Cristian Costache a recoltat între 4,5 și 6 tone/hectar la rapița semănată în sistem vertical


Cristian Costache este cunoscut ca ”ambasadorul” semănătorii Czajkowski în România. Fermier la rândul său, tânărul testează pe terenurile lucrate toate utilajele pe care le oferă și colegilor agronomi, mai ales că, de la început, Cristi Costache și-a asumat rolul de deschizător de drumuri, fiind primul care a adus, oficial, în țară, utilajul care prelucrează și seamănă culturile în benzi, printr-o prelucrare pe verticală a solului.
Citește și: Semănătoarea Czajkowski ST600: cea mai ușoară metodă de a trece la strip-till

Cu tehnologia vertical-till a reușit Cristian Costache, Director de vânzări la A050 Premium Service Utilaje să obțină între 4.500 și 6.000 de kilograme pe hectar la rapiță și să-i ajute și pe alți fermieri să își lucreze terenurile cu semănătoarea Czajkowski – un nume cunoscut de femieri și reprezintă vârful de lance al portofoliului A050, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Noi, A050 Premium Service Utilaje suntem dealerul mașinilor Czajkowski în România, care fac parte din segmentul de tehnologie strip-till. Semănătoarea Czajkowski este singura mașină de pe piață care prelucrează perfect vertical, deci vorbim de vertical-tillage. Organele de prelucrare sunt perfect verticale, ceea ce ne ajută la reducerea pierderii de apă, dar și să asigurăm un nivel de prelucrare a solului care ne ajută foarte mult în România, pe solurile de aici, să avem rezultate. Solurile agricole din țara noastră sunt în general soluri grele care au nevoie de aerare în profunzime pentru a avea rezultate. Deci, în mare parte tehnologiile no-till nu prea funcționează la noi sau funcționează alternativ, iar pt a avea rezultate au nevoie de prelucrare. Reușim cu această semănătoare să creăm permeabilitatea în sol, să îmbunătățim structura solului și astfel să încercăm pe cât posibil să depășim problemele acestea cauzate de încălzirea globală cu care ne confruntăm cât mai des”, a punctat Cristian Costache, Director de vânzări la A050 Premium Service Utilaje.
Rapița, semănată în vertical-tillage cu utilajul Czajkowski
Atuul mașinii Czajkowski în piață este prelucrarea solului, perfect vertical, până la o adâncime de 35 de centimetri. Rapița fermierului Cristian Costache este semănată în vertical-tillege și cultivată strip-till, în același timp.
”Partea de prelucrare a mașinii Czajkowski este perfect verticală. Culturile mele sunt semănate în vertical-tillage, inclusiv rapița și sunt în bandă strip-till. Partea de prelucrare, pentru că Czajkowski este o mașină complexă care prelucrează, fertilizează și seamănă în același timp, este 100% vertical-tillage, mașina prelucrează vertical. Asta ne ajută foarte tare la încorporarea cât mai mică a resturilor vegetale și pierderea cât mai puțină a apei. Czajkowski are cea mai mare adâncime de prelucrare din piața de strip-till, prelucrează până la 35 de centimetri și o face perfect vertical”, a menșionat fermierul.
Producții între 4.500 și 6.000 de kg la hectar, la rapiță
Cultura de rapiță a ocupat 184 de hectare, peste 50% din suprafața fermei de 350 de hectare. Cu o tehnologie similară ca cea a culturii clasice, diferența a făcut-o prelucrarea solului și hibridul cultivat.
”Avem semănate în strip-till rapița și cam toate culturile în afară de porumb pentru că nu avem suprafețe irigate. Este o semănătoare foarte bună, dar să nu uităm că minuni nu poate să facă niciun utilaj, adică să compensăm lipsa precipitațiilor. Nu o să putem să facem asta, fără apă nu se poate, mai ales dacă vorbim de porumb, indiferent de tehnică și de hibrizi. La rapiță, în funcție de solele pe care le avem, de asolament, am avut produse între 4.500 și 6.000 de kilograme la hectar, la neirigat. Avem un singur hibrid cultivat KWS Umberto. Toți clienții noștri care folosesc mașina Czajkowski au avut producții foarte bune, au sărit de 4.000 de kilograme la hectar și asta ne face să fim mândri și să continuăm ceea ce am început”, a menționat Cristian Costache.

Îngrășământul, încorporat încă de la semănat, cu semănătoarea Czajkowski
Tehnologia de îngrijire a culturii de rapiță nu a diferit foarte mult de cea clasică. Tratamentele au rămas la fel, însă, cu semănătoarea Czajkowski a fost administrat îngrășământul pe toată adâncimea de prelucrare.
”Nu avem lot martor pentru comparație, dar avem vecini cu care putem compara, cu tehnologii minim-till. La fel, mulți clienți la care am făcut presări servicii sau care au semănătoarea, la fel, au observat diferențe destul de mari. Este semănat direct în miriște o parte, o altă parte este cultivată în cultură demiriștită cu utilajul Kelly, adică tehnologie cu care doar am făcut un mulci, un strat de protecție, în rest este semănat direct î n miriște. În rest, am respectat tehnologia obișnuită. Rapița este o cultură tehnică, o cultură pretențioasă, are nevoie de tratamente cu produse de protecția plantelor. Am administrat un îngrășământ de bază odată cu semănatul, mașina Czajkowski administrează îngrășământul pe toată adâncimea de prelucrare. Am prelucrat undeva la 30-32 de centimetri, pe această adâncime am administrat și îngrășământ pe toată adâncimea și în același timp am și semănat cu semănătoarea Czajkowski”, a explicat Cristian Costache, Director de vânzări la A050 Premium Service Utilaje.
Citiți și: Prelucrare, fertilizare și semănare printr-o singură trecere cu semănătoarea Czajkowski

Grâul semănat în strip-till a avut producții de 7 tone la hectar
Și la grâu au fost rezultate foarte bune, cu producții de peste 7 tone la hectar. După recoltat, solul a fost cultivat cu floarea-soarelui, producția a doua, de la care, dacă vremea nu va ajuta cu ploi, nu sunt mari așteptări.
”La grâu sunt rezultate foarte bune, avem producții de peste 7.000 de kilograme la hectar. L afel, sempănat cu Czajkowski, a venit în asolament după rapiță, am avut o singură prelucrare cu o tocătoare pentru împrăștierea mai bună a resturilor vegetale de de la rapiță, după care am semănat direct. Așa am procedat și după porumb, și după floarea-soarelui și după rapiță și am avut culturi de grâu și de orz. Am încheiat recoltatul în momentul de față. Avem cultura a doua de floarea-soarelui după orz, nu ne așteptăm la cine știe ce rezultate, având în vedere clima și fiind și cultura a doua”, a punctat fermierul Cristian Costache.

Semănătoarea Czajkowski, recomandată fermierilor care vor să lucreze în strip-till
Reprezentantul A050 Premium Service Utilaje recomandă fermierilor tehnologia strip-till și semănătoarea Czajkowski, iar dincolo de acest lucru, își dorește ca agricultorii să realizeze singuri cât de important este un utilaj bun în ferma lor.
”Recomandăm tehnologia strip-till 100%, suntem dealeri și fermieri activi, folosim această mașină deja de 4 ani și avem rezultate din ce în ce mai bune, recomand cu încredere fermierilor să folosească mașina Czajkowski, să încerce, avem posibilitatea să facem prestări servicii, demonstrații în câmp. Deja sunt multe mașini vândute în România și îi putem îndrepta către unul dintre clienții noștri care sunt la lucru în câmp. Până la urmă, clienții noștri se conving singuri, îi lăsăm să observe ce avantaje sunt. Este o decizie care le va aduce profit, stabilitate, rentabilitate, predictibilitate, unele dintre calitățile pe care ar trebui să le găsească orice fermier”, a conchis Cristian Costache, Director de vânzări la A050 Premium Service Utilaje pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.