• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Atenție la cumpărături: Lista celor 14 fructe și legume ”murdare” de pesticide

    agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

    Beneficiile pentru sănătate oferite de consumul frecvent de fructe și legume sunt tot mai des puse în balanță cu riscul pe care expunerea la pesticide o reprezintă pentru organism. Pentru al doilea an la rând, ONG-ul internațional Grupul de Lucru pentru Mediu (Envirmental Work Group) a elaborat ”Ghidul cumpărătorului de pesticide” pentru a preveni consumatorii, subliniind ideea că a consuma fructe și legume crescute convențional este mult mai benefic pentru organism decât a renunța complet la aceste alimente.

    Studiul a elaborat și două liste foarte importante, cu produsele care prezintă, în medie, cele mai ridicate niveluri de pesticide, dar și cu fructele și legumele ”curate”, care nu prezintă nici un risc pentru sănătate.

    În cazul celor aflate pe lista neagră cercetătorii care au realizat studiul militează pentru aprovizionarea consumatorului din surse sigure – fermieri locali sau cunoscuți, sau din surse bio, care nu folosesc pesticide în obținerea recoltelor.

    Lista fructelor și legumelor cu risc
    Mere
    Țelină
    Roșii cherry
    Castraveți
    Struguri
    Ardei iuți
    Nectarine (de import)
    Piersici
    Cartofi
    Spanac
    Căpșuni
    Ardei grași
    Napi
    Dovlecei

    Lista fructelor și legumelor ”curate”
    Asparagus
    Avocado
    Varză
    Pepene galben
    Porumb dulce
    Vinete
    Grapefruit
    Kiwi
    Mango
    Ciuperci
    Ceapă
    Papaya
    Ananas
    Fasole păstăi – congelate
    Cartofi dulcipesticideAnul trecut, lista alimentelor cu risc a fost de doar 12 fructe și legume, dar cercetătorii au analizat și napii și dovleceii, ajungând la concluzia că aceste produse ajung – în urma proceselor agricole, să conțină substanțe periculoase pentru sistemul nervos.

    Potrivit Agenției de Protecție a Mediului, o serie de pesticide cu risc au fost interzise în ultimii ani, după ce au fost depistate concentrații periculoase în mai multe alimente. Din aceste motive, fasolea verde păstăi se afla, în 2012, pe lista agro-alimentelor cu pesticide, la producerea lor folosindu-se frecvent organofosfați. Aceștia au fost retrași de la comercializare.

    Din listele de mai sus lipsesc organismele modificate genetic care, de regulă, nu se regăsesc la sectorul Legume-fructe din supermarketuri. Totuși, porumbul modificat genetic se poate regăsi în compoziția unor mâncăruri nesănătoase, precum tortilla sau ulei de porumb.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Te-ar mai putea interesa

    Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui Recomandările FMC pentru fertilizarea foliară la porumb Când și cum se face fertilizarea foliară de primăvară la culturile de grâu și orz

    Ultimele știri

    Graficul plăților pentru subvențiile APIA în luna iunie! Centru APIA, mesaj către fermieri: Sunați la primării să ne transmită adeverințele, altfel pierdeți subvențiile! Fermier: Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele la bănci și furnizorii de inputuri!

    Căutare în articole