Tenorul din lanul de grâu. Soiul de grâu Tenor de la RWA Raiffeisen Agro România
Adrian Radu -Marile provocări ale anului 2021 au fost reprezentate de capriciile vremii. Iarna a fost blândă, dar primăvara a adus temperaturi mici, ghețuri târzii, diferențe mari între zi și noapte. Astfel, fermierii care au ales în toamnă soiuri de grâu tolerante la aceste temperaturi au avut de câștigat.
Tenor face parte de puțin timp din portofoliul de grâu al RWA Raiffeisen Agro România. Toleranța la temperaturile scăzute și răspunsul bun la șocurile termice sunt două caracteristici ale lui Tenor, care-i fac pe fermierii din țara noastră să-l aleagă pentru câmpurile pe care le lucrează.
Tenor este un soi aristat, timpuriu. “Se remarcă printr-un potențial de producție bun și, în același timp, prin indici de panificație superiori. Norma de sămânță recomandată este cuprinsă între 160, maximum 200-220 de kg la hectar. Un alt aspect de menționat în acest lan este toleranța foarte bună a soiului Tenor la principalele boli foliare”, a explicat Cătălin Tănațcu, Reprezentantul departamentului Semințe din cadrul RWA Raiffeisen Agro România.
În județul Arad, la Cruceni, norma de semănat pentru Tenor a fost de 210 kilograme la hectar, adică o desime de 400-420 de plante / mp. Tehnologia folosită poate duce la o producție de aproape 8.5 tone la hectar.
“Foliajul plantei este de un verde crud până în treimea inferioară, ceea ce înseamnă că planta și bucătaria ei funcționează la parametri normali, la parametri optimi. Prezintă și o tentă de pruină, este destul de puternic cerat, ceea ce îi conferă, încă o dată, o toleranță mărită la principalele boli foliare și de tulpină”, a completat Cătălin Tănațcu.
Toate caracteristicle soiurilor de grâu de la RWA Raiffesein România pot fi găsite pe: