• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Mediului: Crescătorii de animale vor primi 1.140 de garduri electrice pentru a-și proteja fermele

    Roxana Dobre -

    Garduri electrice instalate pentru fermierii care se află în zonele frecventate de urși. Peste 1.000 de garduri vor fi achiziționate de Ministerul Mediului printr-o licitație internațională care va demara în următoarele săptămâni. Dispozitivele de protecție vor fi ulterior puse gratuit la dispoziția fermierilor.

    Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat miercuri, 28 iulie, că în prezent sunt mii de fermieri care folosesc garduri electrice în România aceasta fiind ”și o problemă de responsabilitate din partea fermierilor”. Potrivit acestuia, în următoarele săptămâni va fi lansată procedura de licitație internațională pentru achiziția acestor garduri.

    „Un alt obiectiv este construirea unui complex de îngrijire a urșilor în pădurea Kronstadt, în județul Brașov, cu un buget de aproximativ 2 milioane de euro, pentru o populație de urși de aproximativ 100 de exemplare, cu o suprafață de 60 de hectare. Complexul va fi dotat cu drone de hrănire și monitorizare, soluție care elimină contactul direct dintre urs și om. Aici vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot trăi în habitalul lor natural. De asemenea, proiectul prevede achiziționarea și instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a bunurilor populației, a stânelor. Vorbim aici de 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii și montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficiența fiecărui tip de gard electric. Săptămânile următoare va fi lansată și procedura de licitație internațională pentru a achiziționa aceste garduri electrice și a le pune la dispoziția fermierilor”, a explicat ministrul Mediului într-o conferință de presă.

    De precizat că astfel de investiții au fost promise și de fostul ministru al mediului, Costel Alexe, care anunțase de asemenea anul trecut că se are în vedere asigurarea gardurilor electrice care să protejeze proprietățile. Finanțarea acestei investiții urma să fie făcută prin Agenția Fondului pentru Mediu (AFM) dar a rămas blocată la stadiul de proiect.

    Proiect de 11 milioane euro, pentru numărarea populaţiei de urs brun

    Prezent la aceeași conferință, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a anunțat că în perioada următoare va demara un proiect finanțat din fonduri europene pentru ”numărarea populației de urs”.

    ”Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulţi ani. După cum ştiţi, în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urşi şi prezumţia era, la acel moment, aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare. Altă prezumţie era că evaluările privitoare la numărul populaţiei de urşi nu erau bazate pe cifre foarte solide. La acel moment, prezumţia a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice. Guvernele care au venit ulterior nu au făcut nimic pe acest subiect. Astăzi, abia avem acest proiect, prin care lansăm această numărătoare. Este vorba despre proiectul numit „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”, un proiect de 11 milioane de euro care este finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 4 care se referă la protecţia mediului”, a menţionat Ghinea, potrivit www.agerpres.ro.

    Acesta a adăugat că, pentru managementul populaţiei de urs, există două linii de investiţii, în afară de cea referitoare la recensământ fiind vorba şi despre implementarea de mijloace moderne de limitare a interacţiunii dintre oameni şi urşi.

    ”Acest POIM va fi continuat pentru bugetul european 2021 – 2027 de Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă la care lucrăm în aceste zile intens şi cu colegii de la Ministerul Mediului. Vom trimite a doua formă a acestui program operaţional la Comisie. Prin POIM-ul curent sunt 300 de milioane de euro şi suntem la o rată de contractare de 90% pentru aceşti bani pentru Mediu. Vor fi două linii de investiţii. Această numărătoare a populaţiei de urs care se va face prin metode digitale. Deci, vom şti exact cum arată această populaţie şi mijloace de limitare a interacţiunii dintre om şi urs – garduri electrice pentru protejarea oamenilor în zonele cele mai sensibile în care se întâmplă aceste interacţiuni. Este o abordare modernă a managementului unei specii şi o încercare de a limita incidentele nefericite până când vom avea o imagine clară a numărului de urşi şi vom trece la o decizie politică definitivă”, a subliniat ministrul de resort.

    Proiectul ”Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România’” este finanţat cu 53,5 milioane de lei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), şi va fi derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca lider de proiect, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt din Braşov, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea.

    Prin acest proiect va fi estimată, prin metode ştiinţifice, populaţia de urs brun din România, iar obiectivul general este menţinerea actualei stări de conservare a acestei populaţii şi a habitatului, pe temen lung.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!