• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA – legume. Ce bani se plătesc pentru cultura de legume în câmp, solar și seră

    Roxana Dobre -

    Lista subvențiilor APIA pentru cultura de legume în câmp sau în spații protejate, seră sau solar. Ministerul Agriculturii a realizat recent o informare cu privire la formele de sprijin pentru legumicultori în anul 2021 și cuantumurile pe care aceștia le primesc în funcție de schema pe care o accesează.

    Subvenții APIA pentru cultura de legume

    Cultura de legume beneficiază de mai multe subvenții achitate din acest an numai prin APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    O parte din sumele achitate legumicultorilor provin de la Uniunea Europeană, o parte sunt de la bugetul de stat prin programul de minimis introdus din acest an pentru culturile de legume în spații protejate – seră sau solar.

    Pentru a beneficia de plățile directe de la UE, legumicultorii trebuie să depună cererea unică anuală la APIA în perioada 1 martie-15 mai. În baza acestei cereri pot beneficia de schemele directe, de bază – plata unică pe suprafață, plata redistributivă și plata pentru tineri fermieri -, și de sprijinul cuplat vegetal (SCV) achitat în anumite condiții de valorificare a producției.

    Iată subvențiile APIA plătite pentru culturile de legume din fonduri europene:

    Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA):

    -Sprijinul cuplat pentru tomate pentru industrializare – 2.013,10 euro/ha
    -Sprijinul cuplat pentru castraveții cultivați în câmp pentru industrializare – 3.391,41 euro/ha
    -Sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete, varza) – 4.844,44 euro/ha

    Alte subvenții APIA de care beneficiază cultivatorii de legume din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA):

    -Plata unică pe suprafață (SAPS) – 98,74 euro/ha
    -Plata redistributivă:
    – 1-5 ha -5,00 euro/ha
    – 5-30 ha – 48,11 euro/ha
    -Plata pentru tinerii fermieri – 36,61 euro/ha.

    Ajutor de minimis pentru cultura de legume

    Ajutorul de minimis pentru cultura de legume este un sprijin introdus începând cu acest an, 2021, și înlocuiește vechiul program de ajutor de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate. Programul de susţinere a producției de legume în spații protejate (HG nr.651/2021) prevede că pentru anul 2021 este alocată suma de 150.000.000 lei (30.785.000 euro). Până la data limită de depunere a cererilor, 20 iulie, s-au depus 14.239 de cereri a căror eligibilitate va fi verificata de APIA și de Direcțiile Agricole Județene. Valoarea maximă a ajutorului este de 2.000 euro/cultură/1.000 mp/beneficiar.

    Top 10 județe după numărul de beneficiari:

    1. Olt – 4500 beneficiari;
    2. Galați – 3153 beneficiari;
    3. Dolj – 1485 beneficiari;
    4. Giurgiu – 1012 beneficiari;
    5. Buzău – 660 beneficiari;
    6. Prahova – 663 beneficiari;
    7. Teleorman – 448 beneficiari;
    8. Arad – 263 beneficiari;
    9. Bihor – 225 beneficiari;
    10. Dâmbovița – 191 beneficiari.

    Fonduri europene pentru cultura de legume

    Fondurile europene pentru cultura de legume sunt o altă componentă a sprijinului pentru legumicultori. Pentru a accesa aceste fonduri nerambursabile pentru legumicultură, fermierii trebuie să depună proiecte la Agenție pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul sesiunii dedicate submăsurii speciale anunțate să fie lansate în luna septembrie.

    ”Pentru prima dată în PNDR, pentru perioada de tranziție 2021-2022, am introdus o submăsură dedicată finanțării legumiculturii 100 milioane euro pentru construirea de sere și solarii și 50 milioane euro pentru depozitare și procesare. Sunt încurajate cooperativele și membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare, pentru a stimula organizarea legumicultorilor în conformitate cu cerințele pieței, pentru a le oferi posibilitatea de a avea o anumită cantitate, ritmicitate și standardizare care să le permită contractarea și comercializarea întregii producții, precum și un grad ridicat de sustenabilitate”, mai informează MADR.

    ”Facem precizarea că de piața neagră, de fraude și etichetare incorectă se ocupă alte instituții ale statului român cu atribuții specifice, cu care suntem dispuși să colaborăm pentru eradicarea acestui fenomen. Apreciem demersurile media și încurajăm o campanie susținută în acest sens. Totodată, asigurăm publicul larg că preocuparea constantă a MADR este de a promova consumul de produse românești, fiind deschiși la propunerile venite din partea actorilor implicați în acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel încât fermierii să poată desface pe piață producția obținută în condiții cât mai avantajoase. Subliniem că au fost organizate frecvent întâlniri între asociațiile de legumicultori și retaileri privind condițiile de desfacere”, a anunțat Ministerul Agriculturii într-o comunicare preluată de Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!