• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un cunoscut fermier și-a făcut depozit ilegal în orașul Slobozia. Primăria, acuzată că nu face nimic

    Roxana Dobre -

    Un fermier cunoscut din Slobozia, județul Ialomița, a reușit să construiască un depozit ilegal care funcționează fără ca autoritățile să ia vreo măsură, după cum se plâng locuitorii din zonă. Existența depozitului a fost reclamată de un grup de proprietari care susțin că de aproape un an de zile autoritățile știu despre existența construcției, care este amplasată în imediata vecinătate a caselor de locuit. Oficialii locali au recunoscut în luna mai 2021 că depozitul nu are ”autorizație de construire”, însă nu au întreprins nicio măsură împotriva firmei care deține depozitul. Cristinel Dinu, proprietarul depozitului și unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de pepeni din România, recunoaște și el situația și le-a declarat jurnaliștilor că acum caută o soluție pentru a intra în legalitate.

    Prima sesizare, făcută în toamna anului trecut

    Potrivit www.independentonline.ro, în toamna anului trecut, locuitorii străzii Vlad Țepeș din Slobozia Nouă au reclamat Primăriei Slobozia faptul că în imediata vecinătate a caselor de locuit funcționează un depozit de pepeni a cărui activitate nocturnă afectează condițiile de trai și de mediu din zonă. Inițial, admi­nistrația locală a ignorat această sesizare dar în mai 2021, semnatarii sesizării inițiale au revenit cu o nouă reclamație în care au cerut autorităților să intervină. Fără efect.

    S-a ajuns la a treia reclamație despre depozitul ilegal

    În luna iulie 2021, proprietarii de case de pe strada Vlad Țepeș au făcut o a treia reclamație. ”Vă readucem la cunoștință faptul că zi și noapte pe strada Vlad Țepeș este un trafic greu infernal care degajă nori de praf și care produce vibrații ce zguduie locuințele (…) Mai mult decât atât, pe amplasamentul respectiv pot fi ușor observate construcții și instalații care, în absența unor autorizații legale, pot genera riscul producerii unor accidente. Astfel, în incintă este instalată o butelie de combustibil de dimensiuni mari, (…) există re­zervoare și diverse alte recipiente cu substanțe chimice folosite în agricultură!”,  susțin petenții, printre altele.

    Autoritățile locale recunosc că depozitul a fost ridicat și funcționează ilegaș

    Autoritățile locale au confirmat oficial faptul că depozitul de pepeni de la Slobozia Nouă este construit ilegal. În răspunsul la petiția trimisă autorităților în luna mai 2021, Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Slobozia spune că Primăria Slobozia nu a emis autorizație de construire pentru niciunul dintre imobilele menționate în adresa cetățenilor care au adresat plângerea. ”Pentru a obține copii după avizul ISC Ialomița, autorizația emisă de către Administrația Națională Apele Române, avizul ISU Ialomița, avizul APM Ialomița vă rugăm să vă adresați instituțiilor emitente pentru fiecare aviz enumerat, deoarece la sediul instituției noastre nu au fost depuse astfel de documente”, a arătat instituția.

    Ulterior emiterii răspunsului, niciunul dintre funcționarii Primăriei Slobozia nu a făcut demersuri pentru sancționarea firmei Dinu Invest SRL, firma care deține depozitul de pepeni. Singura măsură adoptată de către autoritățile locale constă în amplasarea unor indicatoare care limitează accesul camioanelor mai mari de 3,5 tone pe străzile din zonă. Firma continuă însă să utilizeze camioane de tonaj mare pentru transportul pepenilor, zi și noapte, în schimbul unei taxe de 171 lei/camion.

    Ce spune proprietarul depozitului

    Proprietarul afacerii, Cristinel Dinu, recunoaște senin că depozitul de pepeni pe care îl deține este construit ilegal. Contactat telefonic, acesta a explicat că pro­blemele au apărut din cauza proiectantului și că ”sunt pe cale de a fi rezolvate”.

    ”Am obținut niște autorizații și proiectantul a spus că mă pot apuca de construit… Ulterior, a apărut o diferență între suprafața de teren achiziționată și cea din acte, vreo 300 mp. Și Ministerul Agriculturii a cerut niște precizări. Povestea asta durează de vreun an, de-acum… De-aia s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu suntem oameni de rea-credință, vrem să rezolvăm pro­blema și să intrăm în legalitate!”, a precizat Cristinel Dinu.

    De asemenea, a avut explicații și pentru scandalurile nocturne provocate de angajați și pentru camioanele de mare tonaj care traversează zona. ”Atunci când lucrezi cu oamenii, e greu. Facem tot ce ține de noi. Plătim taxă pentru fiecare camion, am vorbit cu șoferii să meargă mai încet. Locuitorii din zonă ar trebui să înțeleagă situația și să respecte, la rândul lor, legea. Am întâmpinat tot felul de probleme din cauza lor. Blochează strada cu autoturismele, vin și pozează în fiecare zi la poarta depozitului. E greu să își desfășori activitatea în condițiile astea!”,  mai susține Cristinel Dinu.

    Fermier cunoscut, în trecut polițist cercetat pentru luare de mită

    Publicațiile naționale și televiziunile cu profil agricol îl prezintă an de an pe Cristinel Dinu ca pe un antreprenor de succes care a cheltuit peste 200 mii de euro pentru a realiza o afacere profitabilă.

    ”Nimeni nu explică însă că antreprenorul Cristinel Dinu face parte din lotul de 9 polițiști de la Poliția Rutieră Ialomița, cercetați în 2012 pentru «luare de mită», «abuz contra intereselor publice» și «efectuarea de opera­țiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite». Potrivit probelor instrumentate, aceștia opreau în trafic șoferii care încălcau legea, iar pentru a nu le aplica amenzi le pretindeau sume de bani între 100 și 400 de lei. Ancheta cuprinde un probatoriu impresionant, alcătuit în special din imagini video în care cei 9 acuzați au fost filmați în timp ce primeau bani. La momentul respectiv, surse din cadrul IPJ Ialomița confirmau faptul că fiecare dintre cei 9 polițiști obțineau în acest fel până la 1.000 de euro zilnic”, spun jurnaliștii ialomițeni.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an