• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Pop, fondatorul Ceragrim Mureș, s-a înscris în Asociația Forța Fermierilor!

    Daniel Befu -

    Ioan Pop, administratorul Ceragrim Mureș, cu nucleu principal în localitatea Ungheni, deține un business integrat, activ atât în producția vegetală, zootehnie, procesare și desfacere. Omul de afaceri deține o exploatație de peste 1.600 ha, căreia i se adaugă o componentă zootehnică de 895 capete bovine de lapte, o fermă de suine de elită, unde multiplică material genetic de la PIC România, precum și facilități de îngrășare a suinelor.

    De asemenea, omul de afaceri operează și o unitate de brutărie și patiserie ultramodernă, precum și o unitate de abatorizare și carmangerie. Pe lângă rețeaua de magazine proprii, unde comercializează produsele de panificație, patiserie și preparatele din carne, Ioan Pop este furnizor și pentru o rețea de supermarketuri locală și pentru numeroase băcănii din mediul rural de pe raza județului Mureș.

    Motivele pentru care producătorul a decis să devină membru al Forța Fermierilor, țin de cumulul de disfuncționalități care fac ca fiecare zi de antreprenoriat în agribusiness, să fie o bătălie.

    ”Ca membru înscris în Forța Fermierilor, aș dori să ne unim toți fermierii, să fim o forță puternică, ca să putem să convingem Ministerul Agriculturii și autoritățile statului să se îndrepte mai mult înspre a sprijini agricultura, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul creșterii animalelor. Măsuri urgente, care n-au fost luate la timp, sunt întârzierea ANT-ului la bovină și la lapte pe 2020 și, din câte am înțeles, se pare că le vom încasa de-abia în decembrie 2021. De asemenea menționez și neachitarea banilor pentru calamitățile provocate de seceta de anul trecut și neimplicarea MADR și a Guvernului în sprijinirea crescătorilor de suine, care la ora actuală sunt într-un impas total. Din cauza prețului mare la cereale, la șroturile de floare și soia, cel puțin la noi în unitate avem o pierdere de 200 lei pe cap de animal de 110 kg, între prețul de vânzare și prețul de cost”, a punctat fermierul.

    Dinspre statele care constituie nucleul dur al marilor producători occidentali de porc, mai remarcă crescătorul, se importă carcasă la 7,5 lei/kg, în contextul în care la noi costul de producție e de 7,5 lei/kg.

    ”Noi suntem și multiplicatori de genetică suină pentru PIC România, însă dacă lucrurile continuă în acest ritm, de la 1 ianuarie voi opri reproducția la porci, după ce anul acesta am diminuat producția de scrofițe de reproducție din lipsă de comenzi. Am luat această măsură în contextul crizei generată de prețurile de comercializare sub cele de cost, cumulat cu efectele generate de pesta porcină africană. Însă am înțeles de la colegii mei care activează în agricultură, că și ei înregistrează o pierdere de 1 leu/kg de pui. Probleme similare întâmpinăm, de asemenea și pe partea de creștere a bovinelor, unde ajutorul pe cap de animal s-a diminuat până la un nivel nesemnificativ. Statul român ar trebui să adopte acele modele de sprijin direct sau indirect al producătorilor, pe care statele din UE le iau pentru apărarea producătorilor lor. Mă refer aici la neaccizarea motorinei, la un preț competitiv al electricității și gazelor din procesele de producție din agricultură și industria alimentară. Și nu în ultimul rând, aș menționa generarea de către experți a unor condiții de eligibilitate prietenoase, incluzive, nu eliminatorii, pentru producătorii care se gândesc să aplice pentru finanțarea proiectelor lor din fonduri nerambursabile ale UE”, consideră fondatorul grupului Ceragrim Mureș.

    Fermierii care doresc să se alături Asociației Forța Fermierilor – AFF – sunt rugați să dea e-mail la contact@fortafermierilor.ro sau să sune la numărul de telefon: 0733 528 655. Veți primi invitația de aderare la AFF, formularul de adeziune, precum și informații despre activitatea asociației.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!