Comerţ alimentar

Micii românești, în legalitate. Vor putea fi comercializați și în UE

Micii românești vor putea fi comercializați și pe piața Uniunii Europene, cele 297 de voturi obținute luni în Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (SCFCAH) din cadrul Comisiei Europene permit utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

“Mă bucur că micii românești au intrat în legalitate. Consider că specificitățile culturale, tradiționale și, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulțumim statelor membre și Comisiei Europene, care au înțeles demersul României. Diplomația românească și-a făcut excelent datoria”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecții. În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

Reușita a fost salutată și de către Asociația Română a Cărnii (ARC) — inițiatorul acestui demers la Uniunea Europeană. Conform ARC, cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).

Date statistice citate de Agerpres arată că în România se produc și se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piața neagră reprezintă circa 70-80%.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!