ANSVSA – verificări la un transport de ovine în care ar fi murit 10.000 de animale în drum spre Iordania
agrointeligenta.ro -Verificări ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) privind un export de ovine în Iordania. Pe vas s-a vehiculat că ar fi murit 10.000 de ovine din cauza unei defecțiuni la sistemul de ventilație.
În seara zilei de 2 iulie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană cu privire la o posibilă încălcare a legislației privind protecția animalelor în timpul transportului maritim. Imediat, ANSVSA a demarat verificări în acest sens și a contactat reprezentantul transportatorului și exportatorul, se arată într-o comunicare publica a ANSVSA.
”Notificarea făcea referire la nava APUS, care, în data de 22 iunie a fost încărcată cu 21.050 de capete de ovine pentru export în Iordania, cu destinația finală în portul Aqaba. Se solicita verificarea informației conform căreia sistemul de ventilație forțată al navei s-ar fi defectat în timpul transportului și aproximativ 10.000 de capete de animale ar fi murit și nu ar mai fi fost descărcate în portul Aqaba”, potrivit ANSVSA.
Informațiile preliminare de care dispune ANSVSA la acest moment arată că din efectivul de 21.050 de capete de ovine au fost debarcate, în data de 28 iunie, în portul Aqaba, 21.041 de capete ovine de către personal specializat pentru manipularea animalelor.
”Raportul final al capitanului navei (persoana responsabilă pentru protecția animalelor pe timpul transportului), din data de 29 iunie, atestă aceste informații. Conform fișei de inspecție întocmită de medicii veterinari oficiali ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța și de un specialist din cadrul Autorității Navale Române înainte de îmbarcarea animalelor, nava APUS îndeplinea cerințele sanitare veterinare referitoare la operarea navelor de transport pentru animale vii pe teritoriul României. De asemenea, conform evaluării efectuate de către un inspector independent din cadrul Biroului de expertize tehnice Constanța, toate echipamentele navei APUS îndeplineau condițiile pentru transportul animalelor vii, inclusiv sistemul pentru ventilație forțată”, mai comunică ANSVSA care precizează că ”aceste investigații vor fi continuate și prin solicitarea de informații suplimentare de la autoritatea competentă din Iordania pentru a ne asigura că au fost respectate normele de protecție a animalelor în cazul acestui transport de ovine”.
Conform informațiilor publice, vasul APUS a fost construit în 1976 (în urmă cu 45 de ani) și este în prezent navighează sub steagul Republicii Togoleze (Togo). APUS are o lungime de 93 de metri și o lățime de 15 metri. La data de 3 iulie, vasul figura în portul Osman Digna din Sudan, în drum spre întoarcere din portul Aqaba, Iordania.
”ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanții transportatorilor și ai exportatorilor pentru a se asigura de respectarea cerințelor pentru protecția animalelor pe timpul transportului și a interveni unde este cazul”, se încheie comunicarea ANSVSA.