Salariile din Agricultură și Zootehnie au crescut cu 46% față de anul trecut
agrointeligenta.ro -Piaţa muncii dă semne de revenire la nivelul de dinainte de pandemie. În Agricultură şi Zootehnie salariile au crescut în prima parte a anului cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020.
Bilanţul pe piaţa muncii are rezultate consistente, după prima jumătate a acestui an, ca urmare a creşterii activităţii angajatorilor şi candidaţilor, arată platforma de recrutare online BestJobs, potrivit căreia cele mai mari salarii nete rămân în IT / Telecom, Medicină / Sănătate, Inginerie şi Management, iar în Agricultură şi Zootehnie salariile au crescut în prima parte a anului cu 46% faţă de a doua jumătate a lui 2020.
”Și în prima jumătate din 2021, cele mai mari salarii nete rămân în IT / Telecom, Medicină / Sănătate, Inginerie și Management, conform raportului BestJobs. Mai mult, s-au înregistrat creșteri salariale pentru toate domeniile de activitate, cele mai mari fiind în Agricultură & Zootehnie (cu 46% față de a doua jumătate a lui 2020), în Educație & Training (cu 43,8%) și în Administrativ & Secretariat (cu 39,3%). La polul opus, domeniile în care salariile au rămas aproape la același nivel cu 2020 sunt: Au pair / Babysitter / Curățenie (cu o creștere de doar 11%), Securitate & Militar (cu doar 5,1%) și Resurse Umane (cu doar 3,8%)”, arată raportul BestJobs.
După un an marcat de incertitudine, angajaţii îşi doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranţa locului de muncă, după cum declară 8 din 10 candidaţi. Alţi 55,8% îşi doresc să lucreze într-o companie privată, în special multinaţională. Topul celor mai doriţi angajatori este condus de Enel, urmat de Allianz Technology, Alpha Bank România, Deichmann şi Continental Automotive.
Dezvoltarea profesională și programul redus – printre cele mai dorite beneficii de la angajatori
Mai mult de un sfert dintre angajați (27%) luau în considerare la începutul anului 2021 să își schimbe locul de muncă din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare profesională. Printre beneficiile pe care angajații și le doresc de la companii sunt: bonusuri de performanță (58%), programe de dezvoltare profesională (48%) și asigurări de sănătate private (24%).
Pentru 41% dintre angajații care au copii, programul redus măcar o zi pe săptămână ar reprezenta principalul beneficiu dorit. În plus, 78% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au declarat că un program de muncă redus nu le-ar afecta productivitatea.
Care sunt așteptările pentru următoarea jumătate de an
Previziunile BestJobs pentru următoarea jumătate de an includ continuarea muncii de la distanță și creșterea interesului pentru oportunitățile de lucru remote, schimbarea modului de evaluare a productivității angajaților, adaptabilitatea și capacitatea de reinventare profesională, prin învățare continuă și adoptarea de noi tehnologii și procese. Nu în ultimul rând, câștigă tot mai mult teren joburile part time sau cele cu program flexibil, proiectele de freelancing și joburile de tip proiect pe perioadă determinată. Astfel, în curând, pe lângă munca de oriunde, putem vorbi, de asemenea, de program neconform și munca prestată punctual, în baza contractelor fixe.
Creștere economică puternică
Creșterea salariilor din sectorul agricol vine și pe fondul unei creșteri economice naționale. Comisia Europeană a revizuit din nou în creştere puternică prognoza privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Potrivit noii estimări, economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% anul viitor.
„Am promis, am făcut! Comisia Europeană estimează o creștere economică de 7.4% în 2021 pentru România. CEA MAI MARE creștere economică din UE! Sectorul privat a răspuns pozitiv la măsurile implementate până acum și are încredere că ne vom ține de TOATE reformele anunțate”, a scris premierul Florin Cîţu pe Facebook.