• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Radu Tudor, jurnalist: Fermierii par să fie pe profit anul acesta. Tirurile cu grâu stau la coadă să descarce!

    Roxana Dobre -

    România redevine grânarul Europei? Este întrebarea pe care o pune cunoscutul jurnalist Radu Tudor, care a filmat mai multe tiruri tiruri încărcate cu grâu care stăteau la coadă să descarce în Portul Agigea din Constanța. Reacția celor care urmăresc pagina realizatorului Antena 3 nu a fost una pozitivă la ”laudele” jurnalistului, astfel că majoritatea consumatorilor sau a fermierilor cred că recolta bună din acest an nu aduce și câștiguri mari pentru producători și nici nu asigură un preț mai mic la pâine. Din contră!

    ”#România redevine grânarul Europei? Zeci de tiruri încărcate cu grâu stau la coadă să descarce în Portul Agigea. Producătorii români par să fie pe profit anul acesta, iar exportul ar putea genera efecte bune pentru economia românească. Grație privaților care lucrează non stop, plătind taxe și impozite”, a fost comentariul jurnalistului, care a însoțit un videoclip care arată peste 60 de tiruri încărcate cu cereale.

    Grânarul Europei? Să avem de unde cumpăra pâine congelată! 

    Comentariile celor care au văzut postarea nu au întârziat să apară iar majoritatea celor care au reacționat la clipul postat de jurnalist sunt de părere că recolta mare care pleacă la export nu îi ajută deloc pe consumatori întrucât prețul pâinii a crescut în ultima vremea. ”Degeaba vinzi grâu dacă cumperi făină. Grânarul Europei ? Să avem de unde cumpăra pâine congelată! Îl vindem pe nimic!”, este de părere Andrei Popa.

    ”Pentru că fermierii români nu au capacitate de depozitare a produselor! Sau poate ca cerealele exportate sunt ale străinilor! Oricum, nu e de bine pentru români! Scoatem vaporul în larg și se întoarce tot plin și importăm același grâu mai scump de câteva ori”, a comentat și Octav Mihalcia. 

    ”Păi nu asta facem de ani de zile? Vindem tot pe nimic și după aceea cumpărăm la prețuri ”de piață”. Suntem proștii europenilor. Nu mai bine am exporta cocă congelată?” spune și George Georgescu.

    Printre cei care s-au dat cu părerea sunt și fermieri, care spun că un an agricol bune înseamnă și prețuri mai mici pentru producătorii agricoli. ”Unul care bate câmpii. A câta oară? Producatorul român nu prea iese în câștig atunci când sunt recolte bogate pentru că prețul cerealelor scade. Sigur sunt și câștigători. Dar ăia sunt exportatori. Din păcate toți fermierii lucrează în pierdere de ani de zile”, spune Ion Jula. 

    ”Exportăm grâu și importăm cocă congelată. Nu mai bine îl întrebi tu pe ministrul agriculturii ce a făcut el pentru grânarul Europei, irigații, depozite, subvenții? Este inexistent pe banii noștri. Așa că nu mai fi așa de mândru că exportăm pe nimic și importăm la prețuri uriașe”, a remarcat Vicenta Zamfirescu.

    ”Se încarcă în barje apoi se descarcă la Severin și se umflă prețul, ori importam din UE de pe terenuri pline de chimicale oricum este în defavoarea cumpărătorului. Atâta timp cât exportăm produs brut și importam procesate, nu este ok. Dar dacă se poate pe cine interesează. exportăm resursele la vagon și importam produse la cutiuțe scumpe frumos colorate”, a spus și Vali Andrieș.

    ”În loc să se dea subvenții la hectar mai bine aceste subvenții ar trebui sa se facă în depozitarea produselor. Cel mai mic producător chiar și o mică gospodărie de familie ar trebui să aibă un hambar unde din toate timpurile s-au păstrat produsele agricole. Pentru că acum unii cred că sunt deștepți și au de toate în toate anotimpurile de aia s-au ajuns aici”, a atras atenția Ionel Păduraru.

    ”Afacerile samsarilor de cereale, ei dictează prețurile. Păcat că samsarii de cereale plătesc foarte puțin per kg de grâu la cei cu o cantitate mai mică de 20 până la 50 de tone! Oare avem asigurate rezervele de stat?”, întreabă Omer Ialcin.

    ”Treaba cu exportul de cereale prin Portul Constanța este o mare escrocherie pe bani mulți care persistă de mulți ani și se desfășoare cam așa: sunt încărcate vapoare cu o cantitate de cereale vândute chipurile la 1 leu/ kg ( un exemplu). Vaporul pleacă până în apele internaționale după care revin tot în Portul Constanța unde o societate îl cumpără cu 1.5 lei. Pentru exportul inițial prima Societate încasează de la stat TVA-ul, sume exorbitante. Același vapor cu aceiași cantitate este vîndut la export de a două societate, care procedează la fel. Și uite așa statistic suntem pe primul loc la export cereale iar statul pierde sume colosale din restituirea de TVA, de aceea duduie economia în capul unora!, subliniază Corneliu Costache.

    România – pe primul loc la exporturi, dintre toate țările UE

    De la 1 iulie până în prezent, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, potrivit datelor Comisiei Europene. Din această cantitate, orzul a reprezentat mai mult de jumătate: peste 537.000 de tone.

    România a mai exportat 430.000 de tone de grâu și circa 41.300 de tone de porumb. Țara noastră este în acest moment cel mai mare exportator de cereale din UE, fiind urmată de Franța.

    Reamintim că potrivit estimărilor, producția de grâu a României ar putea atinge un nivel record în acest an. Estimările privind recolta națională sunt de 12 milioane de tone, cu o valoare de 2,3 miliarde de euro. Cele mai mari producții medii la hectar sunt așteptate în județele din vestul țării.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an