Oros, dușmanul fermierilor mici și mijlocii: A acceptat tăierea plății redistributive pentru ferma de familie
Oana Timar -Tăierea banilor dedicați sprijinirii fermelor mici și mijlocii – cu acordul ministrului Oros și al reprezentanților României la negocierile de la Bruxelles. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a susținut public, la reuniunea cu miniștri ai agriculturii din statele membre, reducerea sumelor redistribuite prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) către ferma de familie de până la 500 de hectare – pragul până la care Comisia Europeană consideră o fermă ca fiind mică sau medie.
La finalul lunii mai, în perioada 26-27 mai a avut loc un Consiliu AGRIFISH în care s-a încercat atingerea unui acord pentru noua reformă PAC. La discuții au participat, din partea României, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și, cu mandat din partea Ministerului Agriculturii – Guvernul României, Achim Irimescu.
Ministrul Oros i-a sacrificat pe micii fermieri pentru a obține plafonarea voluntară pentru cei mari
În cadrul intervenției sale din 27 mai – una publică, transmisă în direct de la Bruxelles, ministrul Agriculturii din România a susținut tăierea plafonului minim pentru plățile redistributive – de la 12% la 10%. La schimb, Oros a susținut ca România să nu fie obligată să plafoneze subvențiile pentru fermele mari.
”În spiritul compromisului, România poate susține un procent de redistribuire de 10%, respingem însă propunerile Parlamentului European pentru limitarea plății redistributive la dimensiunea medie națională a fermei precum și propunerea ca sprijinul redistributiv să nu depășească 65% din plata de bază. Totodată, nu putem fi de acord cu plafoanele de 1 milion de euro minim investiții din FEADER și 500.000 de euro la plăți directe, precum și luarea în considerare a doar 50% din costurile salariale la stabilirea plafonului pe fermă”, a spus ministrul României în dialogul cu reprezentanții celorlalte state membre.
România, dispusă să accepte o tăiere și de 5% din sprijinul pentru ferma de familie
România a fost dispusă să accepte chiar și un procent de 7% pentru redistribuire, reiese din intervenția susținută de Achim Irimescu în prima zi a Consiliului AGRIFISH. ”Aș începe prin a răspunde la întrebările președinției referitor la targeting of support (direcționarea sprijinului). România, sigur, poate accepta în spiritul compromisului un procent între 7 și 10%, respinge însă propunerile Parlamentului European pentru limitarea plății redistributive la dimensiunea medie națională a fermei, având în vedere că aceasta în România este foarte mică, sub 3 hectare. Respingem și propunerea Parlamentului European ca sprijinul redistributiv să nu depășească 75% din plata de bază (bis). Nu suntem de acord cu propunerea ca statul membru să stabilească un plafon financiar peste care termenele nu sunt eligibile pentru sprijinul redistributiv”, a spus Achim Irimescu care a primit mandat din partea Ministerului Agriculturii pentru tot ceea ce a susținut în locul ministrului Oros care a întârziat o zi la discuțiile cruciale despre fondurile alocate agriculturii românești.
Vă reamintim că în urma Consiliului AGRIFISH de luna trecută și în pregătirea celui de săptămâna viitoare, la nivel european s-a atins un acord de compromis ce include o serie de aspecte ”bătute în cuie”. Între acestea, și reducerea de la 12% la 10% a plafonului minim alocat pentru redistribuire ca sprijin pentru fermele mici și mijlocii. În schimb, s-a obținut plafonarea voluntară a subvențiilor agricole pentru fermele mari (peste 500 ha).
Cu ce mandat pleacă din nou la Bruxelles ministrul Oros?
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pleacă din nou, mâine, luni – 28 iunie, la Bruxelles, pentru ceea ce se așteaptă a fi închiderea negocierilor pe noua PAC. Înainte de a pleca, ministrul Oros a făcut un tur al unor mari exploatații și s-a întâlnit cu liderii organizațiilor care au susținut de la bun început interesele exploatațiilor agricole cu mii de hectare.
Fermierii mari trebuie să se decidă: ori plafonare, ori plată redistributivă mare pentru ferma de familie!
Cine crede că lucrurile vor rămâne așa, negocierile pe plan intern, se înșală. În toate partidele parlamentare există curente importante care susțin sprijinirea necesară pentru fermele de familie, pentru fermierii mici și mijlocii.
Este de așteptat ca un număr important de lideri politici de la Putere, dar și din Opoziție, să impună, atunci când va veni momentul adoptării unei decizii în plan intern (procentul de redistribuire și/sau aplicarea voluntară a plafonării), susținerea fermierilor mici și mijlocii mult peste pragul minim negociat la Bruxelles.
De asemenea, este de așteptat ca și în mediul asociativ din sectorul agroalimentar să se producă o uriașă tulburare pe această temă. Și, până la urmă, ceea ce contează și este corect a susținut chiar Comisia Europeană într-un document oficial: protejarea investițiilor făcute în fermele mari (neaplicarea plafonării) și sprijin total pentru dezvoltarea fermei de familie (plată redistributivă consistentă, de 15%, ceea ce chiar acest cadru PAC va permite). Una fără alta nu se poate!