnologia Blockchain


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații