• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ion Cioranu, Asociația Forța Fermierilor: O bancă franceză îmi acordă credit cu dobândă de 0,99%, una românească cu 9%

    Angelica Lefter -

    Fermierii români beneficiază de credite mai avantajoase prin bănci din afara României decât prin băncile din țară. Este doar una dintre problemele semnalate de tânărul fermier Ion Cioranu din județul Arad, care a luat cuvântul în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, organizat pe 30 iunie, la București.

    Ion Cioranu este vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonatorul Grupului de Lucru pentru Tineri Fermieri din cadrul Asociației. El continuă tradiția familiei sale în agricultură și după ce a făcut școala în străinătate, a revenit în țară pentru a se implica în ferma familiei din județul Arad. Greutățile de zi cu zi, iresponsabilitatea și incompetența autorităților îl fac pe Ionuț Cioranu să se gândească dacă a făcut bine că s-a întors în țara natală.

    ”Sunt cioban din tată în fiu. Tinerii fermieri au o mare dezamăgire pentru că niciodată, dar niciodată nu au fost chemați la nicio discuție. Existența lor în spațiul public este egală cu zero. Ne lovim de niște probleme pe care eu le numesc nimicuri, care s-ar putea rezolva pocnind din degete de conducătorii acestor instituții ale statului. (…) Să aplece urechea și la cererile și la problemele noastre, cei care cred că vom duce greul de aici încolo pentru că timpurile pe care le trăim sunt timpuri grele pentru tinerii fermieri și pentru viitorul lor, inclusiv fondurile europene, în mare parte nu ne ajută. S-a anunțat că Instalarea Tinerilor Fermieri este ”un ajutor pentru noi”, dar la 70.000 de euro  – suma maximă, îl condiționez pe tânăr să-și facă procesare, unde cea mai ieftină procesare, eu mă refer la carne, e un abator mobil care valorează undeva la 60.000 – 70.000 de euro. Putem zice că aceste sunt niște ”minciuni” aruncate în brațele tinerilor să fie și ei pe listă”, a spus Ion Cioranu în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, organizat de Asociația Forța Fermierilor.

    Ion Cioranu a vorbit și despre agenții ale statului care ar trebui să lucreze pentru a-i sprijini pe fermieri, nu pentru a-i încurca sau chiar pentru a le bloca activitatea: ”ADS-ul – Agenția Domeniilor Statului ne dezamăgește din nou, cu legea în brațe calcă pe morminte, calcă pe noi, repet – viitorul agriculturii. ANIF taie și spânzură în terenurile noastre. Eu am terenuri inundate din cauza faptului că ANIF nu și-a curățat gunoaiele după amenajarea canalelor”.

    Tânărul fermier arădean recunoaște că, mulțumită părinților săi, a avut șansa de a călători în state din vestul Europei, iar acum poate face o comparație cu ce e la noi.

    Ce să mai zic? Sper ca de aici încolo…și rugămintea mea este să ne ascultați și pe noi, cu toate că suntem mici și nu suntem organizați, nu puteți nega lucrul că asociațiile de profil atât din zootehnie cât și de la cultura mare nu au tineri fermieri în spate pentru că majoritatea părinților noștri se luptă pentru noi și știu ce spun și știți ce spun. ”Am avut noroc cu părinții mei, care m-au dus și m-au plimbat…pe mine în loc să mă ducă la mare, m-au dus în Austria să văd ferme, în loc să mă ducă la munte m-au trimis în Germania și în Anglia și tot așa…Cum credeți dumneavoastră că am venit eu din Anglia, din Germania sau din Austria în niște țări sărace când vine vorba de agricultură și de teren și de posibilități față de România, dar net superioare nouă? Care-i sentimentul din inima mea când mie o bancă franceză îmi dă credit pentru un tractor cu 0,99% dobândă și fără avans și la o bancă românească, cea mai mică dobândă este de 9% și avans de 30% cel puțin. Deci e o descurajare totală și nu-i de mirare că toți din rândul meu, pleacă dincolo! Nu-i de mirare!”, a spus fermierul arădean.

    Ion Cioranu a făcut apel la crearea unei strategii eficiente pentru distribuirea și alocarea fondurilor europene: ”AFIR și Ministerul Agriculturii au făcut anul trecut programul pentru Diaspora. Banii aceia au fost bani pierduți, nu știu dacă greșesc! Pentru că banii pentru tinerii fermieri din România s-au dus toți și pentru diaspora s-au dus 200.000-300.000 de euro, dacă și ăia s-au dus. Vă rugăm frumos, treziți-vă la realitate pentru că suntem aici! Și de când mă știu eu, și mie mi-a plăcut cât de cât istoria, tinerii nu au avut nimic de pierdut și au răsturnat situațiile. Haideți să ne trezim la realitate, oameni buni! Și să avem dialog, pentru că dialogul și în casă și în școli, în toate cazurile, dialogul rezolvă lucruri. Că mai târziu, că mai devreme, că acum, că mâine, se rezolvă lucrurile! Dar suntem în ceasul al 12-lea și nu vrem să ne părăsim țara. Am ales să rămânem să tragem pentru țara noastră, vă rugăm frumos susțineți-ne, pentru că fără ajutor suntem în plop și plopul în aer!”


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare