• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Recoltatul orzului cu două combine de top marca Rostselmash

  Roxana Dobre -

  În cadrul proiectului comun “Cercetări privind comportamentul în exploatare a diferitelor echipamente gricole și influența acestora asupra indicilor de calitate a lucrărilor”, echipele Apan Agriculture Equipments și Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) Iași, au realizat a doua acțiune de cercetare în comuna Silistraru din județul Brăila, la ferma SC DANAGRI SRL, administrată de Bogdan Furfurică.

  Pe o suprafață de 21,5 de hectare s-a recoltat orz de consum! Două combine de top, marca Rostselmash: Torum 770 și RSM 161 au asigurat realizarea acțiunii.

  Torum – una dintre cele mai eficiente combine din lume

  Este o combină de recoltat cu rotor puternică, una dintre cele mai eficiente din lume. Torum poate recolta peste 2.000 de hectare din culturi diferite, obținând 40 de tone de cereale pe oră și 300 de tone pe schimb.

  Combina de recoltare se bazează pe un sistem unic de treierat ARS (Advance Rotor System). Suplimentar, în versiunea cu semi-șenile, datorită suprafeței mari de contact cu solul, această combină de recoltat este una dintre cele mai acceptabile soluții pentru condiții de umiditate pentru culturile de soia și orez.

  Caracteristici:

  RSM 161 – combina proiectată pentru recoltarea tuturor cerealelor

  Combina de recoltat RSM 161 este proiectată pentru recoltarea tuturor cerealelor – cereale cu spic, culturi de fasole, plante pentru uleiuri. O combină eficientă cu o productivitate de aproximativ 45t/h care face posibilă procesarea de până la 2.000 de hectare pe sezon.

  Caracteristici:

  Fermierii din zona județului Brăila au fost prezenți atât în momentul recoltării, cât și în cel al luării de probe de către cercetătorii USV Iași.

  Dan Cazacu, șef lucrări USV Iași, a precizat că lucrările agricole mecanizate corespunzătoare unui flux agricol tehnologic specific au o importanță majoră în obținerea unei recolte bogate și de calitate.

  ”Chiar de la înființarea unei culturi agricole și până când această ajunge la maturitatea de consum sau de recoltare (tehnologică) există, după cum știm, o serie de lucrări agricole specifice, realizate pentru că plantele să parcurgă cu bine diferitele fenofaze de dezvoltare. Oricât de bine ar fi fost făcute aceste lucrări și la momentul oportun, nu avem garanția “hambarului plin”, din cauza diferitelor situații nefericite care pot apărea accidental pe parcursul unui an agricol climatic”, a subliniat specialistul.

  Acesta a completat că din acest motiv, poate afirmă faptul că lucrarea de recoltat (îndeosebi la cereale) este poate cea mai importantă în cadrul unei tehnologii agricole.

  ”Odată ajunși la acest stadiu de dezvoltare al culturii atenția trebuie focusată la maximum pe echipamentele agricole pentru recoltat, pentru că acestea să lucreze la parametri optimi atât din punct de vedere energetic cât și cu respectarea cerințelor de calitate a produsului recoltat. Chiar dacă în anumite situații nu avem o recoltă bogată sau din contră producția a fost foarte bună, această trebuie pusă la adăpost până la ultimul bob iar acest lucru depinde în mare măsură de calitatea echipamentelor agricole”.

  Potrivit lui Dan Cazacu, în situația dată, respectiv în localitatea Silistraru, județul Brăila, APAN Agriculture Equipments, a supus atenției fermierilor invitați la acțiunea organizată, modul de comportare în exploatare, în condiții de câmp, a combinelor pentru recoltat cereale: Rostselmash RSM 161 și Torrum 770.

  ”Echipa de la USV Iași, a procedat la prelevarea de date privind indicii de calitate la recoltat, indicii energetici, precum și cei de exploatare a acestor echipamente moderne. De asemenea, s-a urmărit prelevarea unor probe de sol, pentru a determina interacțiunea sistemului de rulare a combinelor cu solul. În cadrul acestor acțiuni, desfășurate cu public, fermierii au asistat în direct la acțiunea de recoltare a orzului (condiții grele de lucru) și au avut ocazia de a lămuri diferite neclarități cu leadership-ul și tehnicienii de la APAN Agriculture Equipments sau cu echipa de cercetători de la USV Iași. Rezultatele preliminare, la cald”, sunt deosebit de promiţătoare, iar după ce datele prelevate la faţa locului vor trece şi de etapa de laborator, sperăm să tragem concluzia finală care să demonstreze, fără drept de apel, pe de o parte, calitatea acestor echipamente, cât și necesitatea colaborării pe termen lung între fermieri, furnizorii de servicii și echipamente agricole cât și universitățile de profil”, a conchis specialistul.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!