• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursă cereale 2021 – Portul Constanța și traderi. Prețuri la zi pentru grâu și orz

    agrointeligenta.ro -

    Prețul grâului azi 2021, în România – la traderi și în Portul Constanța, continuă să fie peste media ultimilor ani. Cotațiile pentru noua recoltă sunt și ele la un nivel ridicat, între 80 și 90 de bani în majoritatea județelor.

    Prețul grâului este sub presiune în această perioadă marcată de ploi abundente în mai multe județe ale țării. Conform portalului Agricensus.com, ultima zi de tranzacții din această săptămână – joi, 17 iunie, a oferit grâul românesc pentru panificație 12,5% la un preț FOB (Free-On-Board) Constanța la 255 de dolari/mt, cotație ce echivalează cu circa 215 euro/mt. Livrarea cantităților la acest nivel de preț este pentru august-septembrie.

    Prețul grâului înainte de recoltare

    Pe piața de cereale din România, cele mai recente date oficiale indică o menținere pentru prețul grâului de panificație. Bursa Româna de Mărfuri a realizat o centralizare a prețurile de pe piața de cereale din România în Săptămâna 10-16 iunie. Prețurile la contractele pentru grâul livrat în vest au fost de 1.016 lei/tonă, iar în sud de 1.008 lei/tonă. Cel mai ieftin grâu s-a vândut în est, la un preț de 941 de lei pe tonă.

    Grâul FOB Constanța a fost de 1.056 lei pe tonă în săptămâna 10-16 iunie.

    De precizat că aceste cotații sunt calculate pe baza datelor la nivel județean din Sistemul Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA), puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în temeiul unui protocol de colaborare fundamentat în Memorandumul Guvernului României nr. 3926/23.09.2013. Aceste date sunt coroborate cu informațiile privind tranzacțiile din piață, obținute prin colaborarea principalelor asociații profesionale din domeniul agricol, precum și cu prețurile de export din portul Constanța.

    Bursa de cereale – Săptămâna 10-16 iunie 2021 

    Livrare Grâu panificație lei/tonă Grâu furajer lei/tonă Orz furajer lei/tonă
    Vest 1.016 810
    Est 941 1.093
    Sud 1.008
    FOB Constanța 1.056

    Bursa de cereale. Cotații traderi

    Cotațiile bursiere nu reprezintă niciodată prețurile finale pe care traderii le oferă fermierilor în contractele directe. Iată câteva prețuri pentru grâu panificaţie, grâu furaj şi orz furaj pe parcursul zilei de 17 iunie, cu menţiunea că aceste preţuri de referinţă sunt negociabile în funcţie de cantitate, de tendinţa şi cererea din piaţa de trading cereale. De la o oră la alta, preţurile la cereale pot fluctua, mai ales în funcţie de bursele internaţionale – MATIF/Euronext Paris și CBOT/Bursa de Mărfuri de la Chicago.

    Tip Cereale Zonă Preț ADM (euro/tonă) Preț Glencore (euro/tonă)
    Grâu panificație Constanța 190 190
    Galați/Brăila 180 178
    Corabia/Basarabi 175 175
    Grâu furaj Constanța 184 183
    Galați/Brăila 174 171
    Corabia/Basarabi 169 168
    Orz furaj Constanța 187 189
    Galați/Brăila 177 176
    Corabia/Basarabi 172 173

     

     

     

    Grâul MATIF – în scădere

    Preț grâu MATIF 2021. Pe Bursa Euronext de la Paris, grâul MATIF a cunoscut săptămâna aceasta o ușoară scădere. La contractele din recolta de grâu 2021 cu livrare în luna septembrie, cotația a scăzut cu 1,1% până la 209 euro pe tonă. Prețul este cu 15,3% mai mare decât în urmă cu un an.

    Grâul CBOT de pe Bursa de la Chicago a scăzut și el cu 0,9% până la 247,83 dolari/tonă. Prețul este cu 34,4% mai mare decât în aceeași perioadă din 2020.

    Prețurile vor rămâne ridicate

    Prețurile pentru cerealele 2021 vor rămâne ridicate. Prețul mediu de achiziție al grâului în 2021 va fi cu 13-16% mai mare decât în urmă cu un an, arată prognozele prezentate de analiștii Bank PKO BP în ultimul raport Agro Nawigator. Factorii care vor ține sus prețurile sunt creșterea în continuare a cererii de cereale în China, precum și condițiile agrometeorologice în rândul celor mai mari exportatori de cereale din lume. Astfel, stocurile scăzute vor menține prețurile cerealelor la un nivel record, iar cererea globală în creștere, inclusiv cererea ridicată din China, indică faptul că echilibrul boabelor de grâu și porumb este încă strâns.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare