Fermierii din Asociația Bălțată Românească își fac propriile fabrici de lapte! Produsele din ferme – direct în supermarket!
Roxana Dobre -Proiect ambițios al Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmental (ACVBR Sim)! Pornind de la ideea că în orice afacere desfacerea produselor este cea mai importantă, iar lipsa unei piețe poate înseamnă chiar falimentul pentru fermieri, ACVBR SIM a demarat un plan de investiții care presupune înființarea a 10 unități de procesare lapte în 10 județe și 20 de ferme de îngrășare în vederea sacrificării a unui număr de 2.000 de capete lunar de taurine din rasa Bălțată Românească. Totul, pentru a sigura membrilor asociației o piață sigură de desfacere, prețuri corecte dar și produse de bună calitatea consumatorilor.
”Până la 45.000 de litri de lapte pe zi vor fi procesați în prima unitate de producție a cooperativei Kezdi Lacto Coop din Târgu Secuiesc. Ultimele lucrări de construcție a infrastructurii sunt în desfășurare, iar odată finalizate, echipamentele ultra performante vor fi amplasa pe poziție în hala de producție„, au anunțat oficialii ACVBR SIM. Produsele din lapte care se vor comercializa sub brandul Bălțata Românească – Produse Românești și vor oferi consumatorilor o garanție a calității și datorită standardului de calitate ”Lapte din fân”.
Zoltan Haller, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a anunțat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că, organizația pe care o administrează este interesată în primul rând să asigure o piață de desfacere sigură și continuă pentru membrii săi. Planul de investiții menționat aparține Asociației Bălțată Românească, și se va desfășura pe un termen de 10 ani. Acesta va cuprinde 10 unități de procesare lapte în 10 județe și 20 de ferme de îngrășare în vederea sacrificării a unui număr de 2000 de capete lunar de taurine din rasa Bălțată Românească.
”O să avem 10 centre de colectare lapte dispersate în 10 județe unde există mai multe ferme și categoric putem să ne pregătim după aceea viitoarele unități de procesare, să fie în acele locații. Mai mult, o să avem un depozit frigorific regional unde vom încerca să adunăm o cantitate suficientă de lapte pentru așa-zisele ”zile negre”. Ceea ce nu reușește Ministerul Agriculturii prin atragerea de fonduri în PNRR sau în alte capitole bugetare o să încercăm noi ca și organizație să construim puțin câte puțin, dar și să contribuim la siguranța alimentară a cetățenilor din România. Avem un proiect complet, integrat, trebuie să se știe că în vederea asigurării cantităților de lapte ne-am preocupat și am demarat un proiect în colaborare cu 3 entități foarte importante din România, respectiv IBNA – Institutul de Cercetare în Zootehnie, Facultatea de Medicină Veterinară București și Direcția Sanitară Veterinară Brașov, împreună cu Asociația Crescătorilor, am înființat o fermă unde vom face transfer de embrioni și în fiecare an vom obține undeva până în 1.000 de capete de produși cu o genetică deosebită. Deci cea mai bună genetică din lume posibilă și cu acele animale vom înființa noi ferme care vor asigura laptele pentru procesare pentru produsele de Bălțată Românească”, a explicat Zoltan Haller.
Conform acestuia, prin acest proiect de fermă de transfer de embrioni asociația va reuși ca în fiecare an să mărească numărul de animale de rasă pură cu 10%. ”Este o performanță pe care printr-un mod tradițional, respectiv prin însămânțările artificiale nu am putea să obținem așa ceva, tehnologia sau biotehnologia în reproducție, transferul de embrioni, acesta e viitorul și o să ne asigure un câștig atât pentru fermier cât și pentru consumator, într-un cuvânt pentru România”, a punctat specialistul.
Prima unitate de procesare lapte o să fie gata în cursul acestui an, va fi la Târgu Secuiesc
Primul punct din planul de investiții a fost deja bifat astfel că o unitate de procesare lapte se află în curs de construcție și la funcționa la Târgu Secuiesc, județul Covasna, unde se vor procesa până la 45.000 de litri de lapte/zi . ”Deja suntem în faza la care lucrările de amenajare pe parte de infrastructură sunt aproape finalizate. Echipamentele care sunt de ultimă generație vor ajunge în cursul lunii august și tot ce înseamnă pregătiri pentru procesul tehnologic, pentru testări și toate acestea se vor termina undeva la sfârșitul lunii noiembrie 2021, iar primul litru de lapte o să iasă anul acesta pe poarta fabricii”, a punctat reprezentatul ACVBR-SIM.
Conform acestuia, toate produsele care vor fi lansate pe piață, vor funcționa sub brandul ”Bălțată Românească, produse românești”, care este un brand dedicat fermierilor de Bălțată Românească, dar și consumatorilor de produse lactate și din carne. ”Legat de investiția de la Târgu Secuiesc, această investiție se realizează în urma obținerii și câștigării unui proiect pe fonduri europene, iar o parte din bani o finanțează CEC-ul printr-o linie de credit. Există o colaborare care, sigur, este cu suișuri și coborâșuri și în funcție de cum se trezesc angajații de la CEC. Există interes mai mult sau mai puțin din partea lor să ajute fermierii din România, că până la urmă și ei sunt consumatori atât de produse lactate cât și de carne și cred că este și în beneficiul lor să existe unități de procesare care să scoată pe piață chiar produse din lapte materie primă și nu din lapte reconstituit sau produsele vegetale. Ca atare, mi-aș dori ca aceste colaborări cu instituțiile de finanțare să fie ușor mai apropiate și să tragă fiecare la aceeași căruță în sensul de a construi și nu de a băga bețe în roate în anumite momente”, a remarcat Zoltan Haller legat de funcționarea instituțiilor bancare care sunt subordonate statului.
Laptele produs sub denumirea ”Bălțată Românească, produse românești”, la cele mai înalte standarde
Din punct de vedere al calității produselor, mai spune reprezentantul ACVBR-SIM, trebuie să se știe că am aderat la Grupul de Inițiativă pentru Certificare Regională – Lapte din Fân (o nouă certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România n.r). ”Deci cele 2 cooperative prin care ne desfășurăm activitatea de colectare și procesare lapte, dar și procesare carne, vor fi incluse în această recunoaștere, ”Lapte din Fân”, care va fi o garanție suplimentară pentru consumatori”, a mai spus specialistul.
Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmental (ACVBR Sim) va investi, tot pentru garanția consumatorului, într-un proiect de digitalizare a fermelor, în vederea controlului calității produselor care ies din exploatațiile membrilor săi. ”Aici vorbim de calitatea laptelui, vorbim de calitatea furajelor, vorbim de calitatea aerului sau bunăstării animalelor, un proiect de digitalizare, un proiect pilot pe 1.000 de ferme și ne interesează ca să fim siguri că acel lapte care ajunge să fie procesat deja din fermă pleacă cu acest standard de calitate verificat și există o garanție pe tot lanțul alimentar, inclusiv până la raft, că acel produs este 100% din lapte și 100% bio, putem spune că este fără medicamente, fără antibiotice, fără concentrate care să producă anumite reacții fizico-chimice în corpul uman”, a mai subliniat specialistul.
Mai mult, organizația merge și mai departe de atât și demarează programe de investiții și pe partea de colectare lapte. ”Ne interesează ca să putem să producem suficiente alimente pentru siguranța consumatorilor, dar suntem conștienți că România este în stare să producă hrană curată, fără să vorbim de carne făcută la imprimantă sau lapte și produse lactate care nu au văzut în viața lor măcar un gram de lapte”, a conchis Zoltan Haller.
Produsele se vor găsi în marile lanțuri de magazine care vor fi anunțate la momentul lansării.