• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Strip-Till în România. Tehnologia de lucrare a solului în benzi – pregătire, semănat, fertilizare

  agrointeligenta.ro -

  Tehnologia Strip-Till devine tot mai populară în rândul fermierilor. Aceasta presupune lucrarea solului în fâșii cu o lățime de 20 – 25 cm în care, ulterior, sunt semănate culturile agricole. Restul zonei rămâne neatinsă, acoperită cu resturile rămase de la cultura anterioară. Avantajul tehnologiei este acela că oferă rezultate bune atât în anii secetoși, cât și in anii cu umiditate suficientă.

  În România, tehnologia Strip-Till prin care terenul este prelucrat, semănat și apoi fertilizat în benzi, este promovată de reprezentanții companiei ETU Farm care oferă fermierilor utilajele necesare pentru lucrările în teren. Specialiștii companiei pot fi contactați la numerele de telefon 0769 370 202, iar lista reprezentanților regionali de vânzări este disponibilă pe www.etufarm.ro.

  Avantajele tehnologiei Strip-Till comparativ cu tehnologia clasică (experiența fermierilor din SUA, Franța, Spania și Ucraina):

  Dezavantajele tehnologiei Strip-Till:

  Metoda Strip-Till permite dezvoltarea microfaunei din sol și asigurarea nutriției culturilor din ”munca” acestor microorganisme care descompun resturile formate la suprafața zonelor ce nu sunt lucrate.

  De obicei, în cazul lucrării solului în benzi, sunt realizate 2 operațiuni: lucrarea solului toamna sau primăvara și, ulterior, semănarea culturii. Concomitent cu lucrarea solului, pot fi aplicate îngrășăminte lichide sau solide. Îngrășămintele se aplică în 1 – 2 straturi în zona subradiculară a viitoarelor plante.

  Potrivit experienței fermierilor din Statele Unite, în cazul lucrării tradiționale, producătorul agricol introduce 220 până la 400 kg/ha de azot sau produse care conțin azot. Pe când tehnologia Strip-Till, în comparație cu metoda tradițională de împrăștiere, permite aplicarea cu precizie a îngrășămintelor și reducerea ratelor și cantităților aplicate cu 20 – 30% (lucru posibil peste aproximativ 3 ani după implementare).

  În cazul tehnologiei Strip-Till, cantitatea de îngrășăminte administrată în sol poate fi înjumătățită, asigurând același efect ca și în cazul normei întregi aplicate în cazul tehnologiei convenționale.

  Tehnologia prelucrării solului în benzi poate fi aplicată la cultivarea diferitor culturi: porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, leguminoase pentru boabe.

  Lucrarea solului în Strip-Till

  Tehnica special creată pentru lucrarea solului în fâșii permite obținerea distanței dintre rânduri de 37,5 – 75 cm. Cu cât distanța dintre rânduri e mai mare, cu atât mai puțin sol se lucrează și se păstrează o cantitate mai mare de mulci.

  Perioada de lucrare a benzilor depinde de tipurile de sol:

  Pe solurile argiloase grele, lucrarea se face cel mai bine toamna, după finalizarea recoltării. În schimb, pe soluri ușoare și bogate în materie organică, este posibilă lucrarea solului primăvara.

  La Strip-Till este recomandată viteza mai mică de lucru, pentru a realiza lucrarea uniform, adică 9 – 11 km/h.

  Brăzdarul cultivatorului trebuie să fie bine alungit. Acest lucru permite pătrunderea bună în sol și distrugerea minimă a structurii acestuia.

  Semănatul culturilor în fâșii

  Adâncimea de lucru la culturile în sistemul Strip-Till este de 1 – 2 cm. De obicei, culturile semănate după această tehnologie se dezvoltă uniform.

  Tehnologia de cultivare în fâșii este foarte importantă pentru zonele cu o lipsă de temperaturi active (t > 10°C) și perioadă scurtă de vegetație.

  Încălzirea mai rapidă în primăvară a benzilor de sol „înnegrite” și lăsarea benzilor mai largi cu miriște permite realizarea semănatului cu 5 – 10 zile mai devreme. Semănatul concomitent cu lucrarea solului este mai puțin recomandată, deoarece solul nu se încălzește suficient, dar și cantitatea de umiditate acumulată e mai mică.

  Administrarea îngrășămintelor în sistemul Strip-Till

  De obicei, îngrășămintele de bază sunt încorporate la realizarea lucrării solului – toamna sau primăvara. Specialiștii recomandă administrarea acestora toamna. Pot fi utilizate atât îngrășăminte minerale, cât și organice. Cantitatea necesară de aplicat se determină în dependență de rezultatele analizei solului.

  Studiile arată că în sistemul Strip-Till acestea sunt utilizate mai eficient, astfel cantitatea poate fi micșorată cu 20 – 30%. Acestea sunt administrate la adâncimea de 10 – 25 cm, într-un nivel sau două. Adâncimea este calculată în așa fel încât la 10 – 15 zile de dezvoltare a sistemului radicular să atingă primul nivel, iar la 40 – 45 de zile rădăcinile să ajungă la al doilea nivel.

  Utilizarea combinată a tehnologiilor Strip-Till și No-Till

  Metoda prezintă mai multe avantaje, mai ales pentru asigurarea unui asolament echilibrat: în cazul în care este semănată o cultură prășitoare – se utilizează sistemul Strip -Till, iar dacă semănăm cereale – No-Till.

  La următoarea lucrare a solului în benzi, este lucrată acea parte a solului care a fost acoperită anterior cu mulci. În acest mod, în 2 – 3 ani are loc decompactarea solului la adâncimea de 20 – 25 cm.

  Principalele greșeli făcute la trecerea la sistemul Strip-Till

  Unul dintre principalele aspecte de care trebuie ținut cont, este compatibilitatea utilajului cu situația din teren. La moment, nu există o soluție universală pentru absolut toate tipurile de sol. Pentru lucrarea solului la adâncimea optimă, pentru fiecare secțiune a cultivatorului sunt necesari 30 – 40 de cai putere. Astfel, tractorul trebuie ales conform.

  Trebuie realizată reglarea utilajului de lucru din timp, fără a aștepta perioada realizării lucrărilor. În plus, în timpul procesului de lucru este necesară monitorizarea lucrării, pentru a vedea dacă este sau nu realizată corect (cultivatorul Strip -Till fiind complex). Viteza de lucru recomandată (8 – 12 km/oră).

  Combina trebuie neapărat să fie dotată cu echipament pentru tocarea resturilor vegetale și distribuirea uniformă a acestora. Benzile lucrate trebuie alternate cu zonele ce nu au fost lucrate în fiecare an.

  NU este recomandat semănatul 2 ani la rând în aceeași bandă.

  NU este recomandată lucrarea solului dacă acesta este prea umed.

  Trebuie realizate, pentru rezultate maxime, fertilizări foliare.

  Este recomandată administrarea îngrășămintelor ce conțin azot în formă nitrică, pentru a evita pierderile produse la aplicarea îngrășămintelor cu azot în formă amoniacală.


  Te-ar mai putea interesa

  De ce lucruri ar trebui să țineți cont când semănați grâu după porumb Roșiile crescute cu ajutorul electricității – producții cu 70% mai mari și costuri mai scăzute Massey Ferguson numește un nou distribuitor în sud-estul României: Sigma CVM preia franciza pentru linia completă de utilaje agricole ale companiei!

  Ultimele știri

  Subvențiile APIA – în pericol! În loc de 195 euro/ha, fermierii ar putea primi doar 120 euro/ha! Dan Pănescu, Asociația Forța Fermierilor: ”Adrian Chesnoiu este printre puținii oameni care pot să scoată agricultura din criza în care a intrat!” Florin Platon, Asociația Forța Fermierilor: Adrian Chesnoiu este omul care poate scrie politici agricole sustenabile pentru fermieri!