• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ITP la mașina de erbicidat. Unde se face, cât costă și ce fermieri trebuie să efectueze verificarea

    Roxana Dobre -

    În ce condiții se face Inspecția Tehnică Periodică (ITP) la mașinile de erbicidat în fermele care încasează subvenții. Din 2022 fermierii ar putea să fie nevoiți să prezinte la verificările APIA și documentele care atestă că au efectuat această verificare care se realizează o dată la 3 ani. Costul unui astfel de serviciu este de circa 100-120 de lei pentru fiecare mașină de erbicidat iar domeniile precum viticultura sau pomicultura nu fac excepție de la control.

    Ing. Marian Pogăcean (foto: zi-de-zi.ro)

    ITP-ul pentru mașinile de erbicidat, avio sau cele care fac tratamente la semințe se poate face la Oficiile Fitosanitare care în urma unei programări trimit specialiștii în teren pentru inspecție. Astfel de verificări sunt utile atât pentru sănătatea populației, spune coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, ing. Marian Pogăcean. Specialistul spune că verificarea este esențială și pentru persoanele care manevrează mașina și în final chiar pentru siguranța solului sau durata ”de viață” a mașinii.

    În prezent tehnica pentru inspecții tehnice la mașinile de stropit sunt disponibile în 6 județe din țară dar intențiile autorităților sunt să efectueze astfel de verificări în fiecare județ având în vedere că această inspecție ar putea să devină din 2022 o condiție obligatorie la controalele care sunt efectuate pentru subvenții.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dorit să afle mai multe detalii despre aceste inspecții, chiar de la coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureș, ing. Marian Pogăcean, după ce fermierii au devenit interesați de ITP-ul la mașinile de erbicidat în urma publicării unui articol pe acest subiect: ITP la mașinile de erbicidat – o nouă condiție obligatorie pentru subvențiile APIA

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Unde se efectuează concret acest tip de ITP?

    Ing. Marian Pogăcean: Noi – Oficiul Fitosanitar Mureș suntem printre instituțiile care fac acest tip de ITP. Suntem acreditați în acest sens de Institutul Agronomic din București și suntem 6 județe deocamdată care avem tehnică pentru astfel de ITP. Județele sunt: Mureș, Alba, Hunedoara, Olt, Buzău și Călărași.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: La cât timp se efectuează inspecția tehnică pentru mașini de erbicidat?

    Ing. Marian Pogăcean: Noi avem o evidență, România având niște probleme în sensul că nu aveam evidența mașinilor folosite la erbicidat. Acum de câțiva ani avem aceste date dar nu este suficient și trebuie să face și această Inspecție Tehnică Periodică (ITP) care se realizează din 3 în 3 ani. În condițiile în care se vorbește despre agricultura durabilă, noi verificăm cine produce, cine comercializează, cine prestează serviciul și utilizează activități cu produse de protecție a plantelor. Iar în contextul agriculturii durabile se pune problema utilizării raționale. Noi verificăm inclusiv modul de utilizare prin analiza reziduurilor de pesticide, pentru care Ministerul Agriculturii are 2 laboratoare, la Mureș și la București.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Cum se procedează concret? Vin fermierii la dvs sau mergeți dvs la fermieri?

    Ing. Marian Pogăcean: Sunt echipe ale noastre formate din 3 persoane care se deplasează la fermieri pentru verificarea aparatelor de stropit, indiferent că sunt pentru culturile de câmp sau vie, pomi. Inclusiv o să avem echipament pentru verificarea mașinilor de tratat semințe. Deci tot ce înseamnă, inclusiv mijloacele avio, se pot verifica. Este necesară și benefică această verificare și pentru fermieri, mulți spun că au o mașină bună, dar noi când verificăm presiunea, duzele, uniformitatea aplicării se dovedește că poate nu funcționează așa bine. Fermierii trebuie să înțeleagă că verificările sunt în favoarea și lor și a mediului. Această denumire de agricultură durabilă nu este doar un enunț ci este un lucru care se va transpune în practică, fie că ne place sau nu. Fermierilor uneori le place mai puțin că tot apar restricții dar pentru sănătatea populației, și a pământului până la urmă, este un lucru benefic.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Inspecțiile se fac pentru toate mașinile de stropit?

    Ing. Marian Pogăcean: Verificările se fac pentru absolut ce înseamnă mașină de tratat, indiferent că e autopropulsată, tractată, indiferent că se folosește la pomi sau vie, indiferent că-s mijloace avio sau mașini de tratat semințe, la toate le facem această verificare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Cum atestă fermierii că au făcut inspecția?

    Ing. Marian Pogăcean: În urma verificării se aplică o ”bulină”, un autocolant care atestă la o periodicitate din 3 în 3 ani că verificarea a fost făcută și în plus fermierul primește și un certificat de verificare. Eu zic că este bine pentru toată lumea, inclusiv pentru populație, în sensul că spre exemplu uneori pesticidele se împrăștie neuniform. Adevărul este că până acum nu prea s-au făcut controale pe această tematică, dar avem fermieri foarte conștiincioși și care respectă toate reglementările dar și și alții care le omit.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: În acest moment este obligatorie la APIA, pentru subvenții, această inspecție sau doar utilă pentru siguranță?

    Ing. Marian Pogăcean: Noi la nivelul județului Mureș avem o evidență a fermierilor. În 2021 vorbim de un an de început, de tranziție, în care nu este încă obligatoriu la toată lumea din cauză că sunt doar 6 județe unde se efectuează acest ITP. Dar oamenii au început să înțeleagă cât de important este și de obicei de strâng pentru această verificare pe fiecare zonă unde mergem. Adică dacă ne deplasăm la un fermier cunoscut deja mai vin 5-10 pentru care se face inspecția tehnică. Am fost acum într-o localitate unde au venit spre exemplu 16 fermieri cu utilajele și este excepțional că oamenii încep să înțeleagă. Pentru noi este eficient dacă fermierii se strâng pe zone, să se adune mai multe utilaje, pentru că reușim să facem mai multe verificări deodată.

    De exemplu fără chimizare nu se poate face agricultură mai ales în contextul lipsei acute de forță de muncă, și atunci trebuie să găsim un echilibru între ”răul” pentru sănătate care sunt pesticidele și capacitatea de a rezolva problema hranei. Noi exact cum am spus, suntem un organism de control, care acoperă toate segmentele de la cine aplică, cine comercializează, cum utilizează, reziduuri, calitatea pesticide și aparate de aplicat. Este un lucru atât de normal astfel încât uneori mă întreb de ce nu l-am făcut până acum.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Ce costuri implică o astfel de inspecție?

    Ing. Marian Pogăcean: Costurile sunt reduse, vorbim de 100 și 130 de lei pe utilaj. Încă pot spune că tariful este foarte rezonabil iar noi scoatem la acest preț doar cheltuielile legate de deplasare. Dar sigur că noi suntem funcționari publici, este datoria noastră să mergem. Dar prețurile nu sunt exorbitante și chiar discutam cu un coleg din Franța unde au tarife de minim 200 de euro iar dacă utilajul este mai mare se ajunge și la 300-400 euro. La noi vorbim de echivalentul a 25 de euro.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Care sunt principalele probleme pe care le-ați depistat la inspecții?

    Ing. Marian Pogăcean: De obicei nu se schimbă duzele la timp. Sunt o serie de criterii la care se uităm și este bine că se fac aceste verificări, care sunt benefice atât pentru sol să spunem dar și pentru siguranța fermierului și de ce nu până la urmă a mașinii de erbicidat. Este rău că s-a început târziu cu aceste verificări pentru că vecinii noști din UE le fac periodic din 2012. Sunt țări care fac din 2003. Mai sunt fermieri care întreabă de ce trebuie dar am explicat mereu că cel care dă bani pune și condițiile, iar deocamdată Uniunea ne dă. Deci trebuie să respectăm condițiile.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO: ITP-ul pentru utilaje care erbicidează este util doar în cazul fermelor mari?

    Ing. Marian Pogăcean: Aici nu există neapărat criteriul că mergem în general la fermele mai mari. Chiar dacă ei au impactul cel mai puternic asupra agriculturii și până la urmă ei folosesc cantitățile cele mai mari de pesticide și este normal să îi supraveghem în primul rând pe ei. Dar asta nu înseamnă că pentru cei mai mici nu facem sau ei nu pică la control, noi am făcut inspecțiile și pentru cei care au 10-20 de ha.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!