• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: 1 octombrie – ultima zi de semănat pentru subvenția de 57,89 euro/ha!

    Roxana Dobre -

    Subvenția care este condiționată de însămânțarea până la 1 octombrie, termen-limită! Fermierii care au depus cererea unică pentru subvenții au putut înființa începând de la 1 iulie și până pe 1 octombrie, zonele cu strat vegetal adică una dintre variantele prin care agricultorii pot justifica Zonele de Interes Ecologic (ZIE), cerință obligatorie pentru subvenția plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă care are în 2021 un cuantum de 57,8931 euro/ha.

    Conform Ghidului oficial pentru subvenții, pentru anul 2021, „zonele cu strat vegetal” reprezintă suprafeţe arabile cultivate cu un amestec de specii de cultură, considerate culturi secundare, care asigură acoperirea solului, având rolul de a absorbi azotul rezidual. Acestea nu participă la calculul diversificării culturilor şi asigură acoperirea solului pe o perioadă de cel puţin 8 săptămâni. Înființarea stratului vegetal ca zonă de interes ecologic se face după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent. Fermierii notifică la APIA data răsăririi stratului vegetal. Proporţia dintre cele două specii din cadrul unui amestec de specii de culturi se stabileşte de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA.

    Iată care sunt amestecurile de specii de cultură pentru stratul vegetal:

    Perioada de însămânțare a stratului vegetal este 1 iulie -1 octombrie

    Potrivit Ghidului APIA, perioada de însămânțare a stratului vegetal este 1 iulie -1 octombrie. Zonele acoperite cu strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de iarnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a pășunatului și nici culturile înființate pentru pachetele 4 și 7 ale măsurii 10 «Agromediu și climă» din PNDR 2014-2020, aflate în derulare. Zonele cu strat vegetal participă la respectarea GAEC 4 și se pot înființa inclusiv pe parcelele cu suprafețe mai mici de 0,3 ha.

    Parcelele pentru care fermierii nu au notificat răsărirea stratului vegetal nu sunt luate în considerare ca zone de interes ecologic. Desființarea stratului vegetal se realizează prin distrugere mecanică. Potrivit art. 91, alin. (18), lit. b) din Ordinul MADR nr. 45/2021 pe zonele declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic cultivate cu strat vegetal se interzice utilizarea produselor pentru protecția plantelor, în perioada care începe la semănat și se încheie după intervalul minim de 8 săptămâni în care plantele asigură acoperirea solului.  ”Pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, conform art.1 pct. 1 din Regulamentul (UE) nr. 2.333/2015, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în tabelul de mai sus – Lista amestecurilor de specii de culturi pentru strat vegetal”, mai precizează APIA.

    Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor menționate anterior până la data de 15 octombrie a anului de cerere. Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenția de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.

    Înverzirea are un cuantum important pe hectar

    Reamintim că pentru campania 2021 producătorii agricoli primesc o plată de 57,893 euro/ha acest cuantum fiind foarte apropiat de cel de anul trecut când fermierii au primit 57,824 euro/ha. Schema va intra alături de alte plăți pe hectar la avansul APIA care demarează din 18 octombrie.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat cuantumurile subvențiilor pe suprafață ce urmează să le fie achitate fermierilor la avans în baza cererilor unice de plată pentru anul 2021. Proiectul de act normativ urmează să fie aprobat la nivel de Guvern pentru ca APIA să poată demara prima tranșă de plăți începând cu 18 octombrie.

    Pentru plata pe Înverzire fermierii primesc începând din 18 octombrie un avans de 70 la sută din 57,824 euro/ha adică 40,4768 euro/ha. Pe lângă schema de Înverzire, fermierii mai pot beneficia  de la APIA și de restul schemelor pe suprafață care vor fi aprobate pentru plata în avans. Iată care sunt cuantumurile plăților directe pe suprafață la APIA în 2021, conform proiectului de Hotărâre de Guvern:

    Reamintim că Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) este o schemă care se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică și care trebuie să aplice în mod obligatoriu pe hectarelele lor eligibile, începând cu 1 ianuarie 2015, următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu:

    – Diversificarea culturilor – presupune existența a 2 culturi diferite pe exploatațiile care dețin teren arabil între 10 și 30 ha și existența a 3 culturi diferite pe exploatațiile care dețin peste 30 ha de teren arabil; exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 10 ha se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire;
    – Menţinerea pajiștilor permanente existente la nivel național;
    – Prezenţa unei zone de interes ecologic (Z.I.E) pe suprafața agricolă – se aplică exploatațiilor care dețin peste 15 ha teren arabil; fermierii trebuie să se asigure de aptul că cel puţin 5% din terenul arabil al exploatației este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar