• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tunsul oilor în vergi – o tradiție păstrată în turma tânărului Adrian Dioane

  Angelica Lefter -

  Tunsul oilor în vergi, în dungi. O practică veche în oieritul românesc, păstrată încă în Valea Jiului de către unii crescători care trec peste eforturile tunsului ”special” pentru oile grase. Una dintre turmele în care oile încă se mai tund ”în valuri” este cea a tânărului Adrian Dioane.

  Ceea ce pentru unii ar putea părea ceva inedit, pentru oierii din Hunedoara este o tradiție veche, care se mai păstrează astăzi în puține familii de crescători din Valea Jiului. Este vorba despre o metodă specială de a tunde oile, care datează din străbuni, pe care puțini mai știu astăzi să o practice, dar și mai puțini să vorbească despre semnificația acesteia.

  Când se tund oile

  Tunsul oilor este o practică anuală obligatorie care se face de regulă între 15 mai și 15 iunie, în zilele mai călduroase, când temperatura depășește 10 grade Celsius, însă pentru oierii din Hunedoara, această practică a ajuns motiv de mândrie. Turmele cele mai grase se pot tunde ”în vergi”, oile slabe nu pot avea parte de o asemenea tunsoare deosebită.

  Oi tunse în vergi, obicei din județul Hunedoara

  Tunsul oilor în vergi – o metodă străveche păstrată de ciobanii din Valea Jiului până astăzi

  De tunsul oilor se ocupă și tânărul crescător de ovine, Adrian Dioane, din localitatea Petrila, județul Hunedoara, care împreună cu familia deține 180 de mioare. Ce este spectaculos la turma lui Adrian? Este tunsoarea specială, lâna oilor parcă este tunsă în valuri, astfel încât pare un semn distinct al  turmei căreia îi dă unicitate și o înfrumusețează.

  Adrian Dioane a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că tehnica se numește ”tuns în vergi” și a învățat să tundă oile în această manieră deosebită, practicată din vechime în zonă, de la unchiul său. Oile sunt tunse manual, cu foarfeca, în vergi, adică în dungi. Nu este o activitate ușoară, după cum a mărturisit oierul.

  ”La noi, aici, la Valea Jiului, așa le tundeau oamenii. Adică se zicea și încă se mai zice, că dacă nu sunt tunse așa, oile nu sunt grase și bune. Oaia trebuie să aibă lână nouă ca să poată să fie tunsă așa, să poți face dungile acelea pe ele. Așa am văzut la ai mei, la bunici, străbunici, așa am învățat și eu. La noi e o fală să le ai așa, altfel se consideră că oaia e slabă”, a explicat Adrian Dioane.

  Fermierul Adrian Dioane tunde o oaie în tehnica tradițională ”tuns în vergi”

  Tehnica tunsului mioarelor ”în vergi” se realizează manual

  Fermierul ne spune că nu toți oierii din Valea Jiului știu să își tundă oile așa. Tradiția nu s-a păstrat pentru că munca e meticuloasă, necesită răbdare și îndemânare.

  ”Eu am învățat de la unchi, bunici. Sunt aici oameni care nu știu să tundă așa, îi cheamă pe alții, dar pentru 10-15 lei pentru o oaie, eu nu mă duc, eu știu cât te chinui să le tunzi așa! Le tund cu foarfecă normală, cu mașina nu poți să le tunzi așa. Eu am oi rasa Țurcană Brează. Noi le însemnăm cu roșu, să dea mai frumos! Nu mai sunt oameni mulți care știu să tundă așa, tineretul din ziua de astăzi nu mai stă să tundă sau să țină oi. Pleacă în străinătate, nu mai stau tinerii pe aici”, spune oierul de numai 23 de ani.

  Doar oile care au fost bine hrănite în iarnă pot fi primăvara ”tunse în vergi”

  Tehnica ”tunsului în vergi” este posibilă doar la oile mai grase și mai frumoase. Dungile se fac doar în condițiile în care oaia a mâncat bine toată iarna, a spus oierul Adrian Dioane.

  ”Ca să tunzi oaia așa, trebuie să-i dai mâncare. Este o adevărată artă. Cine are mii de oi, nu își permite așa ceva, dar eu nu câștig cât investesc în ele. Avem pășune, le ducem vara la munte. De aceea am postat pe un grup de Facebook că sunt în căutarea unui cioban, dar nu vreau pe oricine. Vreau pe cineva serios, care să mă ajute. Sunt dispus să îl plătesc bine. Eu ajut și la muls, iar brânza o facem în familie”, a declarat oierul din Petrila.

  Tot el a mai adăugat că, din păcate, lâna nu are cum să o valorifice, așa că ajunge să fie arsă sau aruncată.

  ”Lâna nu o ia nimeni, iar dacă o ia îți dă 0,50 de lei pe ea sau 1 leu, păi 1 leu valorează numai sacul gol când îl cumperi. La piei la fel. De câțiva ani nu avem ce face cu ea. Doar brânza o mai vindem și mieii, oile, eu am clienți mai vechi, așa le-am dat. De Paști am dat multe miele pentru a fi crescute. Oamenii din zonă nu mai țin multe oi, mai au 30-35 de oi, dar mai multe nu”, spune Adrian Dioane.

  Pentru a ”tunde în vergi”  tot efectivul de ovine, Adrian Dioane a muncit 3 zile 

  Revenind la tehnica inedită de tuns, tânărul crescător de oi spune că pentru a realiza o astfel de tunsoare la oi, sunt necesare câteva zile, la efectivul pe care îl deține. Anul acesta tunsul l-a făcut în luna mai.

  ”Eu le-am tuns după Paști, în data de 5 mai. Acum vergile se văd puțin, nu ca atunci când erau tunse proaspăt. Eu le-am tuns mai mult singur. Am tuns vreo 3 zile. Dacă oaia nu are grăsime, nu poți să-i faci vergile pe spate. Ea trebuie să aibă lână nouă, dar dacă îi lași lână veche se vede urât. Am văzut că prin zona Clujului a învățat cineva să mai tundă ca pe la noi, dar eu așa am prins de la bătrâni și străbunici. Eu mai mult de 45 de oi pe zi nu pot tunde, este foarte greu, trebuie tuns tare, e un efort. Nu trebuie să te grăbești că poți să greșești”, spune crescătorul de oi.

  Oaie tunsă în vergi

  ”Tunsul în vergi” este pentru crescătorii de oi din Valea Jiului un motiv de ”fală”, semn că au turme frumoase și oi mai grase

  Adrian Dioane crede că a fost probabil o modă în trecut în zonă, cineva a tuns oile așa. Alții au văzut că sunt frumoase și obiceiul de a tunde oile în acest fel s-a păstrat, însă doar în anumite stâne, din ce în ce mai puține.

  ”În ziua de astăzi nu mai stă nimeni să le tundă așa. Mulți și-au cumpărat mașină de tuns și atunci au renunțat la munca manuală. Noroc că acum există acele furci în care se pun animalele și stau în picioare, altfel ar fi foarte greu ca oaia să nu stea la tuns”, a explicat tânărul oier Adrian Dioane.


  Te-ar mai putea interesa

  Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event