• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acord pentru reforma PAC: 31 decembrie 2021 – termen limită pentru prezentarea PNS

    Roxana Dobre -

    Miniștrii agriculturii din UE au acceptat acordul provizoriu obținut cu Parlamentul European vinerea trecută cu privire la elementele-cheie ale reformei politicii agricole comune (PAC), ”aducând astfel propunerea cu un pas mai aproape de a deveni parte a legislației UE”, anunță un comunicat al Consiliul UE.

    Conform sursei citate, acordul pregătește terenul pentru o PAC mai echitabilă, mai verde și bazată într-o mai mare măsură pe performanță, care urmărește să ofere un viitor durabil fermierilor europeni. Noua PAC consolidează măsurile de mediu și include, de asemenea, dispoziții menite să asigure un sprijin mai bine direcționat pentru fermele mai mici și să îi ajute pe tinerii fermieri să adopte această profesie.

    „Astăzi am convenit asupra celei mai ambițioase PAC de până acum. Este un acord bun pentru fermieri și pentru Europa, care va consolida sistemul agroalimentar european, făcându-l mai durabil și mai echitabil pentru toți. Acordul prevede o PAC modernizată, care sprijină tranziția către o agricultură mai verde și mai favorabilă climei, sporește respectul pentru drepturile sociale și de muncă și asigură faptul că fermierii rămân competitivi fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a spus Maria do Céu Antunes, ministra portugheză a agriculturii, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

    Ce se întâmplă în continuare: 31 decembrie 2021 – termen pentru prezentarea Planurilor Strategice Naționale (PNS)-uri

    Potrivit comunicatului, vor avea loc lucrări la nivel interinstituțional cu privire la ultimele detaliile tehnice ale reformei propuse, în urma cărora aceasta va fi aprobată în mod formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu. Noua PAC vizează perioada 2023-2027; până atunci va continua să se aplice un acord tranzitoriu convenit în 2020.

    ”Statele membre vor avea termen până la 31 decembrie 2021 pentru a-și prezenta proiectele de planuri strategice naționale în vederea aprobării lor de către Comisie”, mai informează Consiliul.

    Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe vor fi supuși unei sancțiuni administrative dacă nu oferă condiții adecvate de angajare

    PAC post-2020 aduce un termen nou pentru fermier și pune un accent mai mare pe ”dimensiunea socială a agriculturii”. ”În temeiul noului acord, fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe vor fi supuși unei sancțiuni administrative dacă nu oferă condiții adecvate de angajare, astfel cum sunt prevăzute în legislația relevantă a UE. Este pentru prima dată când legislația agricolă a UE include o dimensiune socială și marchează un pas istoric înainte în ceea ce privește modul în care PAC ia în considerare condițiile lucrătorilor agricoli”, se explică în comunicatul de presă.

    O PAC ambițioasă din punctul de vedere al mediului

    Noua PAC, mai arată sura citată, stabilește o serie de măsuri menite să încurajeze fermierii să adopte practici agricole „mai verzi. Acestea includ:

    – standarde de condiționalitate consolidate pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi sprijin din partea PAC, inclusiv conservarea solurilor bogate în carbon prin protejarea zonelor umede și a turbăriilor, precum și asigurarea unor ponderi minime ale terenurilor arabile care urmează să fie dedicate elementelor de peisaj pentru a proteja biodiversitatea

    – programe ecologice de sprijinire și/sau stimulare a fermierilor să aplice practici agricole benefice pentru climă și mediu

    – creșterea cotei din finanțarea pentru dezvoltare rurală care urmează să fie cheltuită pentru intervenții ecologice

    – urmărirea cheltuielilor legate de climă și biodiversitate, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european

    Sprijin pentru fermele mai mici

    Pachetul de reformă a PAC include, de asemenea, măsuri care vizează redistribuirea fondurilor în favoarea fermelor mici și mijlocii. În temeiul acordului, statele membre vor avea obligația de a redirecționa 10% din plățile directe către astfel de ferme (în principiu, prin plăți redistributive, cu excepția cazului în care pot dovedi că pot obține același efect prin intermediul altor instrumente comparabile).

    Accent pe performanță

    Comunicatul Consiliului mai informează că reforma include, de asemenea, o trecere de la accentul pus pe conformitate la o PAC bazată pe performanță, care va oferi statelor membre libertatea de a pune în aplicare intervenții adaptate pe baza planificării strategice și a unor obiective comune specifice, în conformitate cu nevoile lor.

    Reamintim că Politica agricolă comună (PAC) reprezintă aproximativ o treime din bugetul UE. Aceasta urmărește:

    La 1 iunie 2018, Comisia Europeană a prezentat trei propuneri legislative menite să pregătească PAC pentru viitor:

    Printre principalele aspecte ale propunerilor se numărau:

    În octombrie 2020, în timpul președinției germane, Consiliul a convenit asupra poziției sale de negociere – denumită „abordare generală” – cu privire la reforma PAC. Aceasta a inclus sporirea nivelului de ambiție în materie de mediu al PAC, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european

    Regulamentul de tranziție privind PAC (2021-2022)

    La finalul anului 2020 a fost adoptat regulamentul de tranziție privind PAC, care avea ca obiectiv asigurarea continuității sprijinului juridic și financiar în cadrul PAC pentru fermieri și alți beneficiari înainte ca noile norme reformate să intre în vigoare în 2023. Regulamentul a asigurat faptul că plățile nu vor fi întrerupte, oferind în același timp statelor membre timpul necesar pentru a-și pregăti planurile strategice naționale în domeniul PAC.

    Despre discuțiile care au avut la în cadrul Consiliului UE, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: PAC 2023-2027: Pachetul de compromis pentru subvențiile și fondurile alocate fermierilor români


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”