• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Jurnaliștii de la Farmer din Polonia au venit în România pentru un serial de reportaje la recoltat

    Daniel Befu -

    O echipă de jurnaliști de la Farmer (www.farmer.pl), cel mai mare portal de știri agricole din Polonia, a vizitat săptămâna aceastra România, documentând materiale de presă la două ferme etalon din vestul țării: Terracult, respectiv Arsat. Agrointeligența s-a întâlnit în Arad cu jurnaliștii prestigioasei publicații poloneze, ocazie cu care aceștia au acordat un interviu Agrointeligența (www.agrointel.ro), care, din postura de lider de piață în presa online de profil, este omologul român al Farmer. Jurnaliștii intervievați au fost Karol Holownia, șeful departamentului de tehnică agricolă în cadrul Farmer și reporterul Artur Tłustochowicz. Am încercat să înțelegem, prin ochii colegilor noștri polonezi, cum au perceput ei calitatea agriculturii practicate în fermele cărora le-au călcat pragul.

    Agrointeligența: Care e contextul în care redacția publicației Farmer a decis să viziteze ferme din România? Cum vi se pare ce ați găsit?
    Karol Holownia: Ne place ce am văzut, pentru că fermele pe care le-am vizitat, sunt mai moderne decât cele din Polonia. Au un management bun, utilajele au un nivel hi-tech al tehnologiei, sunt dotate cu echipamente pentru agricultura de precizie și au iclusiv logistica foarte bine pusă la punct. Totul este high-level. Am vizitat fermele Terracult din Horia, Arad și Arsat din Sânnicolau Mare, Timiș. La Terracult am descoperit că este o exploatație foarte bine mangeriată, totul este organizat și este o ordine desăvârșită la nivel de fermă. Au construit propria rețea de drumuri pietruite între fermă și solele pe care le lucrează. În contextul în care mulți fermieri deplâng lipsa apei, cei de la Terracult au găsit o soluție pentru a rezolva și problema irigațiilor. A fost uimitor să aflăm că Arsat e de fapt o fermă de familie, în care tatăl și fiul administrează întreaga fermă. Ne-a plăcut istoria devenirii acestei ferme. În doar câțiva ani, exploatația Arsat a crescut de la câteva sute de ha, până la 10.000 ha în prezent. Patronatul Arsat a optat și pentru diversificarea producției, fiindcă dânșii dețin și livezi. Au de asemenea și cealaltă linie de business, cea din industrie. Am vrut neapărat să vedem și silozurile gigantice din Carani, județul Timiș. Am vrut neapărat să le vedem cu ochii noștri, deoarece noi nu avem așa ceva în Polonia.

    Agrointeligența: Care a fost contextul deciziei voastre de a alege anumite locații și nu altele, pentru vizita voastră de documentare?
    Karol Holownia: Noi, în Polonia, avem în derulare un proiect amplu, în care unul dintre partenerii noștri este dealer de utilaje marca Claas. El e implicat și în partea de servisare a utilajelor de pe piața din România, unde creșterea a fost constantă an de an. Partenerul nostru ne-a întrebat dacă nu vrem să vedem cum arată și agricultura performantă de dincolo de granițele Poloniei. Și i-am răspuns: «da, de ce nu?».

    Terracult, una dintre fermele vizitate de jurnaliștii de la Farmer.pl (foto: Farmer.pl/Damian Stanilewicz)

    Agrointeligența: Chiar dacă nu ați avut șansa să vedeți decât o fracție mică din agricultura românească, cum vi se pare?
    Karol Holownia: Regretăm că nu am văzut cum arată fermele mici, de familie. De data asta nu ne-a permis-o programul, care e unul foarte strâns. Însă putem trage câteva concluzii fără să greșim. Clar, suprafețele lucrate în cadrul marilor ferme sunt mai mari în România decât în Polonia, ceea ce face exploatarea terenurilor mult mai eficientă în privința lucrărilor solului. Calitatea solurilor de la voi e una bună. Nivelul de tehnologizare în aceste ferme e unul uimitor. Ne-a impresionat în mod special scannerul mobil pentru cartarea calității solului, montat pe utilajele de la Terracult. Per total, modul cum se face agricultură în România e similar cu cel din Polonia. Aveți cele mai bune tehnologii, la fel ca și noi. Fermierii voștri sunt oameni foarte drăguți și deschiși. E drept, noi am vizitat acele ferme din România cu care partenerul nostru din Polonia avea o relație de colaborare de lungă durată. Această relație încredere clădită în ani, ne-a garantat cumva o primire prietenoasă. Însă, în mod cert, vizitarea celor ferme românești mari, constituie o experiență foarte bună pentru noi.
    Artur Tłustochowicz: Joi ne-am lovit de o situație simpatică. Conduceam dinspre Sânnicolau Mare înspre Arad și am văzut pe ogoare niște agricultori care lucrau terenul cu două tractoare UTB Universal. Ne-am oprit pe marginea șoselei, am luat cameramanul și echipamentele cu noi și ne-am dus pe câmp, unde am le-am spus «servus» și am interacționat extrem de călduros, chiar dacă nu vorbeam nici unii limba celorlalți. I-am rugat să pornească motorul, ca să înregistrăm sunetul motorului. A fost o întâlnire foarte vie. Și noi avem o mulțime de fermieri mici care încă folosesc tractoarele URSUS la câmp.

    Agrointeligența: De ce ați fost atât de dornici să înregistrați zgomotul unui motor de tractor dintr-o generație depășită moral și fizic?
    Karol Holownia: Pentru că ne place la nebunie și fiindcă avem mulți vizitatori pe site-ul nostru, www.farmer.pl, cărora le plac în special utilajele vechi, ce provin din statele din centrul și estul Europei: Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria. E nostalgia romantică pentru vestigii ale fostului bloc comunist. Tractorul UTB Universal este ”un icon for communist times, here in Romania” (un simbol al perioadei comuniste, aici, în România).

    Agrointeligența: Ați făcut și alte lucruri în afara celor din agenda de vizite?
    Karol Holownia: Am dat o fugă până la podgoriile Recaș, ca să cumpărăm niște sticle de vin. Deși n-am intrat în unitatea de producție, din ce am văzut din afară, am fost impresionați de nivelul podgoriei și al combinatului de vinificație.

    În următoarele zile, pe Agrointeligența – AGROINTEL.RO veți putea citi mai multe informații despre agricultura poloneză în raport cu agricultura din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!