• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule Daea, de ce ați lăsat crescătorii din Poșaga fără ajutorul de 73 de euro pe cap de vacă?

    Roxana Dobre -

    Poșaga, județul Alba. O comună cu șapte sate în care creșterea animalelor este activitatea de bază a comunității. Oameni harnici, care s-au fiscalizat – au PFA-uri, pentru a-și vinde singuri producția pentru că în zona lor nu a existat niciodată un procesator care să le preia laptele. Din acest motiv, acela că nu au contract cu un un procesator, acești oameni nu beneficiază acum de ajutorul de stat de 73 de euro pe cap de vacă. Cu facturile și chitanțele în mână, li s-a spus de la APIA că degeaba s-au fiscalizat, că așa a decis guvernul ca ei să nu ia sprijin! Ca oamenii de la Poșaga sunt mulți ani crescători de vaci în toată țara!

    Satele de munte au fost ocolite de procesatori: e mult de alergat pentru colectarea laptelui, oamenii n-au efective mari în bătătură. Asta nu i-a descurajat pe crescătorii care fac performanță, au animale înscrise în programe de ameliorare, au producții cântărite și evaluate în cadrul Controlului Oficial al Performanțelor. Dar de la București, acești oameni nu se văd. Chinul lor nu contează din simplul fapt că n-au un contract cu o multinațională!

    Da, fermierii mici din zona montană pierd subvenția de 73 de euro pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o va plăti pentru crescătorii care au livrat lapte anul trecut.  Prin intermediul Agrointeligența- AGROINTEL.RO, acești oameni fac un apel la ministrul Agriculturii, Petre Daea, să găsească o soluție.

    Comuna unde fiecare gospodar are vacă dar procesatorii nu colectează laptele

    Chiar dacă se află în legalitate și plătesc taxele la zi pentru forma de organizare pe care au ales-o pentru ferma lor, nu sunt eligibili la subvenția excepțională pentru că nu au un contract cu procesatorii. Procesatori care, în zona montană înaltă, la circa 1.800 de metri altitudine, nu au ajuns de fapt niciodată și probabil nici nu vor ajunge.

    În comuna Poșaga din județul Alba fermierii care vând lapte nu sunt eligibili pentru subvenția de 73 de euro. Sunt 7 sate în comună iar dintre acestea doar un fermier, care are carnet de comercializare, se poate încadra la plata din care fermierii sperau să mai ia o brumă de furaje ca să iasă din iarnă. Dar de la APIA au primit un răspuns clar: nu pot depune dosar atâta vreme cât nu au avut contract cu un prim-cumpărător.

    Iulian Pitea a aflat la APIA că el nu primește ajutorul de 73 de euro

    Comuna Poşaga este aşezată în partea estică a Munţilor Apuseni iar principala activitate economică a zonei este agricultura și creșterea animalelor. Iulian Pitea, fermier din comună crește 11 vaci dintre care 8 sunt în această perioadă cu lapte și 3 urmează să fete. Acesta s-a bucurat când a aflat că Ministerul Agriculturii va acorda un ajutor temporar pe cap de vacă mai ales în condiții vitrege ale anului trecut când seceta a împuținat furajele și a crescut major prețul celor din piață.

    După ce ajutorul a intrat în vigoare fermierul a mers la APIA să depună dosarul pentru subvenția pe cap de vacă. Socotise chiar că cu cei 584 de euro pe care îi putea încasa pentru cele 8 vaci ar cumpăra furajele necesare să scoată animalele cu ușurință din iarna. De la APIA însă a primit o veste proastă: dosarul să nu este eligibil din cauză că nu are contract cu un prim-cumpărător.

    ”Situația în care ne aflăm nu este doar a mea și a tuturor fermierilor din această zonă. Pentru că în zona de munte a județului Alba nu vine procesatorul să preia laptele, cred că nu a venit niciodată pe aceste meleaguri pentru că suntem departe de șosea și probabil nu îi convine. Și atunci noi vindem unde putem. Am mers la APIA și chiar funcționarii au fost foarte amabili dar ne-au spus că nu ne pot prelua dosarul fără contract cu un procesator, cu cineva care ne-a preluat laptele în perioada 1 august – 31 decembrie. Noi vrem să facem contract dar nu avem cu cine”, a explicat fermierul mâhnit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Fermier cu PFA din 2012

    Iulian Pitea are firmă pe Persoană Fizică Autorizată (PFA) din 2012 și spune că până acum nu a întâmpinat probleme privind eligibilitatea la ajutoarele derulate de MADR și APIA, acolo unde tipul sprijinului s-a potrivit fermei sale.

    ”Eu am PFA din 2012, am toate taxele la zi. La 8 vaci mă bucuram că primeam 584 de euro (circa 2.890 de lei la cursul de 4,9490 lei/euro prevăzut în Ordonanța de Urgență nr. 3 din 8 februarie 2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei n.r) pentru că fân nu s-a făcut din cauza secetei iar să îl cumpărăm este foarte scump. Cerealele la fel au preț mare. Nu este o sumă mare dar pentru noi conta să ieșim mai ușor din iarnă”, a spus crescătorul de vaci.

    Citiți și: APIA astăzi: 23 martie, termen limită la subvenția pentru minim 5 vaci adulte

    Apel către ministrul Petre Daea: Noi cei care nu avem acces la procesatori și fabrici, ce să facem?

    Fermierul Iulian Pitea transmite un mesaj către ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre care a spus că și-a îndreptat mereu toată atenția către fermieri: Noi cei din zona montană ce să facem?

    ”Noi ne străduim zilnic să găsim clienți și am livrat laptele cu chitanță, cu acte în regulă, dar fără un contract în vigoare pentru că repet, aici nu ni-l ia nimeni. Am vândut pe la rudele de la oraș, pe la cunoștințe pentru că aici în sat cam toată lumea are vaci și nu putem da la vecini . Dar văd că am ieșit din schemă. Aș vrea să îl rog pe domnul ministru să își îndrepte atenția și către noi, poate cei care au făcut Ordonanța de Urgență nu au luat în calcul toate aspectele. Eu i-aș întreba: noi ce să facem dacă nu avem acces la procesari?”, se întreabă fermierul.

    ”Avem COP, avem analize în fiecare lună la lapte, deci noi ne facem treaba. Noi am putut aplica când au mai fost ajutoare temporare, ne-au cerut factură și chitanță după ultima lună sau în ajutorul de pandemie nu s-a cerut acest contract. Aceasta este singura schemă din care am fost excluși”, a mai spus fermierul.

    Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap de animal iar conform estimărilor Ministerului Agriculturii plata ar urma să ajungă pentru un efectiv  de 602.740 capete.

    Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească sunt: Deținerea a minimum 10 capete de vaci adulte cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană care dețin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în baza națională de date (BND), producerea și valorificarea laptelui în perioada 1 august – 31 decembrie 2022.

    Documentele generale sunt:

    – copia BI/CI a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
    – documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor – SNIIA, din care rezultă efectivul de vaci adulte deținut la data de 31 iulie 2022, precum și cel deținut la data de 31 decembrie 2022, în exploatația / exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă /înscrise în cerere;
    – coordonate bancare/trezorerie.

    Documentele specifice care însoţesc cererea sunt următoarele, după caz:

    Dacă ați vândut către un prim – cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august – 31 decembrie 2022 însoţită de următoarele documente în functie de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii ale rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie a atestatului de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022, precum și de copie a/ale filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august – 31 decembrie 2022.

    În cazul altor tipuri de valorificare:

    – copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022, precum și documentul sanitar -veterinar pentru valorificare;
    – prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică copie de pe avizul de însoţire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producătorul care a efectuat valorificarea laptelui în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;
    – la unitatea proprie de procesare copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie în unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui, în perioada 1 august – 31 decembrie 2022, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!