Cum a ajuns China cel mai mare producător de carne de porc din lume
agrointeligenta.ro -Ați auzit de ”miracolul porcului” din China? În 2012, crescătorii chinezi de suine au produs 50 de milioane de tone de carne de porc, dublu față de producția totală a celor 27 de state europene și de cinci ori mai mult decât au raportat fermierii americani. În alte cuvinte, jumătate din porcii de pe planetă sunt crescuți în China!
Institutul de Agricultură și Comerț a dat publicității un raport documentat privind cauzele, dar și consecințele acestui ”boom porcin” în Asia. Povestea pare simplă: în ultimele decade, China a dezvoltat cea mai mare industrie a cărnii de porc din nevoia de a hrăni clasa de mijloc a populației sale tot mai numeroase.
În realitate, specificul chinez al afacerilor cu suine este uimitor. În timp ce numărul de porci crescuți este în creștere și cantitatea de carne este așteptată să atingă 93 de milioane de tone până în 2022, când produsele din carne vor reprezenta 63% din piața națională, depășind carnea de pasăre și de vită.
Mai mult ca sigur, apetitul chinezilor pentru carnea de porc a fost principalul motor al industriei și al saltului în producție. La mijlocul anilor ’70, în mijlocul Revoluției Verzi, un cetățean chinez consuma, în medie, 8 kilograme de porc pe an. Astăzi, fiecare locuitor din această țară mănâncă anual o cantitate de 39 de kilograme de porc, în timp ce un american, doar 27 de kilograme. Cu așa o creștere spectaculoasă a cererii, nici nu e de mirare că la finele anului 2014, se așteaptă ca numărul de porci crescuți în China să fie dublu față de numărul total al locuitorilor din SUA!
Chiar dacă cele mai multe evaluări iau în considerare producția de carne, și efectivul suinelor din China este demn de Cartea Recordurilor. Până la finele acestui an, numărul de porci va atinge 723 de milioane de capete.
Studiul lansat recent a analizat inclusiv tradiția și istoria Chinei pentru a le corela cu explozia producției de carne de porc. Deloc de neglijat, în limba chineză, cuvântul care definește ”carnea” (rou) este același cu cel folosit pentru ”porc” sau ”carne de porc”. În scris, vechii chinezi aveau un semn distinct pentru carne și care prezenta și o codiță de purcel. Așadar, încă de dinainte de ”invazia” din ziua de astăzi, porcul a fost mereu prezent în societatea chineză, având avantajul de a furniza un îngrășământ ieftin și la îndemână pentru agricultura micilor gospodării de fermieri.
Consumul de carne, simbol al bunăstării
Analiștii de astăzi apreciază că motivarea guvernului chinez de a stimula producția de carne de porc nu are însă de-a face doar cu stabilirea unui preț acceptabil, ci urmărește și să dea satisfacție populației care, în mod tradițional, nu și-a permis până recent, luxul de a consuma carne de porc la discreție. Delectarea cu carne de astăzi este, pentru chinezi, semn de bunăstare, de progres!
Când vine vorba de consum, chinezii nu mănâncă doar carnea de porc. Picioarele de porc, ficatul, rinichii, splina și alte organe sunt prezente în farfuriile asiaticilor care au o bucătărie adaptată pentru a folosi cât mai mult din animalul sacrificat.
Rezervă națională de porci
Faptul că industria suinelor este una de importanță strategică pentru China este întărit de rezerva națională de porci în viu, dar și de carne congelată pe care guvernul chinez o stochează. Stocurile au fost inițiate după epidemia cu virusul urechii albastre de porci, din 2006, care a decimat efectivul național de suine. În acel moment, autoritățile chineze au realizat că pentru a ține sub control evoluțiile prețurilor, este nevoie de o rezervă strategică din care să se aprovizioneze piața națională în momente de criză.
Importă lichid seminal
Cea mai mare problemă a fermelor de porci din China este productivitatea nesatisfăcătoare pentru volumul de carne solicitat. Soluția: ”abonamente” anuale la cele mai renumiți furnizori de lichid seminal din lume. Potrivit ziarului The Gurdian, doar din Marea Britanie, China importă ”sămânță” de vier de 73 de milioane de dolari!
În ultimii ani, micile afaceri de familie au fost încurajate de stat să se unească și să se dezvolte în ferme în toată regula. Concomitent, capacitatea fermelor mari a crescut și ea. Dacă din 1991 până în 2009, numărul total al crescătoriilor de suine a scăzut cu 70%, în același internal de timp, efectivul de suine pe fermă a crescut de la 945 la 8.389 de capete.
Dacă guvernul de la Beijing a susținut finanțarea rapidă și consolidarea afacerilor agricole, companiile chineze s-au orientat în afară pentru a învăța cum să gestioneze noile ”imperii” porcine. Anul trecut, marele jucător de pe piață Shuangui a achiziționat gigantul Smithfield – care operează ferme inclusiv în România, chinezii reușind astfel să pună mâna pe cele mai moderne afaceri cu suine din lume.
Cu bani, tehnologie, dar mai ales ambiție, China este de neoprit când vine vorba despre fermele și carnea de porc!