• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețuri record la îngrășăminte. Trei cauze care au dus la scumpirea fertilizanților cu azot, fosfor și potasiu

    agrointeligenta.ro -

    Prețul îngrășămintelor agricole a explodat. O arată analizele făcute în mai multe țări europene care au semnalat prețuri record pentru fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu. Recent, un semnal puternic a venit din China, un mare exportator de uree, care a majorat semnificativ cotațiile pentru acest produs.

    Specialiștii arată că fermierii se confruntă ni niveluri record de preț și că mulți nu știu dacă să facă achiziții acum, chiar pentru a depozita, sau să aștepte o revenire a prețurilor ”la normal”. Așa cum se întâmplă cel mai adesea, întrebarea fermierilor nu găsește un răspuns clar nici chiar cu analize pe cifre și evoluții grafice de prețuri.

    Prețurile vor scădea. Dar când?

    Analiștii cad de acord că la un moment dat, prețurile pentru îngrășăminte vor scădea din nou. Acest lucru s-a întâmplat după criza financiară și în alte situații în care prețurile au explodat. Nu este însă nimic clar privind momentul când prețuri vor mai pierde din anvergură.

    La nivel european se discută de trei cauze care au condus la majorările de preț de pe piața îngrășămintelor:

    1. Prețul energiei – țiței și gaze naturale, care a crescut brusc ”la pachet” cu redresarea economiei globale. Prețurile țițeiului au crescut cu 50% de la începutul anului. Prețurile europene ale gazelor naturale s-au dublat.
    2. Lanțurile de aprovizionare întrerupte în legătură cu restricțiile la export sau cu tarifele de export mai mari – cum este cazul Chinei . Această problemă provoacă atât deficiențe pe piețe, cât și explozia costurilor de transport și, prin urmare, prețuri finale de consum mai ridicate.
    3. Prețul ridicat pentru cereale și plante oleaginoase. În multe țări precum SUA, Brazilia, Rusia și China a crescut cererea pentru produsele agricole, determinând și creșterea prețurilor la îngrășăminte. În același timp, un consum intern mai mare a redus exporturile.

    Analiștii consideră că în continuare denaturări în piață sunt estimate pe o perioadă de până la 12 luni. Abia atunci lanțurile de transport ar trebui să funcționeze din nou și prețurile să scadă.

    Fermierii germani plătesc prețuri record

    În Germania, țară care dă ”tonul” pentru multe piețe, pentru toate îngrășămintele cu azot și pentru fosfor, prețurile au crescut la noi maxime record în luna iulie.

    Azotatul de amoniu cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, costă puțin sub 280 de euro pe tonă în porturile de import germane în această săptămână. Adică cu 30 de euro mai mult decât la începutul lunii iunie și cu peste 100 de euro mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă, cu o creștere de peste 60%. La ultimul vârf de preț din ianuarie 2019, fermierii au fost nevoiți să plătească „doar” 230 de euro pe tonă.

    Cererile de preț pentru uree în această săptămână sunt de 435 euro pe tonă. Adică cu 45 de euro mai mult decât în iunie și cu 180 de euro mai mult decât anul trecut – o ”primă” de preț mai mare de 70%.

    Soluția de uree – azotat de amoniu (AHL) este vândută cu 264 euro în acest zile, adică cu 26 de euro mai mult decât în iunie și cu 113 euro pe tonă mai mult decât acum un an. Aceasta este o creștere de preț de 75% în ultimele 12 luni.

    De departe, îngrășământul cu fosfor a devenit cel mai scump. Fosfatul de diamoniu (DAP) costă în prezent 608 de euro pe tonă în Germania, cu aproape 90 de euro mai mult decât în iunie și aproape dublu ca preț față de aceeași perioadă din anul precedent.

    Creșterea prețului a fost cea mai mică pentru îngrășămintele cu potasiu. Sarea potasică îi costă în prezent pe cumpărătorii din Germania 242 de euro pe tonă – cu 4 euro mai mult decât în iunie și cu aproximativ 10 euro mai mult decât anul trecut.

    Crește din noul prețul pentru uree? Semnal puternic dat de China

    Este foarte posibil ca în viitorul apropiat fermierii să se confrunte cu prețuri chiar și mai ridicate la achiziția ureei. Motivul? Unul dintre cei mai mari exportatori de îngrășăminte, China, a înregistrat recent creșteri record de preț. Consecințele în alte regiuni ale lumii pot fi grave.

    Potrivit agrarheute.com, prețurile ureei sunt în prezent în creștere pe piața futures chineză din Zhengzhou, iar o tonă este de 340 de euro. Prețurile au crescut la un nivel record din cauza producției mai mici, a costurilor energetice foarte mari și a cererii crescânde în țară și în străinătate.

    ”La Bursa de Valori Zhengzhou, prețurile au crescut la un nivel record de 2.603 yuani pe tonă la sfârșitul lunii iunie. Aceasta este o creștere de aproape 40% a prețurilor de la începutul lunii aprilie. Analiștii se tem acum că China poate impune taxe la export din cauza prețurilor ridicate. S-a întâmplat o dată în 2008, în timpul crizei financiare”, relatează agrarheute.com.

    Potrivit analiștilor, creșterile vor afecta și piața europeană și, astfel, fermierii. Dar, deocamdată, India, unul dintre cei mai mari importatori de uree, este cel mai afectat de această situație.

    ”Companiile comerciale internaționale sunt îngrijorate de introducerea taxelor la export și de alte măsuri de reglementare, care ar putea avea consecințe foarte negative asupra prețurilor de pe piața mondială. Analiștii se așteptau ca exporturile chineze de uree în 2021 să poată atinge ordinea de mărime până în 2020 – sau aproximativ 5,5 milioane de tone. Probabil că nu va funcționa acum. Există, de asemenea, rapoarte din China că Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă (NDRC) a lansat o anchetă pe piața ureei din cauza prețurilor crescânde ale îngrășămintelor. Agenția de știri Reuters a declarat că NDRC a trimis o echipă la bursa din Zhengzhou pentru a afla de ce prețurile cresc”, a raportat agrarheute.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!