• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Combină cu service-ul la zi – carbonizată complet! Incendiul a pârjolit și 8 hectare de grâu!

  Angelica Lefter -

  Combină cu service-ul la zi, aflată încă în leasing, a ars complet în mijlocul unui câmp cultivat cu grâu. Aflat în plină campanie de recoltare la grâu, Daniel Coroamă, agricultor din localitatea Parța, județul Timiș, a fost luat prin surprindere de un incendiu izbucnit pe la utilajul agricol pe care îl conducea.

  Fermierul, care deține o suprafață de aproximativ 500 de hectare teren arabil și o fermă de peste 250 de vaci, are terenurile împărțite între Parța și Giroc. La Parța cultivă lucernă, iar la Giroc cultură mare, lucernă, porumb, grâu și rapiță, a menționat Daniel Coroamă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Incendiul izbucnit la combină a fost sesizat imediat de proprietar, cu toate acestea utilajul a fost carbonizat

  În timp ce își recolta grâul, i-a luat foc utilajul agricol cu care efectua acțiunea, respectiv o combină, pentru care plătește și acum leasing, iar pe lângă ea, alte câteva hectare de grâu.

  ”Mă aflam în comuna Giroc, la parcelele noastre, în plin recoltat, când utilajul a fost cuprins de flăcări. Discutăm de o combină John Deere, cu service-ul făcut la zi, cu întreținere făcută la zi, pe care lucrează proprietarul, adică eu, cu tot interesul ca lucrurile să funcționeze bine. N-am avut piese de uzură care să determine acest lucru. Nu am o explicație logică, cred că a fost o problemă strict tehnică, dar o să vedem. Eu lucram, eram cu un agent de vânzări lângă mine, eram două persoane care pot să confirme chestia asta. Combina mergea în parametri normali. În momentul în care am observat flacăra în buncăr, efectiv utilajul l-am oprit eu de la cheie. Este un utilaj din 2016, preluat de mine în 2019 de la alt agricultor, am preluat practic leasingul până în anul 2023. Paguba, dacă punem valoarea lui inițială, este la 193.000 de euro, probabil acum 120.000 de euro, după anii aceștia și uzura provenită”, a menționat agricultorul timișean, Daniel Coroamă.

  Utilajul agricol care a luat foc este asigurat

  Combina este asigurată, motiv pentru care fermierul dorește să-și recupereze paguba, chiar dacă utilajul fost complet carbonizat.

  ”Am sunat asiguratorul, avem asigurare pe ea, combina este în leasing, adică este sub contract de credit, am deschis dosarul de daună. În principiu ar trebui să se rezolve, nu cred că este o problemă. Combina mea este carbonizată, eu nu pot să-mi dau seama exact care a fost cauza incendiului, dar bănuiesc că a fost o defecțiune tehnică cumulată cu temperaturile de afară”, a mărturisit agricultorul.

  Odată cu combina au ars 8 hectare de grâu, incendiul fiind stins cu greu

  Paguba, însă, este una extinsă, pe lângă utilajul agricol, au ars câteva hectare bune de grâu, iar incendiul a fost stins numai cu sprijinul voluntarilor serviciului de situații de urgență din comună.

  ”Pagubele nu știu cum o să le reduc, au ars undeva în jur de 8 hectare de grâu, aproximativ 8000 de kilograme la hectar au ars. Mă aflam cu combina în mijlocul lanului. Mă întârzie puțin în recoltare acest eveniment neplăcut, o să am un alt utilaj de miercuri încolo care să-mi termine recoltatul, dar care totuși aduce niște costuri. Acum, vă dați seama că o să avem asigurare și la alte utilaje, pe viitor, a fost o experiență din care să învățăm ceva”, a conchis fermierul timișean, Daniel Coroamă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


  Te-ar mai putea interesa

  Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event