• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Siloz de cereale – închis de Garda de Mediu! Amenda pentru traderul COFCO – 40.000 de lei!

  Roxana Dobre -

  Siloz de cereale închis de inspectorii Gărzii de Mediu care au primit reclamații privind funcționarea unui punct de lucru aparținând traderului Cofco International. Compania a fost amendată cu 40.000 de lei după ce s-a constatat că silozul nou ridicat în Brăila nu avea aviz de funcționare, iar la descărcarea cerealelor, o pulbere albă polua zona.

  Silozul construit recent în zona portuară a Brăilei, funcționa fără autorizație de mediu, a constatat Garda de Mediu, care a dispus imediat încetarea activităţii până la intrarea în legalitate, aplicându-se o amendă de 40.000 lei.

  Silozul nou construit în zona portuară a Brăilei, nu respectă normele de protecţia mediului, aspect devenit evident după norul de praf ce rezultă în urma acestei activităţi. Potrivit www.obiectivbr.ro, în urmă cu câteva zile, navele în care se descărcau cereale abia se vedeau din cauza pulberii albe ce se întindea până pe malul de vizavi al fluviului. ”Ia uitaţi-vă ce poluare! Cine le-a dat ăstora, dom-le, autorizaţie să îşi facă siloz aici?! În altă parte, mai la marginea oraşului, într-o zonă mai ferită, nu puteau să se ducă?!”, îşi vărsa năduful un brăilean care încerca să pescuiască în apropierea gardului care delimitează perimetrul noului siloz de zona unde încă se poate circula liber pe faleză.

  La solicitarea cotidianului Obiectiv de Brăila, Garda de Mediu a transmis că până în acel moment nu fusese primită nicio sesizare pe această temă dar că se vor face verificări la faţa locului şi opinia publică va fi informată despre rezultatul controlului. Ieri, marți – 15 iunie, comisarii de mediu au transmis că, într-adevăr, atmosfera este poluată din cauza activităţilor desfăşurate pe respectivul amplasament şi că, mai mult decât atât, agentul economic în cauză nu are autorizaţie de mediu, deci funcţiona ilegal.

  ”Baza de depozitare cereale amplasată pe malul Fluviului Dunărea, incinta Port Brăila, parcelă 3, aparţine SC COFCO INTERNAŢIONAL ROMÂNIA SRL, iar investiţia a fost realizată în baza Deciziei etapei de încadrare nr.5263 din 30.03.2020 emisă de APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului n.r.) Brăila. Societatea funcţionează fără a deţine act de reglementare emis de APM Brăila pentru activităţile desfăşurate pe amplasament. În timpul operaţiunilor de încărcare a cerealelor pe navă s-au constatat emisii de pulberi în atmosferă, acestea depunându-se pe luciul de apă şi o parte pe malul fluviului”, a informat Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu, în urma controlului desfăşurat luni, 14 iunie.

  Societatea în cauză a fost amendată cu 40.000 lei (400 de milioane lei vechi), pentru încălcarea prevederilor art. 94 alin 1, lit.a) din OUG 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, ”s-a dispus interzicerea desfăşurării activităţilor pe amplasamentul punctului de lucru al COFCO INTERNAŢIONAL ROMÂNIA SRL din Brăila, Incinta Port Brăila, parcelă 3, până la obţinerea autorizaţiei de mediu”, au mai precizat comisarii de mediu.

  Pe lângă sancţiunea menţionată, societatea comercială a fost somată să facă demersurile legale pentru obţinerea autorizaţiei de mediu şi să caute soluţii tehnice astfel încât să se reducă emisiile de pulberi rezultate din activitatea de descărcare cereale din mijloace auto în buncăre şi din silozurile depozitului în navele de transport, cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia atmosferei.

  Potrivit datelor obţinute de la Registrul Comerţului, ”Cofco Internaţional România” SRL este o firmă cu capital 100% străin, având ca asociaţi două persoane juridice, ambele cu sediul în Olanda. Societatea are sediul social în Bucureşti şi mai multe puncte de lucru, în judeţele Ialomita, Constanta şi Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Neamţ, precum şi punctul de lucru din Brăila, de pe faleza Dunării, parcela 3, unde a fost construit silozul de cereale. Ca administratori, figurează trei cetăţeni italieni şi unul de naţionalitate română, toţi fără nicio legătură cu Brăila.


  Te-ar mai putea interesa

  România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale Bulgaria a respins simplificarea regimului de licențiere pentru floarea-soarelui adusă din Ucraina

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie