• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Modificări la Legea Zootehniei: Activitățile din domeniul producției de nutreţuri, reglementate prin ordine ministeriale

  agrointeligenta.ro -

  Legea Zootehniei nr. 72/2002 ar putea fi abrogată după ce un nou proiect legislativ ar putea intra în vigoare pentru a introduce o serie de modificări legate mai ales de producerea nutrețurilor și de activitatea de reproducţie prin sistemul de montă naturală, activități ce vor avea nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  Domeniul zootehnic este atins și în protocolul încheiat de alianța PSD-PC-UNPR cu UDMR, potrivit căruia, cele două părți își propun accelerarea procesului de legiferare a legii zootehnicii.

  Proiectul noii legi a zootehniei a fost postat pe site-ul madr.ro și se află în dezbatere publică începând de luni, timp de 10 zile.

  Iată care sunt modificările aduse legii

  *Modificările sunt marcate cu litere bolduite (îngroșate)

  ***Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale va nominaliza în continuare autoritatea competentă de reglementare, coordonare, supraveghere, monitorizare şi control în domeniul furajelor şi nutriţiei animalelor. După aprobarea noii legi, atribuţiile autorităţii competente se vor stabili prin hotărâre a Guvernului.

  ***La fel ca până acum, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de nutreţuri combinate pot desfăşura aceste activităţi numai în baza licenţei de fabricaţie. În noua lege, ”codul de bune practici privind producerea nutreţurilor combinate şi al altor produse de uz furajer se elaborează de către autoritatea competentă împreună cu reprezentanţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de nutreţuri combinate și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale”. Mai mult, și Codul de bune practici privind producerea nutreţurilor combinate şi al altor produse de uz furajer se va aproba prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

  ***Noua Lege a zootehniei specifică și că ”valorile cu cerinţele nutriţionale minime ale animalelor, tabelele cu valorile nutriţionale ale furajelor, formulele de calcul al energiei pe specii şi categorii de producţie ale animalelor, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale

  ***Ameliorarea animalelor rămâne o activitate cu caracter prioritar în strategia dezvoltării zootehniei, care se realizează prin lucrări de selecţie şi reproducţie în rasă pură şi prin încrucişare. ”Coordonarea şi controlul activităţii de ameliorare este exercitat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin autoritatea competentă în domeniul ameliorării animalelor. Atribuţiile autorităţii competente a statului în domeniul ameliorării animalelor se aprobă prin hotărâre a Guvernului.”, se specifică în proiect. Totodată, ”Organizarea şi desfăşurarea activităţii de ameliorare şi reproducţie a animalelor se realizează în conformitate cu regulamentele, deciziile şi directivele Uniunii Europene. Regulamentele şi deciziile au caracter obligatoriu, iar directivele se transpun în legislaţia naţională prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

  ***Nici reproducția animalelor nu este uitată în noua lege a zootehniei, activitatea aceasta urmând a fi reglementată mai atent, prin aprobări guvernamentale. Astfel, ”autorizarea din punct de vedere zootehnic a unităţilor care desfăşoară activităţi de comercializare, distribuţie, conservare a materialului seminal congelat şi însămânţări artificiale la animale, se realizează conform procedurilor de lucru elaborate de autoritatea competentă şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale”.  Același proiect postat pe madr.ro specifică și că ”activitatea de reproducţie prin sistemul de montă naturală autorizată se organizează şi se desfăşoară în conformitate cu normele tehnice elaborate de către autoritatea competentă și aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale”. 

  Document: Forma completă a proiectului de Lege a zootehniei (dați click pentru a citi varianta PDF)

  Foto: transavia.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Aubrac – cea mai nouă rasă de vaci de carne din România. Care sunt calitățile care l-au convins pe un fermier din Arad să își dubleze efectivul în doar doi ani Marcoser: Sfaturi complete pentru cultura de castravete Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles!

  Ultimele știri

  Fermierii, incluși în Etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Decizia Guvernului! Subvenții APIA 2021. MADR: Data de la care fermierii pot cere subvențiile pe acest an Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an!