• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor cere remanierea ministrului Agriculturii, Adrian Oros!

    agrointeligenta.ro -

    Florin Cîțu și Ludovic Orban au, împreună, de luat o decizie: Este nevoie de un nou ministru al Agriculturii pentru a duce la bun sfârșit construcția Planului Național Strategic pentru noua Politică Agricolă Comună! Majoritatea fermierilor nu mai au deloc încredere în actualul ministru, Adrian Oros, anunță Asociația Forța Fermierilor prin intermediul unui comunicat de presă.

    Asociația Forța Fermierilor consideră că prioritatea numărul unu a acestui an pentru sectorul agroalimentar din România este redactarea cu succes unui Plan Național Strategic (PNS) pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027. Toate statele membre UE trebuie să trimită spre aprobare PNS către Comisia Europeană până la 31 decembrie 2021.

    ”În fața acestui obiectiv esențial pentru viitorul fermierilor români, trimiterea la Bruxelles a unui PNS bine făcut, care să ofere instrumentele dezvoltării agriculturii naționale și a mediului rural, pe toate componentele sale, considerăm că este obligatoriu să avem în fruntea Ministerului Agriculturii un ministru care să se bucure de încrederea celor cu care va trebui să se consulte în redactarea acestui document extrem de important. Adică să se bucure de încrederea fermierilor români. Din păcate, actualul ministru Adrian Oros nu mai beneficiază de sprijinul majorității celor care își desfășoară activitatea în sectorul agroalimentar”, arată organizația.

    Mandatul lui Oros – dezastruos pentru fermieri

    ”Mandatul de un an și nouă luni la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este unul dezastruos pentru Adrian Oros. Obiective neîndeplinite, fermieri mințiți în față, anunțuri urmate de răzgândiri, consultări de formă doar cu structuri ale mediului asociativ agricol care îi conveneau, întârzieri și comunicare deficitară. Irigațiile și depozitele regionale nu sunt în PNRR, demararea sesiunilor de proiecte de finanțare din bani europeni pentru Perioada de Tranziție 2021-2022 nu sunt demarate încă, despăgubirile promise de Oros nu au fost acordate, fermierii mici și fermierii mari sunt învrăjbiți, inclusiv prin modul în care actualul ministru implementează politicile agricole naționale și europene, reprezentarea defectuoasă a intereselor fermierilor români în negocierile de la Bruxelles. Și lista poate continua”, se mai arată în comunicatul de presă.

    Asociația Forța Fermierilor solicită remanierea ministrului Adrian Oros: ”În aceste condiții, facem un apel către premierul Florin Cîțu, către președintele PNL Ludovic Orban, să treacă de urgență la remanierea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, și să găsească un profesionist care, susținut politic de conducerea liberală, să ofere fermierilor români șansa unor consultări reale, eficiente, bazate pe bună-credință. Aceste consultări trebuie să ducă la realizarea cu succes un PNS bun, pe care agricultorii noștri, indiferent de mărimea fermei, de regiunea geografică sau de sectorul de activitate, și-l doresc atât de mult!”.

    „Începerea consultărilor pentru PNS reprezintă un moment zero pentru securitatea alimentară a României și pentru viitorul satului românesc. Fără fermieri care să poată beneficia de un PNS bun pentru România, care să profite de oportunitățile oferite de noua Politică Agricolă Comună și să se pună la adăpost de riscuri, nu vom avea nici securitate alimentară și nici mediu rural dezvoltat. Este nevoie de un suflu nou la MADR, de o restartare a discuțiilor cu mediul asociativ din agricultură, fără blaturi și fără consultări de formă, doar pentru a face poze de protocol. Trebuie pus punct învrăjbirii fermierilor mici cu cei mari, și rolul esențial îl va avea un nou ministru al Agriculturii. Pe care noi îl solicităm public, acum. Atrag atenția că un eventual eșec al PNS va avea un efect dezastruos asupra PNL și asupra Guvernului. Solicitarea noastră de remaniere a ministrului Oros nu este o revendicare politică. Respectăm actuala majoritate guvernamentală. Îi respectăm, în egală măsură, pe domnii Florin Cîțu și Ludovic Orban. Este dreptul PNL de a numi ministrul Agriculturii. Tot ceea ce solicităm este ca fermierii să aibă parte de un ministru bun al Agriculturii. Suntem foarte întârziați cu PNS și riscăm, ca și alte inițiative din perioada mandatului lui Adrian Oros, să transformăm totul într-un dezastru pentru fermieri. Nu ne putem juca cu viitorul sectorului agroalimentar din România! Oros nu este un partener de dialog credibil, înțelegeți asta! Este nevoie de o decizie rapidă, domnilor Florin Cîțu și Ludovic Orban!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

    Asociația Forța Fermierilor, acționând sub sloganul „Agricultura în ofensivă”, este cea mai dinamică organizație profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătățile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociația Forța Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică. Începând din luna iulie 2021, Asociația include o Divizie de Consultanță pentru Fonduri Europene, structură prin care asigură membrilor organizației consultanță gratuită și sprijin în realizarea și depunerea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale