• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Muscă, Asociația Forța Fermierilor: ”De 6 luni am 150 ha de teren arabil sub ape, ANIF nu-și face datoria!”

    Angelica Lefter -

    Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare nu își face datoria! Fermierul Ștefan Muscă din județul Giurgiu  a declarat că de șase luni are 150 de hectare acoperite de ape, iar ANIF nu pornește pompele de desecare.

    Ștefan Muscă, fermier din județul Giurgiu, lucrează în sector vegetal și în cel zootehnic. Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Zootehnie – Ferma de familie, Muscă a luat cuvântul în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, eveniment organizat pe 30 iunie, la București.

    ”Eu sunt un tip puțin mai direct și trebuie să știți că nu îmi place minciuna și îmi place întotdeauna să spun adevărul. Măi oameni buni, 80% din agricultura din România este în moarte clinică! Deci toate măsurile care s-au luat până acum, de 31 de ani, sunt pentru distrugere. La această oră suntem în moarte clinică. Singurul lucru care ne mai poate salva sunt aceste fonduri europene care trebuie discutate acum și făcut orice pentru ca aceste măsuri să fie simplificate. Dacă nu accesăm aceste măsuri și nu accesăm fonduri europene, 80% dintre fermele din România vă spun că sunt în moarte clinică și nu mai pot să-și mai revină pentru că nu avem spații de depozitare și vindem la prețuri de nimic. Pentru că nimeni nu se ocupă de noi, de la 750 la 800 de lei tona de azotat la această oră, îngrășămintele sunt 2.000 de lei, strigător la cer! Adică dacă s-a pus un 10 bani la kilogramul de cereale este nevizibil, noi trebuie să mai venim și cu pensia la bunici, cu banii la părinți să putem să mai acoperim! Dar în ultimul an și jumătate, să știți că politicul ne-a dat o mare lovitură, ne distrus!”, a spus Ștefan Muscă.

    Fermierul a vorbit și despre prețul legumelor și al laptelui și de întârzierile la plată: ”Vă uitați la televizor, că arată cum se aruncă toate legumele, nu le ia fermierul nici pe 0,20 lei pe kilogramul de castraveți! Prețul la lapte este același de acum 15 ani, 0,80 lei și banii neprimiți pe cooperativă din luna iunie de anul trecut, în timp ce Legea laptelui este pe la Camera Deputaților și a stat…cu o propunere de-a mea din 2015 nu s-a făcut nimic”, a spus Ștefan Muscă.

    O mare problemă a fermierilor este cu instituțiile statului care nu își fac datoria: ”Singura șansă a noastră și rugămintea este la domnul președinte domnul George Scarlat (președintele Comisiei de agricultură din Senatul României – n.r.), să pună mâna să verifice instituțiile care se subordonează pentru că nu-și fac datoria. De 6 luni de zile am 150 de hectare de teren arabil sub ape, ANIF-ul nu-și face datoria. M-au sunat ieri, de față cu România TV și mi-au spus că vor trimite o motopompă pentru că ei nu vor să golească stațiile de desecare. Deci eu vă spun din proprie experiență: în această țară nu funcționează nimic!”.

    ”Producătorul român este condamnat la pieire. Dacă nu ne facem linii de procesare pe tot ce se face, legumă, fructă, noi suntem morți. Se dorește ca străinii să pună mâna pe teritoriul țării noastre și pe pământuri. Noi nu avem nicio prioritizare! Noi nu suntem la această oră protejați de nimeni, din moment ce vinzi lapte și după 15-20 de ani tot cu 0,80 de lei litrul, după ce că e 0,20 lei kilogramul de castraveți, nu ți-i ia nimeni (…), din moment ce se vinde cartoful cu 0,30 de lei și în piață de 2,5 lei! Pe cine protejăm? Protecția în această țară este numai a bișnițarului! Nici măcar a consumatorului, pentru că dacă existau niște instituții ale statului, puteau să spună, dacă producătorul vinde cu 0,20 lei kilogramul, să ajungă în piață cu 0,50 lei, dar nu cu 2,5 lei! Deci numai bișnițarii stăpânesc această țară!”, a mai spus Ștefan Muscă.

    Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermieri, Muscă a lansat un apel pentru ca și alți fermieri să se înscrie în organizație. ”Uitați-vă bine, nicio asociație profesională nu mai funcționează în Țara Românească în afară de noi care ne-am dat interesul și am ieșit de 2 ori în stradă, am ieșit la Parlament și am făcut ceva lucruri. Deci, aceste fonduri europene, și domnul președinte (n.r Scarlat) dacă vrea să ne dea o mână de ajutor, să intervină de urgență în Ministerul Agriculturii și să modifice Ghidurile, să putem să avem acces. Eu, de exemplu, vreau să depun acum un proiect de 1 milion și jumătate de euro, mă pune să mă duc să scot certificate de urbanism și tot felul de …când am 2 hectare disponibile. Am 2 hectare de trandafiri de dulceață, anul acesta nu am vândut o petală, pentru că nu mai am piață de desfacere! Pentru că supermarketurile nu ne bagă în seamă, pentru că domnul președinte, am lucrat în Comisie în 2015, împreună, la Legea 321 (Legea supermarketurilor – n.r.), și stă fără norme de aplicare a legii. Eu vă spun, din toată inima, nu se dorește să se salveze producătorul din România”, a concluzionat fermierul Ștefan Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare