Criză de motorină în toiul campaniei de recoltare! Fermierii români – în pericol să rămână cu utilajele pe câmp!
Angelica Lefter -Agricultorii sunt îngrijorați de lipsa motorinei de pe piață și se tem că vor rămâne cu utilajele în câmp! Fermierii au fost anunțați de furnizorii de motorină că nu le mai pot livra combustibil la capacitate maximă din cauza lipsei acestuia de pe piață. Cauza acestei penurii de carburant ar fi explozia recentă de la Petromidia, care ar fi generat o criză destul de mare.
Un grup de fermieri au transmis pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu mai au cu ce să-și desfășoare activitatea agricolă, mai exact recoltatul la grâu din această perioadă, deoarece nu există motorină, iar furnizorii le-au transmis că este o criză care va dura probabil până în luna august. Cauza ar fi explozia de la Rafinăria Petromidia din 2 data de iulie.
Fermierii nu mai au motorină pentru a-și strânge recoltele, iar furnizorii nu le pot livra combustibil la capacitate maximă
Potrivit unui mare fermier care ne-a contactat în urma discuțiilor cu mai mulți colegi, consumul pentru lucrările din acest sezon se ridică numai în ferma sa la peste 1.500 – 2000 de litri de motorină pe zi, cantitate de motorină pe care nu o poate face rost decât prin furnizori, care la ora actuală i-au spus că nu dețin aceste cantități de combustibil.
”Din cauza exploziei de la Petromidia toți furnizorii de motorină nu pot să mai onoreze comenzile de care noi avem nevoie acum, în timpul recoltatului și al pregătirii terenului în același timp, pentru că după recoltat și pregătim. Chiar am discutat cu furnizorul meu și mi-a spus că are mașinile la mai multe stații de încărcare și nu îmi garantează că îmi poate livra motorina pentru că abia după 5 zile a reușit să încarce. Vă dați seama că va dura foarte mult și risc să rămân fără motorină, acesta este un aspect. Este o incertitudine totală în ceea ce privește livrarea de motorină. Al doilea aspect este că stațiile Petrom nu livrează mai mult de 200 de litri de motorină pe camion pe zi. Deci dacă stațiile Petrom livrează doar atât, imaginați-vă ce înseamnă pentru noi, fermierii să ajungem în imposibilitatea de a avea motorină să ne desfășurăm activitatea la capacitate maximă. Recolta trebuie strânsă, e momentul, dacă nu avem motorină, ce facem? ”, se întreabă nelămurit agricultorul.
Autoritățile nu au anunțat criza de motorină, dar fermierii cer o prioritizare a stocurilor existente
Deocamdată autoritățile nu au anunțat o criză de motorină în țară, însă ea este evidentă atât timp cât fermierii se confruntă cu problema în mod real. Mai mult, agricultorii cer autorităților să se implice și să prioritizeze rezervele de motorină, dacă ele există. Fermierii consideră că ei reprezintă o categorie care ar trebui să aibă prioritate, la fel ca armata, deoarece este vorba despre siguranța alimentară.
”Probabil că guvernanții ar trebui să ia o poziție, să ia atitudine în privința asta și să facă prioritare livrările de motorină către fermieri. Să-i îndemne pe oameni să se mai ducă și cu trenurile la mare, nu doar cu mașinile personale, pentru că așa se procedează în perioadă de criză. Ideea este că furnizorul mi-a spus că nu știe dacă poate să îmi aducă motorină. Am combine care consumă 700-800 de litri pe zi de motorină fiecare, eu ce fac de mâine, de poimâine? Am vorbit cu fermierii, încearcă fiecare să-și facă stocul cum poate și să sune în stânga și în dreapta să vadă dacă pot să mai obțină 2.000 – 3.000-5.000 de litri sau mai mult, dar trebuie făcut prioriotar pentru agricultori, dacă la benzinării nu găsim. La fermieri nu poți să dai 200 de litri pe zi, recolta e pe câmp. Nu a fost făcut până acum niciun anunț, dar am contactat furnizorul și i-am spus să îmi aducă cantitatea de care aveam nevoie și mi-a spus că nu este combustibil. Deja s-a scumpit cu 0,50 lei pe litru”, a mai spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Amintim că această criză de motorină anunțată de fermieri vine pe fondul unei explozii, care a avut loc la începutul lunii iulie, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Nimeni nu s-ar fi gândit la momentul respectiv că incidentul va duce și la o criză de motorină în România. Având în vedere situația reclamată de către fermieri, Agrointeligența – AGROINTEL.RO va solicita un punct de vedere oficial din partea autorităților, urmând să revenim cu răspunsul acestora atunci când îl vom primi.