• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros a anunțat la Bruxelles ce fermieri români trebuie să primească subvenții mai mari!

    Roxana Dobre -

    Decalajele de producție dintre statele membre trebuie reduse în ceea ce privește agricultura ecologică, a susținut luni, 19 iulie, ministrul agriculturii, Adrian Oros, în fața participanților la Consiliul Agricultură și Pescuit care are loc la Bruxelles. Miniștrii din țările membre s-au reunit pentru a discuta, printre alte subiecte aflat pe ordinea de zi, și despre dezvoltarea producției ecologice!

    Adrian Oros a subliniat în intervenția sa de la Bruxelles că România sprijină programul președinției slovene și pentru agricultura ecologică este necesară reducerea decalajelor dintre statele membre de aceea sunt necesare eforturi dar mai ales o susținere financiară adecvată .

    ”Domnule comisar, stimați colegi, România mulțumește președinției pentru elaborarea concluziilor Consiliului referitoare la Planul de acțiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, care reflectă aspecte de interes pentru țara noastră. Planul de acțiune propus de Comisie este ambițios dar trebuie să avem în vedere, pe lângă implicațiile de mediu, și pe cele de natură socio-economică care pot impacta zonele rurale. Desigur, există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește capacitatea de producție, de conversie către agricultura ecologică dar și a încrederii consumatorului în acest sector. De aceea trebuie să analizăm și să găsim soluțiile cele mai adecvate pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară a cetățenilor noștri având în vedere categoriile de consumatori cele mai defavorizate. Pentru reducerea decalajelor dintre statele membre sunt necesare eforturi dar mai ales o susținere financiară adecvată care să intensifice și să încurajeze atât aderarea fermierilor la agricultura ecologică, cât și stimularea consumului pentru a dezvolta cererea pe măsura ofertei de produse ecologice. Deoarece în România sectorul agriculturii ecologice este încă destul de redus avem în vedere stimularea dezvoltării acestui sector prin intervenții financiare corespunzătoare stabilite în Planul Național Strategic (PNS), agricultura ecologică fiind una dintre prioritățile următorilor ani pentru România. De aceea închei spunând că susținem aceste concluzii”, a arătat Oros.

    Miniștrii s-au reunit astăzi ca să aprobe concluziile Consiliului privind planul de acțiune al UE pentru dezvoltarea producției ecologice.

    Prin Strategia „De la fermă la consumator” prezentată în 2020, Comisia Europeană a lansat obiectivul de a utiliza cel puțin 25% din terenurile agricole din UE pentru agricultura ecologică până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv și pentru a ajuta sectorul produselor ecologice să își atingă întregul potențial, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru producția ecologică în UE.

    Conform www.ec.europa.eu, noul plan de acțiune privind produsele ecologice se bazează pe realizările planului de acțiune 2014-2020 și ia în considerare rezultatul unei consultări publice privind produsele ecologice, care a avut loc în perioada septembrie-noiembrie 2020.

    Planul de acțiune este împărțit în trei axe interconectate care reflectă structura lanțului de aprovizionare cu alimente și ambițiile obiectivelor de sustenabilitate ale Pactului verde:

    Axa 1: stimularea cererii și asigurarea încrederii consumatorilor în produsele ecologice
    Axa 2: stimularea conversiei și consolidarea întregului lanț valoric
    Axa 3: produsele organice care conduc prin exemplu: îmbunătățirea contribuției agriculturii ecologice la durabilitatea mediului

    Cele trei axe vor fi sprijinite prin 23 de acțiuni, continuând unele dintre acțiunile de succes 2014-2020, precum și propunând o serie de noi acțiuni și mobilizând diferite surse de finanțare.

    Accentul pus pe cercetare și inovare

    Agricultura ecologică necesită o utilizare intensivă a cunoștințelor, susține Comisia Europeană. Cu toate acestea, există încă o nevoie clară de îmbunătățire a cunoștințelor, astfel încât agricultura ecologică să poată deveni și mai durabilă și, de asemenea, mai productivă. Pentru a sprijini ambițiile planului de acțiune, Comisia intenționează să aloce cel puțin 30 % din buget acțiunilor de cercetare și inovare în domeniul agriculturii, silviculturii și zonelor rurale pentru subiecte specifice sau relevante pentru sectorul ecologic, cum ar fi creșterea randamentului culturilor, biodiversitatea genetică și alternativele la produsele controversate.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte