Comerţ alimentar

Atenție la cumpărături: Lista celor 14 fructe și legume ”murdare” de pesticide

Beneficiile pentru sănătate oferite de consumul frecvent de fructe și legume sunt tot mai des puse în balanță cu riscul pe care expunerea la pesticide o reprezintă pentru organism. Pentru al doilea an la rând, ONG-ul internațional Grupul de Lucru pentru Mediu (Envirmental Work Group) a elaborat ”Ghidul cumpărătorului de pesticide” pentru a preveni consumatorii, subliniind ideea că a consuma fructe și legume crescute convențional este mult mai benefic pentru organism decât a renunța complet la aceste alimente.

Studiul a elaborat și două liste foarte importante, cu produsele care prezintă, în medie, cele mai ridicate niveluri de pesticide, dar și cu fructele și legumele ”curate”, care nu prezintă nici un risc pentru sănătate.

În cazul celor aflate pe lista neagră cercetătorii care au realizat studiul militează pentru aprovizionarea consumatorului din surse sigure – fermieri locali sau cunoscuți, sau din surse bio, care nu folosesc pesticide în obținerea recoltelor.

Lista fructelor și legumelor cu risc
Mere
Țelină
Roșii cherry
Castraveți
Struguri
Ardei iuți
Nectarine (de import)
Piersici
Cartofi
Spanac
Căpșuni
Ardei grași
Napi
Dovlecei

Lista fructelor și legumelor ”curate”
Asparagus
Avocado
Varză
Pepene galben
Porumb dulce
Vinete
Grapefruit
Kiwi
Mango
Ciuperci
Ceapă
Papaya
Ananas
Fasole păstăi – congelate
Cartofi dulcipesticideAnul trecut, lista alimentelor cu risc a fost de doar 12 fructe și legume, dar cercetătorii au analizat și napii și dovleceii, ajungând la concluzia că aceste produse ajung – în urma proceselor agricole, să conțină substanțe periculoase pentru sistemul nervos.

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului, o serie de pesticide cu risc au fost interzise în ultimii ani, după ce au fost depistate concentrații periculoase în mai multe alimente. Din aceste motive, fasolea verde păstăi se afla, în 2012, pe lista agro-alimentelor cu pesticide, la producerea lor folosindu-se frecvent organofosfați. Aceștia au fost retrași de la comercializare.

Din listele de mai sus lipsesc organismele modificate genetic care, de regulă, nu se regăsesc la sectorul Legume-fructe din supermarketuri. Totuși, porumbul modificat genetic se poate regăsi în compoziția unor mâncăruri nesănătoase, precum tortilla sau ulei de porumb.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!